https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovy-fond-na-ochranu-prirody-byl-zalozen-pred-60-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světový fond na ochranu přírody byl založen před 60 lety

29.4.2021 01:00 | ŽENEVA (ČTK)
Myšlenka na organizovanou ochranu přírody se zrodila v hlavě britského biologa Juliana Huxleyho, který při svých cestách po Africe zaznamenal mizení přírodních druhů i stanovišť příhodných pro jejich život.
Myšlenka na organizovanou ochranu přírody se zrodila v hlavě britského biologa Juliana Huxleyho, který při svých cestách po Africe zaznamenal mizení přírodních druhů i stanovišť příhodných pro jejich život.
Foto | S. / Flickr
Založení Světového fondu na ochranu přírody (WWF) 29. dubna 1961, bylo pokusem o nápravu svévolných zásahů člověka do přírody, které přivedly některé druhy zvířat a přírodních oblastí na okraj vyhynutí a zničení. Činnost WWF zahájil 11. září téhož roku a dnes patří k respektovaným mezinárodním organizacím.
 

Myšlenka na organizovanou ochranu přírody se zrodila v hlavě britského biologa Juliana Huxleyho, který při svých cestách po Africe zaznamenal mizení přírodních druhů i stanovišť příhodných pro jejich život. Závazek vůči světu přírody učinila skupina význačných osob v malém švýcarském městečku Morges a jejich "Manifest Morges" se stal projektem první globální organizace zelených. Ta dostala název Světový fond na ochranu přírody (WWF) a logo fondu bylo odvozeno od medvídka, převezeného z pekingské zoo do Londýna v roce vzniku WWF. Byla to jediná panda velká v západním světě v té době a navíc se statutem ohroženého zvířete.

Fond spolupracoval s vládami i průmyslovými podniky, zřídil úřady a projekty po celém světě. Dnes má WWF pobočky ve stovce zemí a téměř pět milionů členů. Původně pracoval na principu dobročinného získávání peněz a poskytování grantů, později s růstem finančních zdrojů se zaměřil i na uchování biologické různorodosti, udržitelné využívání přírodních zdrojů, redukci znečišťování a klimatických změn. Rozjel vlastní konzervační projekty a kampaně. V 90. letech vědci WWF rozpoznali 238 ekoregionů, které představují biologicky nejzajímavější pozemské a mořské oblasti.

WWF také každoročně pořádá poslední sobotu v březnu mezinárodní akci nazvanou Hodina Země, jejímž cílem je upozornit na změny klimatu a nutnost společného postupu v boji proti těmto změnám. Při akci se po celém světě v noci ponoří na hodinu do tmy řada památek a budov.

V ČR se zaměřuje na pomoc při záchraně Šumavy a podílí se také na záchraně společného česko-maďarsko-rakouského lužního lesa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist