https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svahy-u-hotelu-thermal-v-k.varech-spasaji-kozy-jsou-i-atrakci-pro-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svahy u hotelu Thermal v Karlových Varech spásají vzácné kozy walliserské, jsou i atrakcí pro turisty

25.6.2023 00:53 | KARLOVY VARY (ČTK)
Výběr vhodného plemene nebyl jednoduchý. Svahy zarůstají křovinami, nebylo tedy možné zvolit ovce, které k obživě upřednostňují trávu. Zvolili tedy vzácné plemeno kozy walliserské, která se živí akátem, kůrou a kmínky dřevin.
Výběr vhodného plemene nebyl jednoduchý. Svahy zarůstají křovinami, nebylo tedy možné zvolit ovce, které k obživě upřednostňují trávu. Zvolili tedy vzácné plemeno kozy walliserské, která se živí akátem, kůrou a kmínky dřevin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Strmé svahy kolem hotelu Thermal v Karlových Varech spásají kozy walliserské. Jejich chov zajišťuje městská organizace Lázeňské lesy a parky. Zvolila vzácné plemeno, které spásá akát, na rozdíl od běžně chovaných druhů. Dvě kozy a dvě kůzlata budou zpestřením také pro turisty, informovala ČTK projektová manažerka Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary (LLPKV) Martina Nentvichová.
 

"Skalnaté svahy kolem hotelu jsou těžko dostupné pro naše zaměstnance i techniku, a je proto náročné zajistit zde pravidelnou údržbu zeleně. Proto jsme se rozhodli zapojit do péče o pozemky, které máme ve správě, zvířecí pomocníky," uvedl ředitel LLPKV Stanislav Dvořák.

Výběr vhodného plemene nebyl podle něj jednoduchý. Svahy zarůstají křovinami, nebylo tedy možné zvolit ovce, které k obživě upřednostňují trávu. Zvolili tedy vzácné plemeno kozy walliserské, která se živí akátem, kůrou a kmínky dřevin. Jejich výhodou je nenáročnost a odolnost. Obratně se pohybují po strmých svazích. Nepotřebují ubytování v chlévě, stačí jim přístřešek. V zimě je chrání hustá dlouhá srst. Potřebují pouze trvalý přístup k vodě. Pastvu doplní seno, obilí nebo mrkev. Díky hotelu je zajištěn zdroj vody a elektřiny.

K obhospodařování svahů pod Thermalem organizace zakoupila dvě kůzlata narozená v únoru a dvě dospělé samice. Kůzlata přivezli ze zoologické zahrady v Chomutově, dospělé samice ze soukromého chovu v Písku. Pokud se chov koz osvědčí, je v plánu jeho rozšíření i na další plochy.

Plemeno kozy walliserské pochází ze Švýcarska. V polovině minulého století bylo na vymření. Přestože zbývalo posledních 440 kusů, podařilo se ho Švýcarům znovu obnovit. V roce 1980 se dostalo do Německa. V České republice se chová v zoologických zahradách a několik jedinců také u soukromých chovatelů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.6.2023 09:54
no, také jsem je ještě loni choval.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist