https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tchaj-wan-se-potyka-s-invazi-ropuch-obrovskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tchaj-wan se potýká s invazí ropuch obrovských

18.12.2021 02:30 | TCHAJ-PEJ (ČTK)
Ropuchy jsou na Tchaj-wanu symbolem prosperity a štěstí. To ovšem neplatí pro invazivní druh, který se na ostrově začal nečekaně šířit a ohrožovat místní druhy, mezi nimiž nemá žádné přirozené nepřátele. Proto desítky dobrovolníků s baterkami v ruce a v ochranných rukavicích vyrazily v noci do rýžových políček a na zeleninové zahrady hledat svou kořist - ropuchu obrovskou, napsala agentura AFP.

 

Tito velcí jedovatí obojživelníci pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, odkud se jim ovšem podařilo - často s pomocí lidí - proniknout a rozšířit na taková místa, jako jsou Filipíny a především Austrálie, kde páchají nepěknou paseku. Na Tchaj-wanu ve volné přírodě pozorovány nebyly - až dosud.

Před několika týdny objevila jedna místní obyvatelka několik velkých ropuch potulujících se po komunitní zeleninové zahradě a jejich fotografii vložila na internet. To spustilo okamžitý hon na ropuchy.

"Rychlá a masivní pátrací akce je při prvním objevení ropuchy obrovské klíčová," řekl agentuře AFP oborník na obojživelníky Lin Čchun-fu z vládního Ústavu pro výzkum endemických druhů. "Ropuchy obrovské jsou opravdu velké a na Tchaj-wanu nemají žádné přirozené nepřátele," dodal. Tyto ropuchy je snadné poznat nejen podle velikosti, která může dosahovat více než 50 centimetrů, a váhy 2,5 kilogramu, ale také podle velkých příušních žláz, ze kterých vylučují nebezpečný jed.

Krátce poté, co se zmíněná fotografie objevila na internetu, se na místo jejich zjištěného výskytu vydala skupina dobrovolníků z řad ochránců přírody pod vedením Jang Ťi-jü, vědkyně z Národní univerzity Dong Hwa. Byli šokováni, když v bezprostředním okolí zahrady našli 27 ropuch obrovských. "Byla jsem v šoku a zaskočilo mě, že jsme jich našli více než dvacet," řekla Jang Ťi-jü. "Nebude snadné se s nimi vypořádat. Alarmující je především přítomnost mladých jedinců, která ukazuje na to, že se tu ropuchy obrovské rozmnožují," dodala.

Ropuchy obrovské jsou nebezpečným invazním druhem ze tří důvodů. Jsou to nenasytní predátoři, velmi rychle se množí a jsou jedovaté. Jed ropuch je nebezpečný například pro psy, kteří by je mohli olíznout nebo do nich kousnout.

Místní zemědělci ochráncům přírody sdělili, že si výskytu nezvykle vypadajících ropuch všimli, ale nikam to nehlásili. "Tchajwanští zemědělci ropuchy obecně ignorují, anebo je dokonce vítají, protože pomáhají zbavit půdu škůdců a jsou také symbolem štěstí," uvedla Jang Ťi-jü. "Ani ve snu je nenapadlo, že se jedná o invazní druh." Dobrovolníci postupně rozšiřovali okruh pátrání a dosud odchytili více než 200 různě velkých ropuch obrovských.

Ropucha obrovská byla od 19. století uměle vysazena na mnoha místech světa jako prostředek boje proti zemědělským škůdcům. Mezi části světa, kde v současnosti žijí zavlečené populace ropuchy obrovské, patří Austrálie, Florida, Papua-Nová Guinea, Filipíny, japonské ostrovy Ogasawara a Rjúkjú, většina ostrovů Karibiku a mnoho ostrovů Pacifiku, včetně Havajských ostrovů a Fidži, kde napáchaly značné škody na místních ekosystémech.

Navzdory svému bradavičnatému vzhledu jsou ropuchy v čínské kultuře symbolem bohatství, dlouhověkosti a štěstí. Používají se také v čínské medicíně a jejich symbol se běžně využívá v tradičním čínském učení feng-šuej k odvrácení smůly.

Až do roku 2016 bylo legální dovážet ropuchy obrovské na Tchaj-wan jako domácí mazlíčky; tehdy se prodávaly za 3000-4000 tchajwanských dolarů (asi 2400-3200 korun).

Ochránci přírody se domnívají, že od doby, co byl dovoz zakázán, začali lidé chovat ropuchy obrovské na místě a některé z nich mohly utéct, anebo se jich majitelé zbavili vypuštěním do přírody. Od velkého zátahu v terénu nebyl žádný další výskyt hlášen. "Ale jestli se nám podařilo tuhle invazi zastavit, budeme s jistotou vědět až příští rok na jaře v období páření," řekla Jang Ťi-jü.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.12.2021 08:16
Vidět, že i v Asii žijí Hurvínci adorující predátory a žijící v přesvědčení, že "příroda si poradí sama".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.12.2021 18:50 Reaguje na Karel Zvářal
ať tam pošlou žabožrouty s náčelníkem Macronem
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 09:38
Netušil jsem, že čínský voják se jmenuje ropucha obrovská. Ale proč ne, ruské armádě se taky přezdívalo "zelení mužíčci".
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Zelení mužíčci se přezdívalo speciálním útvarům ruské armády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 10:42 Reaguje na pavel peregrin
Šak jo, píšu snad něco jiného?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Není to podstatné, ale píšete.Píšete"ruské armádě". Ruská armáda jako celek a speciální útvary- to je trochu rozdíl, ne? A ještě vám to upřesním- ti "zelení mužíčci"- to byl speciální útvar ALFA a superspeciální VYMPEL.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 12:47 Reaguje na pavel peregrin
Byli součástí ruské armády, takže mi polibte.......
Pokud o někomu řeknu, že je Čech, tak vy mě budete kádrovat, že byl Pražák............
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 13:41 Reaguje na Pavel Hanzl
To je přesná ukázka toho, proč z vás mají v diskuzích prču. Nejste schopen přiznat ani to, že nechápete psaný text a jediné, na co se zmůžete, je, polibte mi....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 15:09 Reaguje na pavel peregrin
Plácáte nesmysly, sám vidíte, že v mém textu není žádná chyba, ale musíte prudit za každou cenu. A to děláte pořád. Já vím, sem se chodíte odreagovat...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.12.2021 15:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne ,já se sem chodím bavit a vy mě nikdy nezklamete. Ale vám bohužel uniká smysl vět, nedochází vám vůbec, že často jediné slovo mění podstatně celý obsah- tím se vám nevysmívám, ale jen konstatuji fakt. Možná i proto jste v neustálé opozici i v případech, kdy nade vší pochybnost říkáte nesmysly.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

18.12.2021 14:22
Tchai-wanští zemědělci ropuchy neřešili, protože tyto jim hubí škůdce. Nevěděli, že stále vzrůstající armády vědců šíří nové dogma....že každý nepůvodní druh je strašlivě škodlivý, protože...... protože je nepůvodní.....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.12.2021 15:24 Reaguje na Josef Mozek
Tyto ropuchy produkují velmi silný toxin, který otráví každého predátora a je jedno, jestli je to plaz, ryba nebo savec. V Austrálii s tím mají velké problémy, protože decimují už tak mizející populace dravých vačnatců. Takže když vědci označili tento druh za strašně škodlivý, měli naprostou pravdu. Jediná cesta je sbírat a zabíjet.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

18.12.2021 20:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Článek je o Tchai-wanu, nikoliv o Austrálii. Nebylo v něm uvedeno, jak konkrétně tento druh ropuchy škodí ekosystému. Ten příklad o případné otravě psa je spíše k smíchu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.12.2021 21:49 Reaguje na Josef Mozek
Vážený pane Mozku. Jiná země, stejný druh. Ostatně v textu je uvedeno, že tento invazivní druh byl zavlečen do spousty zemí. A ten případ s tím psem není k smíchu. Na Floridě se naučili kojoti tyhle ropuchy stahovat z kůže, protože jejich maso už jedovaté není, pouze ta kůže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2021 06:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Některé naše káně též umí vysvléct ropuchu z kůže, aby se dostaly k nezávadnému masu (nálezy na hnízdech). Třeba u vran toto nebylo zjištěno, ač se o nich píše jako o chytrých. V Německu bylo záhadou, proč kolem jezírek jsou "vybuchující" ropuchy (stovky). To vrány je otevřely a sežraly jen játra, zbytek nechaly ležet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist