https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svol-na-zalesnovani-potrebujeme-pro-pristi-rok-sedm-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR žádá stát o sedm miliard korun

23.8.2019 00:28 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Za kůrovcovou kalamitou podle Kučery stojí hlavně sucho, ale i malá snaha státu na kalamitu adekvátně reagovat. Zmínil nedostatek pracovníků v lesnictví a neschopnost zlehčit jejich přijímání ze zahraničí, třeba i mimo Ukrajinu.
Za kůrovcovou kalamitou podle Kučery stojí hlavně sucho, ale i malá snaha státu na kalamitu adekvátně reagovat. Zmínil nedostatek pracovníků v lesnictví a neschopnost zlehčit jejich přijímání ze zahraničí, třeba i mimo Ukrajinu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kovár Lukáš / Vojenské lesy a statky ČR
Na zalesňovací práce je podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR pro příští rok potřeba sedm miliard korun. Letos by mohl kůrovec napadnout až 30 milionů metrů krychlových dříví, řekl včera na tiskové konferenci předseda sdružení František Kučera. Podle Kamila Kupce z Městských lesů Dačice by se měli vlastníci připravit do budoucna na několikanásobné těžby proti běžným letům. Mluvčí ministerstva uvedl, že resort je připraven příští rok jednat o navýšení svého rozpočtu, má-li být rozsah zalesňování vyšší.
 

Za kůrovcovou kalamitou podle Kučery stojí hlavně sucho, ale i malá snaha státu na kalamitu adekvátně reagovat. Zmínil nedostatek pracovníků v lesnictví a neschopnost zlehčit jejich přijímání ze zahraničí, třeba i mimo Ukrajinu.

"Trh s dřevem se prakticky zhroutil, některé sortimenty, například vláknina, jsou prakticky neprodejné," řekl Kučera. Jiné typy zpracovaného dříví se podle něj prodávají pod výrobními náklady, protože dříví je na trhu kvůli velkým těžbám přebytek. Někteří hospodáři kvůli nedostatku peněz nebudou schopni se o lesy starat. Jako další problém označil zákon o zadávání veřejných zakázek.

"Lesník byl zvyklý, že když objevil kůrovcové dřevo, tak tam poslal dělníky, aby to zlikvidovali," uvedl předseda. Nyní je podle něj třeba vypsat výběrové řízení. Za tu dobu ale vylétnou do dalšího lesa.

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos v prvním pololetí jen státní podnik Lesy ČR, který se stará zhruba o polovinu lesů v zemi, zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Loni se vytěžilo 23 milionů metrů krychlových kalamitního dřeva, z toho 13 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví.

Vláda schválila podporu pro vlastníky, letos by měl stát navíc přerozdělit nestátním vlastníkům 1,5 miliardy korun, příští rok miliardu.

Podle ministerstva zemědělství se i díky dalším dotacím jako evropský rozvojový program, letos dostanou k vlastníkům zhruba čtyři miliardy korun. K tomu je nutná novela zákona. Reálně by k nim podle Kučery mohly doputovat na konci roku.

"V letošním roce, kdy jsou rozsáhlé zalesňovací práce vyvolané víceletou kůrovcovou kalamitou, registrujeme celkový požadavek na tuto podporu kolem 1,15 miliardy korun. Pokud by měl být rozsah zalesňovacích prací řádově vyšší, je ministerstvo zemědělství připraveno během příštího roku jednat se správcem státního rozpočtu o navýšení svého rozpočtu," dodal mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Podle předsedy je pro příští rok nutné na zalesňovací práce přerozdělit miliard sedm. "Pokud se to nepodaří zalesnit, tak to nebude problém jenom pro vlastníky, ale pro celou společnost. Když tu nebudou lesy, tak tu nebude voda," dodal předseda.

Odborníci letos odchytávají kůrovce po celé zemi. Tam kde v minulosti na lapačích brouků byly stovky jedinců, činí letos odchyty desítky tisíc. Na jednom místě na Vysočině překročil počet lapených brouků 100.000, sdělil v srpnu ČTK za projekt Kůrovcové info Jan Příhoda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

23.8.2019 13:17
Za blbost a chamtivost by měl každý špatný lesník naopak zaplatit společnosti kompenzace za poškození ŽP, negativní ovlivnění vodního režimu v krajině a další dopady nevhodného hospodaření... jinak to bude jako by rodiny člověka, kterého někdo ubodal platila vrahovy kompenzace za to, že si o oběť ztupil nůž...

To stejné v celém zemědělství....

Taková hovada jako Kučera jsou ještě schopna vykřikovat, že za to může sucho a natahovat ruce ke státu....

To stejné zemědělci.... neskutečným způsobem ničí krajinu a negativně ovlivňují celou zemi, ale ještě potom natahují ruce, že se jim nedaří... ještě aby se jim dařilo, když jsou nekompetentní a sebestřední!!!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.8.2019 09:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pane, vy se zabýváte aktivně zemědělstvím, že máte odvahu pronášet tady o něm takové soudy? A co se lesa týká, samozřejmě je to tak, jak se v článku píše- pokud se na každý, s prominutím prd, musí vypsat výběrové řízení, tak se nikdo nemůže divit tomu, že situace s kůrovcem dospěla tam, kde je. Není třeba v tom hledat žádné složitosti a kompenzaci by měli zaplatit lidé, kteří toto způsobili svými nesmyslnými zákony a nařízeními.
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.8.2019 10:22 Reaguje na pavel peregrin
Asi bych volil trochu střední cestu, pánové. Ona je opravdu chyba i na straně majitelů lesů, i na straně zemědělců. Roky a desetiletí hospodařili nevhodně, s ohledem víceméně hlavně na zisk. Nu a když za to přišel trest,přesně podle přírodních zákonů, tak křičí. To je holý fakt. Holý fakt je ovšem i ten, že zisk prostě být musí - zemědělci ani soukromí vlastníci lesů nejsou ochranářské organizace.
Nicméně, milý Pavle - ty, pokud vím, hospodaříš hlavou, srdcem, a snažíš se. Nemusíš hned brát vše osobně. :) Všude jsou výjimky. Ovšem taky je fakt, že ta hovada prostě převažují, minimálně co do výměry obhospodařované půdy. Tak buď dál fajn příkladem, i když jako kolega cholerik tě chápu. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.8.2019 11:54 Reaguje na Anyr
S tím se dá souhlasit. Osobně samozřejmě nic neberu, pouze mi vždy vadí, když někdo pronáší kategorické soudy .Čím více se někdo něčím zabývá, tím více zjišťuje, jak to je kolikrát úplně jinak. Je to stejné, jako kdybych pronášel soudy o stavu našeho textilního průmyslu, když o tom vím úplné p.d.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.8.2019 09:45 Reaguje na pavel peregrin
Mimochodem, teď by to chtělo zalesnit semenáčky ze stromů, které kalamitu přežívají. A pokud by chtěl být člověk zvlášť "pintlich", tak ty zbylé stromy pomnožit vegetativně (což jde). V malém by to asi šlo, na kilometrech čtverečních jistě ne.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.9.2019 07:36 Reaguje na pavel peregrin
Je to můj názor a moc dobře vím proč ho tu předkládám. Nemusí se vám ani líbit ani s ním nemusíte souhlasit..

Nikdy jsem neřekl, že jsou všichni zemědelci a lesníci stejní a destruktivní pro ŽP, ale většina taková prostě je. Jestli to vy nebo někdo jiný nechce přijmout, protože se tímto tvrzením cítí dotčen a hledá si omluvu pro svůj přístup ke krajině, prosím..

Realita je ale jen jedna a ta je taková, že je krajina v pr...

Každý ať si sáhne do svého svědomí jak se ke krajině chová....
Odpovědět

Jan Škrdla

24.8.2019 16:42 Reaguje na Anyr
Z toho důvodu by se mělo před tím, než se vyplatí dotace vzít v potaz jak majitel hospodařil v posledních 20 letech (jestli nezanedbal výchovu porostů, prováděl přednostně nahodilou těžbu, jaké dřeviny vysazoval).
Ten kdo šel cestou maximálního zisku, by neměl dostat stejně jako vlastník, kterému byla před 20 vrácena SM monokultura, a kterou začal převádět na smíšený porost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.8.2019 09:43 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Stát nastavil, pod hrozbou sankcí, jakási pravidla, a ti lidé podle těchto pravidel jednali. Za to, že jsou ta plavidla blbá, může stát a v některých konkrétních případech ekoaktivisté, kteří si mnohé nesmysly vyřvali, takže ať platí i oni.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.8.2019 15:11
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/obrazem-podivejte-se-jak-se-lesy-obnovuji-bez-zasahu-lidi/r~b53e5fa4c4da11e9ab10ac1f6b220ee8/

Tento článek ukazuje, že k přirozenému zalesnění nejsou potřeba peníze. Přirozený les ovšem není tak výnosný jako plantáž, proto chtějí majitelé peníze na její znovuzaložení.
Náhrada za ušlý zisk, proč? Dává stát kompenzaci výrobcům deštníků a holínek, když je suché počasí? Když bude příští rok v létě pršet, dostanou výrobci sandálů a opalovacích krémů miliardy, aby se jejich zisky zachovaly?
Majitelé lesů nechtějí reinvestovat z dřívějších výnosů, nechtějí si půjčovat od bank, chtějí miliardové dárky od státu. A vyhrožují - jinak že prý nebude voda.
Odpovědět
ČM

Čech M.

23.8.2019 15:29 Reaguje na Josef Mozek
Je na tom velký kus pravdy, ale nejdřív by se musely změnit zákony o lesích, které ty plantáže přímo nařizují.
Odpovědět

Jan Škrdla

24.8.2019 16:32 Reaguje na Čech M.
Ne, že by to lesní zákon přímo nařizoval, ale v odkazu máme fotky z NP Šumava. Tam mají výjimku.
Jinak musíte mít do 2 let zalesněno a za další 5 let mít zajištěný porost.
Na těch fotkách máte vývoj za 12 let. Nehledě na to, že ještě donedávna legislativa neuznávala břízu jako přípravnou dřevinu a za těch 7 let jste tam musel mít už cílové dřeviny.
Odpovědět
ČM

Čech M.

25.8.2019 11:10 Reaguje na Jan Škrdla
Celý ten zákon je špatný a to i po změnách. Vůbec neodpovídá měnícím se podmínkám a do budoucna způsobí jen další problémy. Zákonná formulace jako -zajištěný porost a cílové dřeviny se jeví v kontextu růstu průměrných teplot a uvažovaných dřevin jako směšný.
Jestli na konci století bude průměrná teplota vyšší o 2 stupně, tak co bude s těmi "zajištěnými" porosty SM a BO?
Odpovědět
ČM

Čech M.

23.8.2019 15:27
Já zakládám sdružení Nevlastníků lesních pozemků a budu po ministerstvu požadovat 7 mld na zakoupení pozemků od vlastníků, kteří již nejsou schopni na svých pozemcích hospodařit bez dotací. Stát a celá společnost na tom vydělá.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.8.2019 15:36 Reaguje na Čech M.
Ty zplundrované lesy by měli odevzdat zadarmo a být rádi, že nedostanou flastr.
Odpovědět

Jan Škrdla

25.8.2019 13:01 Reaguje na Čech M.
Chápu vaše rozhořčení, ale změní se tím něco?
Byl stát lepší hospodář a bude lepší hospodář, než ti soukromí vlastnící?
Odpovědět
ČM

Čech M.

25.8.2019 12:45
Včera vyšel článek kde F. Kučera mimo jiné říká:
„Nejúčinnější je dotační podpora vlastníků, aby jim sanovala ztrátu z prodeje dřeva, ztrátu z těžeb a náklady na zalesňování, aby mohli obnovit svůj les. Tady je úloha státu. My se snažíme ho donutit, aby tu úlohu plnil. "

F. Kučera asi nechápe, že úloha státu je postarat se o lidi nemohoucí a ne o milionáře, kterým se nechce dotovat vlastnictví lesních pozemků.
Drzost těchto lidí je nebetyčná a jestli jim vláda vyplatí byť jen jednu korunu , tak je to neodpovědné nakládání s penězi daň. poplatníků.
Oni se pasovali do role novodobé šlechty, pro které běžná pravidla insolvence a bankrotu nebudou platit a v případě, že by jim to hrozilo, tak naopak platit penězi jim budou ostatní, co většinou žádné pozemky nevlastní.
Tenhle stát je prostě jeden velký dotační bordel.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.8.2019 09:48 Reaguje na Čech M.
Obávám se, že pěstěním lesa se nikdo milionářem nestane. Maximálně si může nahrabat, když přijde nějak po halauzi k nějakému lesu, udělá z něho holoseč a majetku se rychle zbaví.

A v momentě, kdy stát požaduje po vlastnících nějaké ekonomicky nesmyslné nebo škodlivé aktivity, by jejich dopad kompenzovat měl.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.8.2019 09:41
Zásahy proti kůrovci a kůrovcovou kalamitu obecně zavinil stát. Tak je naprosto správné, aby stát svou blbost kompenzoval. Ale současně by se měl tvrdě zhojit na těch, co se v kůrovcových ohniscích přivazovali ke stromům (jejich identita je vesměs známa), třeba doživotním strháváním z příjmů nebo nucenými pracemi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist