https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedska-aktivistka-thunbergova-celi-novemu-obvineni-z-neuposlechnuti-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédská aktivistka Thunbergová čelí novému obvinění z neuposlechnutí policie

16.9.2023 01:01 (ČTK)
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová byla znovu obviněna z neuposlechnutí policejního nařízení. Před necelými dvěma měsíci byla za stejný přestupek odsouzena k pokutě ve výši 1500 švédských korun (asi 3000 Kč), informovala agentura Reuters.
 

Soud v Malmö 24. července udělil Thunbergové pokutu za to, že v červnu během blokády ropného terminálu neuposlechla příkaz policie opustit místo. Několik hodin po vynesení rozsudku se Thunbergová zúčastnila další protestní akce v přístavu, odkud ji policie násilím vyvedla.

"Tato demonstrace nebyla povolená a vedla k zablokování automobilové dopravy. Obviněná neuposlechla nařízení policie místo opustit," napsala prokuratura v prohlášení.

Datum soudu bylo podle agentury AFP stanoveno na 27. září, může se ale ještě změnit. Agentura Reuters uvedla, že Thunbergová by mohla v případě, že bude i podruhé shledána vinnou, čelit vyššímu trestu. Za neuposlechnutí policie může být ve Švédsku udělen až šestiměsíční trest vězení, píše Reuters.

Ve světovou známost vešla Greta Thunbergová už ve svých 15 letech, když se na konci léta roku 2018 posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. O rok později se už setkávala se státníky a stala se symbolem boje proti klimatickým změnám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.9.2023 09:06
pokuď tu tvář všech ekofanatických přestupců zákona budou jen odsuzovat v nicotným pokutičkám, co pak hravě zaplatí z jejich fondů, tak si z toho nebude ten uměle vytvořený symbol odporu, nic dělat !!! ekofanatici si z ní vytvořili ikonu tak jako permakulturisti z kachny indický běžec.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2023 13:42
Prachatý tatíček sáhne do šrajtofle a děťátku to zacáluje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.9.2023 17:05
Hvězda ekologismu zhasíná a tak se upíná k zoufalé reklamě výtržnictvím.
Taky asi dobré, pokud to má kdo financovat a není to basa na tvrdo!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist