https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svazek-obci-krivoklatska-na-snemu-odmitl-zamysleny-narodni-park-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svazek obcí Křivoklátska na sněmu odmítl zamýšlený Národní park Křivoklátsko

11.7.2023 15:55 | KARLOVA VES (ČTK)
Nedávno založený Svazek obcí Křivoklátska na prvním oficiálním sněmu odmítl Národní park Křivoklátsko, jehož vyhlášení zamýšlí ministerstvo životního prostředí. Hlavním posláním svazku, jehož členem je 28 obcí, je spolupráce v oblasti ochrany přírody s respektem ke kulturní jedinečnosti regionu, informovala dnes starostka obce Karlova Ves a předsedkyně svazku Iveta Kohoutová.
 

"Svazek obcí Křivoklátska je pro mě potvrzením, že naše snahy o ochranu zdejší krajiny a života obyvatel nejsou scestné. Dohodu o přistoupení ke svazku odsouhlasila zastupitelstva 28 obcí, která mají za sebou 15.000 lidí, kteří zde mají své domovy a budoucnost regionu jim není lhostejná," uvedla Kohoutová.

Členové svazku dlouhodobě upozorňují, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři, tamější příroda tedy není výsledkem samovolných přírodních procesů. Už dříve místní poukázali na vědecké studie, které dokládají, že na území plánovaného parku jsou původní jen přes čtyři procenta porostů. Obce chtějí zachovat nynější CHKO a lepší péči o přírodu zajistit mimo jiné změnou legislativy. "Naše názory jsou ale bagatelizovány a jednotnost našeho postupu zpochybňována. Proto jsme se spojili do Svazku obcí, aby bylo zřejmé, jak plošný nesouhlas se zřízením národního parku v našem regionu je," doplnil starosta obce Běleč a místopředseda svazku Lukáš Kocman.

Křivoklátsko je už téměř 50 let biosférickou rezervací UNESCO. Je tedy součástí programu pro udržitelné využívání přírodních zdrojů a zlepšení vztahů mezi lidmi a jejich prostředím. Od roku 2010 zde také funguje Lesnický park Křivoklátsko zařazený do mezinárodní sítě modelových lesů.

Ministerstvo argumentuje tím, že nový národní park by měl chránit část Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s velkou rozmanitostí přírody. Má vytvořit podmínky pro lepší ochranu přírody i rozkvět obcí v regionu. Zamýšlený národní park má zabírat 116 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Petici proti jeho zřízení podepsalo přes 11 000 lidí. V květnu ji autoři odeslali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, který by ji měl projednat ve veřejném slyšení. O vyhlášení parku bude rozhodovat Sněmovna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

11.7.2023 17:25
"Členové svazku dlouhodobě upozorňují, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři, tamější příroda tedy není výsledkem samovolných přírodních procesů."
To je stoprocentní pravda. Ale pokud by ochrana přírody byla příčetná tak zejména v NP by se mělo hospodařit. A hospodařit jako v kulturní krajině tak, aby se zachovala v biodiverzitě, jak po ty tisíce let. A pak by nebyl takový odpor ze strany veřejnosti, snad jen lobbistů za majitele lesů a p.
Totéž platí o Pohansku a Soutoku, Krušných horách .... Nikde není tisíciletý samovolný les. A už vůbec nikde není stotisíciletý les, ve kterém by byl dostatek megafauny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 10:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
na to, aby biodiverzita fungovala, tak to nejspíš nebude jen o broučku v pařezu ale třeba i o hnízdě sovy, která hnízdí v kotlinách starých stromů, za předpokladu, že je dříve neotráví zemědělci chemií na hraboše.
Domnívám se, že každý kout, který je chráněný, je pro svojí jedinečnost, jak geomorfologií, tak přírodním bohatstvím, které tvoří jedinečnost území, kvůli které je vyhlašován. Někde k tomu stačí i neporušenost území jako entity přírodních procesů. Lidi budou proti něčemu, protože mohou být a je to jednodušší, pohodlnější.

Odpovědět
Vladimír Kožíšek

Vladimír Kožíšek

12.7.2023 09:01
Tohle rozrůstání chráněných území se zákazem vstupu na tak malém území České republiky je nelogické.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

12.7.2023 09:07 Reaguje na Vladimír Kožíšek
zákazem vstupu ?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 09:30 Reaguje na Vladimír Kožíšek
Zákaz vstupu je jen jeden z projevů politiky bezzásahového nicnedělání v NP.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 10:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
příroda si poradí i bez lidského egoismu, pokud dostane šanci.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 11:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dosud nikdy nebylo, aby nějak nebylo. Ale myslíte že, je to lidský zájem?
A přírodě je to šumafuk, jak to dopadne. Viz vymírání v dějinách.
Odpovědět

Lovatý Čávo

12.7.2023 15:46 Reaguje na Vladimír Kožíšek
Tož tak do oudolí Oupořského potoka mezi Broumama a Týřovem už se nesmí ani teď, bez parku.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.7.2023 16:15 Reaguje na Lovatý Čávo
Tak to je ale jedině dobře. Alespoň tam nedojde k otravě jako v roce 81 a nebo k tomu, aby si nějaké jelito rozdělalo kvůli buřtům fajrák a vypálilo les. :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 18:26 Reaguje na Lovatý Čávo
Je tam NPR. Tak ze zákona.
Odpovědět
PB

Petr Brok

13.7.2023 09:28
Občané žijící v jakýchkoliv chráněných území jsou diskriminováni. Kompenzační sliby od státu nejsou nikdy naplněny. Konečně si to místní uvědomují a protestují. Držím jim palce.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist