https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-zisk-zemedelskych-firem-loni-mezirocne-klesl-o-60-procent-na-8-7-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Zisk zemědělských firem loni meziročně klesl o 60 procent na 8,7 miliard korun

22.1.2024 00:21 | PRAHA (ČTK)
Strniště v zimě
Strniště v zimě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zisk zemědělských firem loni meziročně klesl na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022. Meziročně je to pokles o 60,5 procenta. Vyplývá to z interního průzkumu Zemědělského svazu ČR, který představil jeho předseda Martin Pýcha. Podniky dosáhly průměrného zisku 3197 korun na hektar. Podle odhadu svazu za letošní rok celé odvětví dosáhne zisku 4,7 miliardy korun.
 

"Propadli jsme se na úroveň roku 2019. Stejná úroveň zisku byla i v roce 2004, kdy jsme vstupovali do EU," řekl Pýcha. Před vstupem do EU bylo zemědělství ztrátové, doplnil. Podle svazu zisk podniků za loňský rok po odečtení vlivu zisku z obnovitelných zdrojů, jako jsou například bioplynové stanice, dosahuje 7,7 miliardy korun. V dalších letech podniky očekávají, že jejich zisk z obnovitelných zdrojů bude dále klesat, doplnil Pýcha.

Podle Pýchy se očekávalo, že se vyšší náklady roku 2022 propíšou do loňského roku. Ještě na začátku roku 2023 byly pro podniky relativně příznivé ceny komodit, postupně ale klesaly. Dnes se základní komodity jako obiloviny, dostaly pod úroveň nákladů. "Zemědělci velmi pečlivě zvažují, zda prodávat," doplnil.

Podle předsedy svazu to, že sektor není v dobré kondici, signalizuje loňský pokles investic a růst úvěrů. "Zemědělci si víc půjčovali a přitom méně investovali, což znamená, že si půjčovali na provoz," řekl. Připomněl, že se změnou dotační politiky, která přesunula větší část peněz k menším farmářů, poklesla podpora středních podniků. Pýcha také upozornil na to, že zhruba třetina zemědělců, kteří se průzkumu zúčastnili, byla ve ztrátě.

Loňský rok podle Pýchy charakterizovala také vysoká cena hnojiv a vysoké ceny energií. "Přestože ceny energií na burze klesaly, náklady zemědělských podniků neklesaly," doplnil. Někteří zemědělci, pokud nakupovali spotové ceny, mohli podle něj pokles zaznamenat, ale u podniků, které se průzkumu svazu zúčastnily, náklady na energie rostly. Došlo také k růstu pachtovného a mezd, poznamenal.

Letos bude další ekonomický vývoj sektoru záležet mimo jiné na tom, jaké budou ceny komodit, které nyní stagnují, uvedl Pýcha. Zemědělci očekávají další pokles zisku a to, že skončí jejich hospodaření ve ztrátě, očekává 36 procent firem, které se průzkumu svazu zúčastnily, dodal.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejňuje takzvaný podnikatelský důchod zemědělské činnosti. Podle prvního odhadu za loňský rok klesne meziročně o 37,5 procenta na 16 miliard korun. Důchod měří odměnu neplacené práce, výnos z půdy patřící jednotkám a výnos z užití kapitálu. Blíží se koncepci běžného zisku před rozdělením a zdaněním. Podle ČSÚ se sestavuje na základě unijní metodiky a popisuje ekonomickou výnosnost odvětví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

22.1.2024 09:10
odborníci mají jednoduché řešení, vše dovezeme ,zemědělsou půdu zrušíme a přeměníme na stavební pozemky a průmyslové zony
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 14:05
Velcí chudáci vykořisťovaní. Za rok 22 jim vyletěl zisk na 22 miliard (to je daleko víc, než celá Škodovka) a loni, chudáčci vykořisťovaní, musí spokoljit s 8.7 mld.!!!! To je skoro taková bída, jako před válkou!!
A jak je to možný?
Zlý Fiala si dovolit agrobaronům sebrat dotace, za což ho hyenizují a plivou na něj špinu, ovšem stát ušetřil desítky miliard.
Je naprosto nesmyslné, aby tak ziskový obor byl ještě dotován, to je přímo nemravné.
Dotace jsou víc jak dostatečné z EU, národní zrušit, nenárokové nejdřív.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.1.2024 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vám to vysvětlím, pane Hanzle. Ten zisk 22 mld byl vytvořen díky tomu, že u obchodníků vyletěly ceny naprosto nesmyslně vysoko a potkaly se s normálními cenovými vstupy. Toto jsem zažil podruhé v životě, nicméně není to věc, po které by normální zemědělci volali.
Letos se bohužel ceny propadly pod nákladovou úroveň, ale ceny vstupů klesly jen o málo méně. Tudíž nula od nuly pošla, sečteno a podtrženo- žádný ziskový obor, pouze jednoletá anomálie, která se letos srovnala mínusem. Pokud máte z mainstreamu jiné zprávy, bohužel jsou to zprávy klamné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 19:51 Reaguje na pavel peregrin
Rázové zdražení potravin o asi +30% s výmluvou na energie a následným nárůstem zisku agrobaronů o 142% (na těch 22 mld.) je zcela nemravný tah. Já vím, to byl tah čistě politický, Babiš potřeboval poštvat lidi proti Fialově vládě a ještě vydělal raketu. Win win.
Jenže to je vaše kaše, agrobaroni jsou vaši lidé, taky vy Babiše najvíc volíte a Fialova vláda sejmula především jim dotace, ne sedlákům.
https://medium.seznam.cz/clanek/apolena-tumova-nehorazne-zisky-agrobaronu-za-lonsky-rok-na-ucet-kazdeho-z-nas-5880?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2024 06:52 Reaguje na Pavel Hanzl
To je s vámi těžké, pane Hanzle. Divíte se, že reakce na vaše příspěvky jsou vesměs negativní a proč asi?
Protože bohužel nechápete psaný text,
Psal jsem, že zisk vyletěl proto, že obchodníci zpanikařili a výkupní ceny vyšplhaly neúměrně vysoko, což ale nikdo normální nechce. To, že zdražily potraviny, nemají na svědomí žádní agrobaroni, ale nenažranost obchodníků. A Fialově vládě se bohužel podařilo sejmout nejproduktivnější střední podniky, malým to nepomohlo a velcí to ustojí-snad.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.1.2024 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemravné, aby byl takový obor dotován? Představte si, že vaše náklady jsou 100 jednotek, cena, kterou vám obchodníci nabízejí je 80 jednotek. Zavíráte krám, odcházíte. Ale protože děláte zemědělství, přeci jen je potřeba, abyste u té práce zůstal. Tak dostanete dotace ve výši 30 jednotek. Tedy váš zisk je 10 jednotek. Zjednodušeně. Pak přijde rok, kdy vám obchodníci začnou nabízet cenu ve výši 100 jednotek. K tomu dostanete dotace 30 jednotek. Jste agrobaron a nemrava, vytvořil jste zisk 30 jednotek.Styďte se. No jo, ale ten zisk je i tentokrát tvořen pouze dotacemi. Fakticky vlastní výrobou jste zisk nevytvořil, pořád kvůli situaci na trhu (nízké výkupní ceny, vysoké náklady) prodáváte na hranici rentability.
Další rok už se obchodníci uklidní, nabídnou vám cenu zase 80 jednotek, ale vaše náklady už poskočily na 110 jednotek. Opět dostanete dotace 30 jednotek. Jste bez zisku, horko těžko jste pokryl výrobní náklady, ale kdejaký žvanil na sociálncíh sítích si o vás stejně otírá ústa a křičí cosi o agrobaronech a nemravnosti.
Zisk v zemědělství je vytvářen pouze dotacemi. Dokud zemědělci nebudou za produkci dostávat cenu nad úrovní výrobních nákladů, stále budou dotace nezbytné pro udržení hospodaření. A platit se nikomu nechce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 19:57 Reaguje na Marcela Jezberová
Pokud někdo zvedne cenu o +30% a dolů to samozřejmě nejde, máte to místo dotací. Přitom eurodotace berete v plné výši, nárokové taky, jenom Fiala sejmul agrobarony.
Podívejte se na ten odkaz výše, jaké zisky kdo bere.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2024 06:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečtěte si ještě jednou, pomalu a pořádně, příspěvek paní Jezberové. Mělo by vám to být potom jasné.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.1.2024 17:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Co napíšete, tak je jen politrucké žvanění bez znalostí všeho
o čem píšete. Já být zemědělcem, tak nebudu tak zdrženlivý a
asi bych vám to nevysvětlil tak umírněně, jako oni. Styďte se!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.1.2024 19:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Po proběhnutí ankety jsem se zařekl, že speciálně p. Hanzlovi budu konkrétně problémy zemědělství vysvětlovat trpělivě jako malému dítěti, doufám, že tato metoda docílí alespoň skromné úspěchy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:00 Reaguje na pavel peregrin
Velmi hezký byl majitel té mlékárny, co dodávala mléko do škol. Sejmuli mu dotaci a on bečel jak stádo ovcí, že zbankrotuje, že to neutáhne, že s mlékem končí. Vykázal zisk za rok 22 o vyšší desítky procent vyšší.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2024 06:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale tak jistě, i mezi zemědělci a zpracovateli se najsou věční uplakánci, jenže to ještě neznamená, že celé odvětví nejde pomalu ale jistě do kopru. Proč asi myslíte, že jsou ty masivní stávky v Německu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Měl jsem příbuznou na statku a o ní se tradovalo, že stále bečela jaká je bída, neurodilo, bylo sucho, mokro, jaro, léto atd. ale každý rok přikoupili pár měřic pole.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.1.2024 10:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jedná věc jsou agrodotace,zde by mne zajímalo hospodaření Jurečků. Fiala by měl vysvětlit i dotace do NGO barmské ženy a výsledek své tamní činnosti. Poté co se provalila nemravná defraudace, by měl odstoupit, protože je okrádán stát a mizí prostředky na dotace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:05 Reaguje na Jarka O.
To vám zase nakecali dezoláti, že? Jaká cha cha defraudace a čeho, Na to je přece kadet úplně někdo jiný.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2024 06:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Dezoláti? To je bohužel pravda, a jak to je s tou kampeličkou?
Odpovědět
Pe

Pepa

22.1.2024 19:05
Tak zemědělci dosáhli průměrného výsledku posledních let, přitom je ekonomika v recesi, poptávka doslova padá, náklady zemědělců rostly, stejně tak pacht, mzdy, dotace klesly a za těchto všeobecně velmi negativních podmínek je zemedelstvi ziskové stále stejně.
To jen dokazuje, že ziskovost zemedelstvi se zvyšuje a je potřeba aby, se jim utahly opasky, jako za Klause.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.1.2024 19:36 Reaguje na Pepa
Váš příspěvek beru jako ironii, no a pokud to jako ironie nebylo myšleno, prosím přečtěte si příspěvek pí. Jezberové. Tam to máte vysvětleno polopatě.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.1.2024 09:44 Reaguje na Pepa
Jistě, protože zisk v zemědělství je tvořen pouze vyplacenými dotacemi, které jsou vypláceny v konstantní výši bez ohledu na pohyby cen na trhu komodit. Zemědělství bez dotací je neustále ve ztráte, už od konce socíku a vlastně i během socíku (dotace vyplácené za socíku byly celkově údajně ve výši aktuálních přímých plateb, jen je ČR/ČSSR vyplácela celé z vlastní kasy). Dotace umožňují v lidech vytvářet dojem, že potraviny jsou levné, protože část ceny za produkci nezaplatí přímo zákazník obchodníkovi (obchodník zpracovateli - zpracovatel překupníkovi - překupník zemědělci), ale je zaplacena z veřejných financí přímo zemědělci. Veřejné finance mají zdroj samozřejmě v daních. Díky tomu je možné od zemědělců požadovat i neprodukční činnosti, které by jinak zemědělci ani nebyli schopní finančně pokrýt.
Zemědělství bude skutečně ziskové až ve chvíli, kdy ceny za všechny zemědělské komodity budou přesahovat výrobní náklady a navíc budou umožňovat i investice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:08 Reaguje na Marcela Jezberová
Přitom potraviny máme nejdražší ve svém okolí, včetně Německa, Rakouska i samozřejmě Polska. Tak kde jste soudruzi asi udělali chybu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2024 07:01 Reaguje na Pavel Hanzl
A to se ptáte zemědělců??? Pane Hanzle, znovu opakuji- nedivte se, že reakce na vaše výplody jsou takové, jaké jsou.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.1.2024 10:06
Žádný problém. Ztráty zadotuje Agrofert ze zisků minulých let. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:10 Reaguje na Petr Eliáš
Pokud mají zisk 8,7 mld., tak mi to jako bída a krize fakt nepřipadá. Nemá celá Škodovka třeba asi to samé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 20:13
Prudký pokles zisku na předválečnou úroveň je asi dost problém, vzhledem k tomu, že máme potraviny slušně předražené a lidé jezdí houfně kupovat k sousedům. A kam se ty kačáky teda schovaly? Není tohle ten správný tip?
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-babis-si-za-rok-polepsil-o-62-miliard-40445635
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist