https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/syslum-se-na-mohelenske-stepi-dari-zije-jich-tu-asi-stovka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Syslům se na mohelenské stepi daří. Žije jich tu asi stovka

26.8.2016 01:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hrozbou pro sysli je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců
Hrozbou pro sysli je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step a v jejím ochranném pásmu žije okolo stovky kriticky ohrožených syslů obecný. To je podle ochránců přírody pětkrát více než před patnácti lety.
 

„Syslové tady byli na pokraji vyhubení. V roce 2000 jich přežívalo posledních dvacet. Pak se ale díky naší iniciativě začalo o travnaté mohelenské pláně pečovat tak, aby to syslům vyhovovalo. Zhruba devět hektarů stepi se 2–3x ročně kosí. Sysli totiž potřebují nízkou trávu, ve vysokém porostu ztrácí přehled a stávají se snadnou a častou kořistí predátorů,“ vysvětluje Jana Hejtmánková ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Sysel obecný je podle ekologů příkladem druhu s velmi vrtkavým osudem. V padesátých letech 20. století jich bylo v přírodě tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních 35 lokalitách.

Celkový počet syslů v ČR se dnes odhaduje na 4300 až 5000 jedinců. Největší populace žijí v Českém středohoří a na letištích v Mladé Boleslavi – Bezděčíně či v Brně-Medlánkách. „Záchranný program také počítá s dovozem a odchováváním syslů ze Slovenska, kteří by měli postupně posílit české populace tohoto vzácného hlodavce,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která záchranný program sysla koordinuje.

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po 2. světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Hrozbou pro poslední lokality je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců, dodávají ochránci přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist