https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-chce-povinnost-nabizet-ve-verejnem-stravovani-biopotraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz chce povinnost nabízet ve veřejném stravování biopotraviny

4.9.2019 00:30 | PRAHA (ČTK)
Svaz PRO-BIO usiluje o to, aby zákon o veřejných zakázkách přikázal, že by se ve veřejném stravování muselo nabízet určité procento bioproduktů. / Ilustrační foto
Svaz PRO-BIO usiluje o to, aby zákon o veřejných zakázkách přikázal, že by se ve veřejném stravování muselo nabízet určité procento bioproduktů. / Ilustrační foto
Foto | Dominika Patrovská / Ekolist.cz
Svaz PRO-BIO usiluje o to, aby zákon o veřejných zakázkách přikázal, že by se ve veřejném stravování muselo nabízet určité procento bioproduktů. Podle manažerky svazu Kateřiny Urbánkové by mohlo jít o čtyři až pět procent. Jedná o tom s poslanci. Dřívější snahy o podobné změny na bázi dobrovolnosti se totiž nepodařilo do veřejného stravování promítnout. Urbánková chce také téma přednést Asociaci krajů ČR, uvedla dnes na dotaz novinářů na tiskové konferenci.
 

"Snažíme se ve spolupráci s některými poslanci dát legislativní návrh, aby v zákoně o veřejných zakázkách byla povinnost dávat nějaké procento biopotravin do veřejného stravování," řekla Urbánková. Řada institucí by podle ní k podobnému kroku ráda přistoupila, ale obává se, aby nešlo o diskriminační kritérium proti jiným dodavatelům. Povinné procento by podle ní mělo být nízké, byla by ráda i za skloubení povinnosti nabízet biopotraviny s regionálními produkty. "Nebavíme se o 30 procentech," dodala. Podle ní není cílem dovážet biopotraviny přes půl světa a pak je dávat dětem ve školách, ale snažit se o bioprodukci výrobků, které čeští farmáři dokážou vyrobit jako je mléko, brambory nebo obiloviny.

O možnost většího rozšíření bioproduktů se snažil předloni i tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Požádal tehdy všechny hejtmany, aby zvážili podporu zařazování biopotravin a regionálních potravin na jídelníčky kraji zřizovaných škol a školek. Oslovil i ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny se žádostí, aby využívaly biostravu v nemocnicích. Podle jeho pozdějšího vyjádření se ale nesetkal s reálnou odezvou.

Jak dnes řekl náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, je podle něj nejprve nutné vytvořit tlak ze strany veřejnosti na poskytovatele stravování, stále se jich ptát na kvalitu a odkud zboží pochází.

Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy Kč. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008. Ministerstvo zemědělství tyto údaje zjistilo z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin. V Evropě předloni rostla spotřeba biopotravin o 10,5 procenta. Nejvíce biopotravin čeští konzumenti nakupují v supermarketech a hypermarketech, kde za ně předloni utratili 1,4 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.9.2019 14:54
Nechť rozhodne ona neviditelná okončetina...
Odpovědět
sv

4.9.2019 21:46 Reaguje na Karel Zvářal
… kterou zelení a biofanatici tak nesnášejí.
Odpovědět
Anyr

Anyr

4.9.2019 15:12
Ty krásko. Jako já jsem velký fanda "biopotravin" (prostě normálního jídla, má prababča by se chytala za hlavu :D), sám si dost produkuji, ale tohle? To zase nějaký na dotace jedoucí ekozemědělec začal politikařit, a teď chce odbyt? :D Nebo že by mafiánská skvadra ekozemědělců zaplatila nějaké politiky, lobisty? :D
Fakt hrozný, když si někdo vezme zdraví a přírodu jako rukojmí, jako nástroj pro zisk, a dokonce se to snaží uzákonit, tzn. "násilně vynutit".
Inu, svět je přesně takový, jaký si ho uděláme. :)
Odpovědět
PD

Petr Difko

4.9.2019 16:20
Nikde jsem zatím nenašel 100% bio potravinu.Žádná taková potravina dnes už není!!! Protože ani nemůže být protože na tyto potraviny přece fouká vítr,prší,atd.Je to jen o tom jak zvednou cenu nic jiného to není a zároveň i velká lež. Toto sdružení bych zrušil (možná dostává na svojí činnost dotace).
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2019 17:13
Lidi u nás nejsou blbí, na rozdíl od těch na západ od našich hranic, a rak vědí, že to EKO- BIO- apod. je jen humbuk a podvod. A tak ty předražené šmejdy prostě nekupují.
A tak jim to hochštapleři budou nutit násilím pomocí "kvót".
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2019 17:15
Lidi u nás nejsou blbí, na rozdíl od těch na západ od našich hranic, a tak vědí, že to EKO- BIO- apod. je jen humbuk a podvod. A tak ty předražené šmejdy prostě nekupují.
A tak jim to hochštapleři budou nutit násilím pomocí "kvót".
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2019 17:17
Lidi u nás nejsou blbí, na rozdíl od těch na západ od našich hranic, a tak vědí, že to EKO- BIO- apod. je jen humbuk a podvod. A tak ty předražené šmejdy prostě nekupují.
A tak jim to hochštapleři budou nutit násilím pomocí "kvót".
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2019 17:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Omluva za vícenásobné vložení, ekolist se chvíli tvářil, že vůbec nereaguje.
Odpovědět

5.9.2019 07:30
Biopotraviny, pomineme-li jejich častou diskutabilnost, jsou ve výsledku podstatně dražší, tudíž dosažitelné pouze pro určité procento lidí, ochotných si je koupit. To, co chce svaz, považuji , mírně řečeno, za drzost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist