https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsti-aktiviste-zaluji-stat-kvuli-podle-nich-nedostatecne-klimaticke-politice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédští aktivisté žalují stát kvůli podle nich nedostatečné klimatické politice

28.11.2022 01:00 | STOCKHOLM (ČTK)
Stovky švédských aktivistů, včetně Grety Thunbergové se minulý týden vydali na protestní průvod ke stockholmskému soudu, u něhož podali žalobu na švédský stát kvůli podle nich nedostatečné politice na ochranu klimatu. Informovala o tom agentura AP.
 

Více než 600 mladých lidí mladších 26 let podepsalo 87stránkový dokument, který je základem pro žalobu podanou u stockholmského obvodního soudu. Aktivisté chtějí, aby soud uznal, že švédský stát porušuje lidská práva svých občanů klimatickou politikou.

"Švédsko nikdy nepřistupovalo ke klimatické krizi jako ke krizi," řekl mluvčí mládežnické iniciativy Aurora, která žalobu připravila a podala. "Švédsko selhává ve své odpovědnosti a porušuje zákon," tvrdí iniciativa.

Švédský parlament přitom v roce 2017 rozhodl, že do roku 2045 skandinávská země nebude do atmosféry vypouštět dodatečné emise skleníkových plynů a energii bude čerpat jen z obnovitelných zdrojů.

Vědci varují, že svět se vzdaluje svému cíli připustit nárůst globální průměrné teploty nanejvýš o 1,5 stupně Celsia oproti předprůmyslovému období. Na nedávné klimatické konferenci v Egyptě se sice světoví lídři k tomuto cíli znovu přihlásili, ale nevystupňovali výzvy k omezení uhlíkových emisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.11.2022 07:30
Po soudních verdiktech v Holandsku, Německu, Francii ale i ČR , které vesměs daly za pravdu žalobcům , to aktivisté zkouší i ve Švédsku. Aurora se právně opírá o Evropskou úmluvu o lidských právech, stejně jako to učinila v podobných případech v zemích jako Německo a Nizozemsko.

Aurora požaduje, aby švédský stát realizoval svůj spravedlivý podíl opatření potřebných k omezení globálního oteplování o 1,5 stupně.
Spravedlivý podíl podle aktivistů se vypočítá tak, že se zohlední historické a současné emise státu a jak velké jsou finanční zdroje státu.

Nová švédská vláda byla kritizována několika organizacemi za nedostatečné investice do klimatu a chce také snížit povinnost, přimíchávání biopaliva , což by mohlo vést ke zvýšení emisí Švédska o 10 procent. Podle švédské agentury pro ochranu životního prostředí to pravděpodobně vede k tomu, že Švédsko nesplní své klimatické cíle.

Není to poprvé, co mladí lidé žalují stát za to, že neprovádí adekvátní klimatickou politiku. Podle nedávné zprávy bylo podáno nejméně 80 žalob proti zemím na všech kontinentech.

Mám z toho smíšené pocity, v pořádku je to, že mladí lidé aktivně usilují o nápravu nedostatků.
Problém ovšem vidím v tom, že Green Deal jako energetická doktrína EU je doslova nesmyslný a situaci výhledově spíše zhoršuje než zlepšuje.
Proč? Zde odkazuji na řadu článku doktora Wagnera na Ekolistu, které prázdnotu gryndýlu skvěle popisují.

Klimatická konference COP27 v egyptském Šarm-el-šejku by se také měla pochlubit 118 tryskovými letadly ,kterými dorazily globalistické elity i jejich jídelníčkem , třeba takové hovězí medailonky v hříbkové omáčce, kuřecí prsíčka v pomerančové omáčce, losos na smetaně a pažitce. Ten je pro znalce gastronomie zvlášť pozoruhodný: U Rudého moře se místo zdejších lahodných tropických ryb musí podávat právě severský losos za čerstva přepravovaný přes půl planety ze severního Atlantiku?

Závěr je tedy takový, že mladí aktivisté vystupují v roli užitečných idiotů, aby pomohli (nechtěně) globalistům maximalizovat jejich zisky.
Svého času skvělé duo Skoumal a Vodňanský mělo i tento verš:

" Na ostrově Bali -
s domorodcem vyjebali "
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.11.2022 07:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dokud si ti mladí budou myslet, že svět funguje na přání jak Facebooková stránka, tak se s tím moc nenadělá. Oni řeší emoce svých malostí rozhledu a systém na ten defekt slyší.
Systém si myslí, že to jsou inteligentní lidi s nadhledem ale to není možné očekávat. Myslíte, že na tom FB a podobně jsou proto, že tam koukají na přednášky? Čuči na palce, srdíčka a podobný mentální průjem, který na sítích letí.
Odpovědět
ig

28.11.2022 08:02
Když poslouchám názory které zazněly na některých protivládních demonstracích u nás, tak si jen říkám, kde se vzalo tolik starých blbců. A zde je odpověď. Vyrostli z mladých blbců :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.11.2022 09:07
Vypatlaní ekoblbci se rozhodli, že zničí svět. Místo aby pro zlepšení životního prostředí něco udělali, akorát nařizují, blokují, soudí se. Ničí umělecká díla, omezují dopravu, už kvůli nim zemřel i člověk. To se necháme šikanovat od duševních záprtků, kteří jenom šikanují své okolí aniž by cokoliv sami udělali?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.11.2022 13:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Joo. Ty časy kdy se k životnímu prostředí vyjadřovali kapacity jako Albert Einstein jsou už dávno pryč. Dnes tématu vládnou retardovaní nedouci jako Greta. A kdo se ozve, je hned pošpiněn a umlčen. Jako za fašouna a komára.
Odpovědět
Pe

Petr

28.11.2022 19:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale oni přece dělají. Dělají jedinou možnou věc.
Jít příkladem už dávno neplatí, to je dnes zcela k ničemu.
Jakékoliv tvůrčí snažení je dnes okamžitě převálcováno ohromnou spotřební aktivitou většinové společnosti. Výsledek a význam nula.
Jediná šance jak na něco upozornit a něco ovlivnit, nebo dokonce změnit, je dělat to, co dělají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2022 14:25
A tak ono je na to možno se podívat i z druhé strany, bo když si schválí tohle ... "Švédský parlament přitom v roce 2017 rozhodl, že do roku 2045 skandinávská země nebude do atmosféry vypouštět dodatečné emise skleníkových plynů a energii bude čerpat jen z obnovitelných zdrojů."

... tak se pak nesmí divit, že někdo bude chtít, aby to splnili.

Prostě pokud se z "poručíme větru dešti" stane politický program, závazek, zákon, tak ... tak to dopadne vždycky stejně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist