https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-eviduje-dalsi-uhyny-zvirat-po-povodnich-na-jesenicku-pres-tunu-mrtvych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři evidují další úhyny zvířat po povodních. Na Jesenicku přes tunu mrtvých ryb

20.9.2024 19:48 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Fz / Pixabay
Podle veterinářů přibývá uhynulých zvířat kvůli záplavám. Například na Jesenicku uhynulo zhruba 1,3 tuny pstruhů, mrtvé ryby jsou i na Českokrumlovsku, jejich počet však ještě není vyčíslen. Ze zaplaveného chovu slepic v Albrechticích, ve kterém se nacházelo zhruba 35 000 nosnic, se ale podaří přes 20 000 slepic zachránit. ČTK to dnes sdělila Státní veterinární správa (SVS).
 
Z chovu ve Městě Albrechtice uhynulo 13 000 nosnic, voda tam zaplavila dvě haly, utopily se především slepice v klecích ve spodních řadách. Veterináři museli zlikvidovat také zhruba 120 000 vajec, část slepic se ale podařilo zachránit. "Funguje napájení, mají krmivo, snůška pokračuje," řekl za SVS Petr Majer.

Veterináři nicméně evidují i další komplikace v souvislosti se záplavami. Už dříve informovali o zatopených jatkách v Českém Těšíně, nyní přibyla jatka Světlá Hora na Bruntálsku, kde musely být zlikvidovány asi tři tuny masa. Veterináři řešili mimo jiné evakuaci 27 prasat z chovu na Krnovsku. Podle Majera na Bruntálsku po povodních také zemřely dva kusy skotu.

V případě úhynů doporučuje správa chovatelům kontaktovat krajské správy, které zajistí bezpečnou likvidaci těl v asanačním podniku. Jejich práci už dříve ocenil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). "Děkuji asanačním podnikům, které nabídly obcím bezplatnou likvidaci zvířat uhynulých při povodni. S veterinární správou pracujeme na rychlém sběru a svozu kadáverů, abychom zabránili možnému šíření infekcí," napsal na síti X.

Podle Majera všechny krajské veterinární správy povodňovou situaci sledují a průběžně vyhodnocují, účastní se také povodňových komisí a spolupracují s ostatními složkami. Česko zasáhly minulý týden vydatné deště a záplavy. Povodně ale ustupují, toky v Česku byly dnes ráno na povodňovém stupni ještě na 34 místech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist