https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsko-vyslalo-k-ponicenemu-nord-streamu-ponorku-k-prozkoumani-priciny-vybuchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédsko vyslalo k poničenému Nord Streamu ponorku k prozkoumání příčiny výbuchů Aktualizováno

3.10.2022 19:41 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská pobřežní služba dnes s podporou vojenského námořnictva vyslala k poničeným plynovodům Nord Stream 1 a 2 ponorku. Ta má posbírat více informací o incidentu, který seismologové označují za výbuchy, jež narušily potrubí a zapříčinily únik plynu, napsala agentura Reuters.
 

"Za misi zodpovídá pobřežní stráž, my je ale podporujeme jednotkami. Jediná, kterou budeme jmenovat, je HMS Belos, což je záchranné podmořské plavidlo," řekl Reuters mluvčí švédského námořnictva Jammie Adamsson.

Evropské státy incident vyšetřují jako sabotáž se zatím neznámým pachatelem. Rusko, jehož státní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. USA jakékoliv zapojení do incidentu odmítly.

K debatě o bezpečnosti podmořské infrastruktury se dnes setkali zástupci deseti severských států v čele s Británií, které dlouhodobě spolupracují v rámci NATO. Ve společném prohlášení incident následně označili za "úmyslné poškození" a oznámili, že jednali o zvýšení "námořní přítomnosti, průzkumných aktivitách a vzájemném sdílení zpravodajských informací".

Wallace v neděli řekl, že Británie pořídí dvě specializované lodi na ochranu infrastruktury na dně moří. Kromě Británie se na tento typ obrany po incidentu s Nord Streamem více zaměřila i Itálie, která posílila dohled nad svojí podmořskou infrastrukturou. Norsko zase vyslalo vojáky ke střežení své plynárenské a ropné infrastruktury na pobřeží.

Bezpečnost kritické infrastruktury bude i mimo jiného tématem pražského neformálního summitu Evropské unie 7. října, kde unijní lídři údajnou sabotáž na Nord Stream velmi pravděpodobně odsoudí. "Jsme odhodlaní zabezpečit naši kritickou infrastrukturu," napsal na svůj twitter předseda Evropské rady Charles Michel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.10.2022 06:00
Je snad čas urychleně zahájit spolu s Ruskem opravu poničeného potrubí. Německo, jako hlavní poškozený, by mělo rychle jednat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.10.2022 08:09 Reaguje na Richard Vacek
Proč? Nic tím neproudilo a proudit nebude. Nedovedu si představit, že někdo udělá s Gazpromem jakoukoliv smlouvu, i kdyby ten plyn dával zadarmo.
Kdyby se nějak ale ztopořili a chtěli něco posílat, mají na to nědolik dnes odstavených trub. Jamal, Transgas, Přátelstní a nevím co dalšího.
Odpovědět
sv

5.10.2022 11:06 Reaguje na Richard Vacek
Přehodil jsi slova. Správně je to takto. "Je čas zahájit opravu ruskem poničeného potrubí." Každopádně platí, že "urychlená oprava" je fantasmagorie.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.10.2022 07:07 Reaguje na Richard Vacek
Dokud trvá válka na Ukrajině, nikdo ten plynovod nepotřebuje. Evropa ho nepotřebuje, protože Putin by pootevíral a zavíral kohoutky , jak se mu zachtělo a cena plynu v evropě by kvůli tomu lítala jak jojo. Gazprom ho nepotřebuje, protože když nedodával nasmlouvaný plyn a mohl, nabíhaly mu obrovské penále.
Jedině Putinovi by to mohlo vadit, protože si už němůže hrát s dodávkami plynu a rozkolísávat jeho cenu v Evropě. Ale to si může nahradit žvásty o tom, že plynovod poškodil Bidden.
Po válce se pak obnovit může, jestli ještě bude Russákům někdo věřit. Do té doby bude dost plynových terminálů a lodí na LNG, takže ruský plynovod by jen diverzifikoval zdroje a tlačil na snižování ceny. A dodával jen nahraditelné množství plynu. Ostatně jestli Ukrajina zvítězí, tak určitě bude výzmaným producentem a bude těžit plyn na Donbase i v Černém a možná i Azivském moři a stane se významným dodavatelem Evropy. Hlavní roury už přes Ukrajinu vedou.
Odpovědět
va

vaber

4.10.2022 09:12
vždyť my nevíme zdali to byl teroristický čin ,nebo hrdinský čin ,to záleží na tom , kdo to udělal,
nezávislá media ještě nedostala noty
a politici taky raději mlčí, aby ze sebe neudělali šašky a nepodřízli si pod sebou větev ,
tak to v dnešní demokracii chodí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.10.2022 09:48 Reaguje na vaber
Čeká se na výsledek vyšetřování. Tak čemu se čemu?
To mají všichni kdákat předem cypoviny, jako třeba Macháček? Proč?
Odpovědět
va

vaber

4.10.2022 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl , vždyť ty tady kdákáš samého začátku ,že to udělali Rusove ,tak kdo mele cypoviny a nečeká na vyšetřování,
ono totiž se to vyšetřit nedá
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.10.2022 10:11 Reaguje na vaber
Naučte se číst. Já psal, že pravděpodobnost, že to uděli Rusové, je poměrně vysoká. Má to tzv. "ruskou logiku". To je celý.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.10.2022 11:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji jako etalon hlouposti zavést univerzální jednotku "hanzl".

Definice "hanzl" zní takto :

Byl jeden táta a měl Honzu. Jednou řekl k němu: „Honzo, ty rosteš jako dříví v lese, jsi
hrozný klacek, a posud jsi ani v kostele nebyl. Půjdeš dnes do kostela. Ale to ti povídám, ať mi
tam ani hubou neklápneš.“ Honza hodil hlavou, ustrojil se a šel do kostela. Za chvíli, když vešel do kostela, vstoupil kněz na kazatelnu a začal kázat. Honza koukal s otevřenou hubou, ale po chvilce se zamračil, podepřel boky a bručel: „Nu, rád bych věděl, proč ten košiláč jen na mně zevluje a se mnou se vadí, vždyť jsem mu nic neudělal, ale bude-li to dlouho trvat, popadnem se do křížku.“

I vtlačil si klobouk na hlavu, oba
palce strčil do uší a obrátil se ku knězi zádami. To když udělal, vystrčili ho lidé ven z kostela.
„Ty už jdeš?“ ptal se táta.
„Jsem rád, že jsem doma, co mi to namáhání stálo. Vylezl vám tam košilatý do díže a začalse naparovat a se mnou vadit až hrůza. Jen trochu jsem hubou klápl a lidé mne okřikovali, a když jsem si uši zacpal, vystrčili mně ven. Více tam nepůjdu.“
„Ty jsi hloupý Honza ! "

Hloupost je jednou ze základních mentálních lidských vlastností souvisejících s lidským
intelektem, konkrétně s jeho nedostatkem nebo nepřítomností.
Odpovědět
sv

5.10.2022 11:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Etalonem hloposti je jeden orbán, který se dělí na tisíc miliorbánů. Miliorbán se take nazývá vinkler.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist