https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tabulku-obci-s-nejhorsim-ovzdusim-opet-ovladly-radvanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tabulku obcí s nejhorším ovzduším opět ovládly Radvanice

21.2.2017 09:00 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě.
Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě.
V Česku dýchali znečištěný vzduch loni nejvíce dní v roce obyvatelé ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice, stejně jako v roce 2015. Na měřicí stanici v Radvanicích, kterou provozuje Zdravotní ústav Ostrava, byl imisní limit pro polétavý prach loni překonán v 89 dnech. Asi čtvrtinu roku tam tak bylo výrazně znečištěné ovzduší. Maximální koncentrace prachu tam dosáhla zhruba 181 mikrogramů na metr krychlový, více než trojnásobku mezní hranice, která je 50 mikrogramů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
 

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce. Obdobně jako Radvanice na tom loni byly také Věřňovice, které jsou součástí Dolní Lutyně na Karvinsku. Dnů s překročeným imisním limitem tam stanice ČHMÚ loni zaznamenala 79. Nejvyšší průměrná denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší dosáhla zhruba 228 mikrogramů na metr krychlový, což bylo vůbec nejvíce ze všech stanic.

Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava a topení v domácnostech, ale také škodliviny ze sousedního Polska. Letos se kraj se smogem s krátkými přestávkami potýká od počátku roku. Na řadě měřicích stanic v regionu už tak byl letos limit 35 dní možného překročení vyčerpán. Jsou mezi nimi právě i stanice v Radvanicích či Věřňovicích, kde byla 9. ledna zaznamenána i zatím maximální letošní koncentrace, přes 501 mikrogramů na metr krychlový. To představuje více než desetinásobné překonání mezní hranice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

22.2.2017 10:30
proč nám tedy nedají nějakou úlevu na nákup paliva a nezjednoduší výměnu kotlů...??? nám co tady v tom smradě musíme bydlet...???
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist