https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetova-produkce-vina-letos-kvuli-pocasi-mirne-klesne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová produkce vína letos kvůli počasí mírně klesne

3.11.2022 00:26 | PAŘÍŽ (ČTK)
Světová produkce vína v letošním roce klesne mírně pod loňskou úroveň. Na sklizeň bude mít velký vliv počasí. Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) odhaduje, že produkce bude zhruba jedno procento pod loňským objemem 262 milionů hektolitrů. Bude také pod průměrem za posledních 20 let.
 

"V roce 2022 suché a horké podmínky pozorované v různých regionech světa vedly k předčasným sklizním a průměrným objemům. Přesto se očekává celkově dobrá kvalita," uvedla OIV.

V Evropě deště na konci léta zmírnily negativní vliv sucha v Itálii a ve Francii. Vlny veder ale poškodily vyhlídky úrody ve Španělsku. V Evropské unii by letošní produkce měla činit 157 milionů hektolitrů, což je o dvě procenta více než loni. V Itálii OIV čeká stabilní produkci, ve Francii po špatné sklizni v roce 2021 předpokládá výrazné oživení a ve Španělsku pokles. Itálie, Francie a Španělsko patří mezi největší producenty vína na světě.

Ve Spojených státech by měla být letos produkce nižší o čtyři procenta a bude dokonce šest procent pod pětiletým průměrem. Vliv na to mají mrazy následované velkým suchem a souvisejícím nedostatkem vody.

Produkce na jižní polokouli by měla kvůli méně příznivému počasí klesnout proti rekordní úrovni z roku 2021 o sedm procent. Měla by ale odpovídat pětiletému průměru, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.11.2022 05:50
Sklady jsou plné - tak to přežijeme.
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.11.2022 10:47
Chmelnice a vinohrady - dvě zemědělské zhůvěřilosti. To druhé má jediné plus: nahrazuje ztracené biotopy různým ohroženým druhům zvířat a potravu špačíčkům. :*
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2022 13:24 Reaguje na Anyr
Tydle příspěvky jsou vtipné. Taky švestkové a vlastně i normandské jablonové sady zrušit, všetko popílit, to je stejná zhůvěřilost, že ano, soudruzi! A opomněla bych zákaz rýže Japoncum, taky z toho vyrábí zhůvěřilost. :*
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.11.2022 18:04
https://www.imeteo.sk/clanok/neskore-mrazy-vo-francuzsku-ohrozili-vinarske-oblasti
Dáko zabudli spomenúť poškodenie viniča jarnými mrazmi nielen v Severnej amerike, ale aj vo veľkej časti Európy, snáď to nebolo úmyselne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist