https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/syrie-se-jako-posledni-rozhodla-pristoupit-k-parizske-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sýrie se jako poslední rozhodla přistoupit k pařížské dohodě

7.11.2017 23:09 | PRAHA (ČTK)
Sýrie se jako poslední země na světě rozhodla přistoupit k pařížské dohodě o klimatu, uvedl server Spiegel Online. Jedinou zemí mimo dohodu tak budou Spojené státy, které od ní chtějí odstoupit.
Sýrie se jako poslední země na světě rozhodla přistoupit k pařížské dohodě o klimatu, uvedl server Spiegel Online. Jedinou zemí mimo dohodu tak budou Spojené státy, které od ní chtějí odstoupit.
Sýrie se jako poslední země na světě rozhodla přistoupit k pařížské dohodě o klimatu, uvedl server Spiegel Online. Jedinou zemí mimo dohodu tak budou Spojené státy, které od ní chtějí odstoupit. Před dvěma lety uzavřenou pařížskou dohodu, která má zabránit výraznému zvyšování globálních teplot, podepsalo dosud 195 zemí.
 

V říjnu se ji rozhodla podpořit i Nikaragua, která původně hlasovala proti dohodě, protože ji přišla příliš mírná. Jako poslední země dnes přistoupení ke smlouvě podle vyjednávačů ze světové konference o klimatu v západoněmeckém městě Bonn avizovala válkou zmítaná Sýrie, která v roce 2015 o dohodě nemohla hlasovat.

Jedinou zemí světa, která se rozhodla vydat opačným směrem, jsou tak Spojené státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. Známý skeptik, pokud jde o klimatické změny, v červnu oznámil, že USA od dohody odstoupí, za což si vysloužil kritiku po celém světě.

Formálně mohou USA od dohody odstoupit nejdříve tři roky poté, co vstoupila v platnost, tedy 4. listopadu 2019. Celý proces pak trvá rok. To znamená, že odstoupení od smlouvy může být dokončeno nejdříve ke konci roku 2020. V té době čekají Spojené státy nové prezidentské volby. Další hlava státu by pak případně Trumpovo rozhodnutí mohla zvrátit.

Hlavním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období, což by snížilo riziko a dopady klimatických změn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

8.11.2017 18:18
Super. Jsem ráda, že jsme byli alespoň předposlední.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.11.2017 12:43 Reaguje na Katka Linke
Bože, bože, dohoda ze které nebude splněno ani zblo. Jako kdyby to nebylo jedno jestli to někdo podepíše nebo nepodepíše.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist