https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-hospodareni-po-omezeni-plodin-na-30-ha-bude-narocnejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Hospodaření po omezení plodin na 30 ha bude náročnější

29.10.2019 00:17 (ČTK)
V případě, že by pozemky byly větší než 30 ha, bude nutné je podle ministerstva oddělit ochranným pásem, který bude široký aspoň 22 metrů a bude na něm tráva nebo pícniny. Další možností je střídat na pozemku více plodin, každou na ploše menší 30 hektarů. / Ilustrační foto
V případě, že by pozemky byly větší než 30 ha, bude nutné je podle ministerstva oddělit ochranným pásem, který bude široký aspoň 22 metrů a bude na něm tráva nebo pícniny. Další možností je střídat na pozemku více plodin, každou na ploše menší 30 hektarů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
Rozhodnutí ministerstva zemědělství, kterým plánuje od roku 2021 omezit souvislou výměru jedné plodiny maximálně na 30 hektarů na všech půdách, je podle Zemědělského svazu ČR evropsky ojedinělé. Hospodaření bude náročnější, přibude přejezdů po půdě, řekl mluvčí svazu Vladimír Pícha. Od příštího roku by mělo toto opatření platit na erozně ohrožených půdách, připomněl obchodní ředitel firmy Agdata Lukáš Musil, zemědělci se jím už tak museli řídit při přípravě letošních ozimů. Podle něj přibude pokut.
 

Ministerstvo na začátku října oznámilo, že chce změnu prosadit ve vládním nařízení, které by mohl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválit do konce letošního roku. Pokud ho zemědělci nedodrží, stát jim zkrátí dotace.

V případě, že by pozemky byly větší než 30 ha, bude nutné je podle ministerstva oddělit ochranným pásem, který bude široký aspoň 22 metrů a bude na něm tráva nebo pícniny. Další možností je střídat na pozemku více plodin, každou na ploše menší 30 hektarů. Opatření se dotkne podle úřadu zhruba 3000 zemědělců, kteří hospodaří na zhruba milionu hektarů půdy.

Podle Musila situaci již nyní řešila skoro třetina zemědělců, kteří jsou se společností v kontaktu. Podle něj se nyní sníží výměra erozně ohrožujících plodin o desetinu, jakmile začne platit nařízení v příštím roce, půjde ještě o větší úbytek. Navíc podle něj budou hrozit pokuty, kterými se krátí přímé platby, a to procentuální vzhledem k výši dotace. Čím větší podnik by tak opatření porušil, tím větší riziko ztráty finanční podpory mu hrozí.

Pícha uvedl, že hospodaření bude složitější. "Musíte věnovat více času organizaci práce, pokud rozkouskujete pole na menší díly s jinými plodinami, pak musíte zajistit i diverzifikovanou přípravu půdy, různé plodiny vyžadují různé zpracování a přípravu půdy, dále vás čeká více pojezdů mechanizace, neboť různé plodiny vyžadují různou úroveň a načasování ošetření porostů ve vegetačním období," uvedl.

Vláda loni na konci roku odsouhlasila, že standardy hospodaření na zemědělské půdě se zpřísní od roku 2020, odkdy začne platit i omezení na polích ohrožených erozí. Podle ministerstva zemědělství se opatření dotkne zhruba čtvrtiny orné půdy s výměrou téměř 600.000 hektarů a 2300 podniků nebo lidí, kteří na nich hospodaří. Průměrná velikost zemědělského podniku v ČR je nejvyšší v EU, činí 133 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.10.2019 07:31
Jsem přesvědčen o tom, že je to krůček správným směrem. Vynaložené úsilí se vrátí jak samotným zemědělcům, tak i těžce zkoušené přírodě. Prostě nelze jen z ní brát a ještě natahovat ruku po dotacích. Ale podobná opatření by měla být uplatněna všude ve světě, kde se s půdou nakládá nešetrně.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.10.2019 10:19 Reaguje na Karel Zvářal
No na to jak tragická je situace v zemědělství, tak je to opravdu jen krůček.. ono navíc nejde jen o to na jak velké celky se pole rozdělí, ale také jak přesně se to provede.. pokud například někdo pole ve svahu rozdělí po svahu, tak minimálně vodní erozi moc nepomohl... zemědělství čeká ještě véééélká změna, na to, aby nebylo destruktivní a bylo udržitelné....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.10.2019 18:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Neblábolte tady nesmysly, o zemědělství nemáte ani ponětí.
Odpovědět
PV

Petr Vach

29.10.2019 10:13
A je to tady:rozvoráme meze,pak je zase založíme,vysušíme pole,pak ho zase zabahníme,a vyženeme traktory z polí a naženeme tam voly (těch máme šude plno :úřady ,vláda,parlament a i některé školy by se mohly připojit )
Tak dlouho si utíráme zadek pravou rukou,až (když se pravá zlomila )musíme tu levou naučit taky (to bude zamazanejch zadků )
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.10.2019 10:16 Reaguje na Petr Vach
Blábolíte hovadiny...
Odpovědět

Jan Škrdla

29.10.2019 21:56 Reaguje na Petr Vach
Trochu nechápu váš příspěvek. To že soudruzi do...(nenapá mě slušný výraz..) naší krajinu a soudruzi po převratu tomu nasadili vyšší level, znamená, že to tak má zůstat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist