https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-meni-na-i.bloku-separatory-stoupne-tak-vykon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín mění na I. bloku separátory, stoupne tak výkon

8.4.2021 00:15 | TEMELÍN (ČTK)
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby.
Technici v jaderné elektrárně Temelín mění na prvním bloku, který je odstavený, dva separátory. Stodesetitunová zařízení zbavují páru vlhkosti a přihřívají ji. Vedení elektrárny čeká, že tak stoupne výkon, řádově v jednotkách elektrických megawatt (MWe). Loni vyměnili energetici separátory na druhém bloku, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Výměna separátorů zahrnuje 453 činností, jde o jednu z nejnáročnějších prací při odstávce bloku. Separátor váží 110 tun, je dlouhý 30 metrů a vysoký čtyři metry. Přes transportní koridor ho museli energetici zvednout na strojovnu do výšky 15 metrů. "Pozice separátorů jsou přesně dané, aby je bylo možné spojit s okolní technologií. Proto jsme je museli usadit s milimetrovou přesností," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Umístit takto jeden separátor zabralo osmihodinovou směnu. Specialisté použili mostový jeřáb s nosností 125 tun. "Náročné bude i napojení na další technologii. V praxi to znamená, že technici ze Škody JS musí každý separátor propojit s šesti desítkami potrubí o průměru od dvaceti milimetrů do lehce přes dva metry. Vše pak budeme ověřovat zkouškami," sdělil člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Při odstávce I. bloku, která začala na konci března a potrvá asi dva měsíce, vymění v Temelíně zhruba čtvrtinu paliva. Podílí se na ní asi 1000 pracovníků ČEZ a dodavatelských firem. Platí proto přísná koronavirová opatření. "V praxi to může znamenat až tisíc testů zaměstnanců i dodavatelů denně," řekl Sviták. Odstávka druhého bloku začne v červenci.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 4,8 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

8.4.2021 08:36
kdo separátory vyrobil? byla doba kdy technologii primrní části i sekundární části, vyráběly naše podniky a snažili jsme se i o řídící systém ,ale jen snažili,
kolik toho bude u nás vyrobeno pro novou elektrárnu?
Odpovědět
MG

Milan G

8.4.2021 13:21
Výrobcem separátoru je německá společnost Balcke-Dürr, GmbH.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.4.2021 15:57 Reaguje na Milan G
Proč bychom si sem tam něco nedovezli? Proč by potom byl likvidován "přebytečný" strojírenský průmysl po listopadu 1989, kdybychom si zase všechno chtěli dělat sami a neumožnit mezinárodní obchodování a výdělek zahraničním dodavatelům? Víte kolik lidí živí jen ta doprava sem a tam?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2021 17:25 Reaguje na Jiří Daneš
Náš nejen strojírenský průmysl byl součástí RVHP a byl na ní odbytově i surovinově totálně závislý. Měl gigantický vnitřní dluh a když se to rozpadlo, prakticky celý zbankrotoval.
Ten "přebytečný" průmysl se neměl šanci uživit, funguje jen to, do čeho Západ investoval bilióny a tím zaplatil ten dluh.
Odpovědět
va

vaber

8.4.2021 16:57 Reaguje na Milan G
jsme degradováni na montovnu , závislost na jiných státech obrovská a bezpečnost nulová , tak proč vůbec někdo naší bezpečnost řeší
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2021 17:28 Reaguje na vaber
Protože jsme závislí na EU, stejně, jak všechny ostatní státy. Což je náš společník a kamarád. Nechceme být ale závislý na nepříteli, který nás považuje za zrádce a vede proti nám hybridní válku. To je totiž podstatný problém.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.4.2021 10:01 Reaguje na vaber
Automobilky už narazily na strop závislosti dílů ze zahraničí a zásadním problémem jsou už i dovozy oceli.
Tak daleko už došla ekologizace průmyslu, že budeme
závislí i na dovozu konstrukčních ocelí a brzy i té
energie potřebné pro jakoukoliv výrobu. Stane se z nás
válečné Japonsko, které po odříznutí od surovin šlo
do kytek. Evropa bude živořícím ekologickým ostrovem
v moři prosperujících "ropáků" a to bude teprve ta
neustále omílána "bezpečnost".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist