https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-prekonal-vyrobni-rekord-za-vsechna-prvni-ctvrtleti-vyrobil-4-75-twh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín překonal výrobní rekord za všechna první čtvrtletí, vyrobil 4,75 TWh

28.4.2023 10:49 | TEMELÍN (ČTK)
Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za letošní první čtvrtletí 4,75 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvyšší výroba za všechna první čtvrtletí od spuštění Temelína v roce 2000. Je to o 4882 MWh víc než v dosud rekordním loňském prvním čtvrtletí, což odpovídá roční spotřebě téměř 1500 českých domácností. Vysoká výroba na začátku roku je výhodná i kvůli přenosové soustavě, kryje se s velkou spotřebou energií typickou pro zimní měsíce. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Elektřina vyrobená v Temelíně od ledna do konce března by jihočeským domácnostem stačila na více než tři roky. Vyšší výrobě pomohly modernizace, třeba blokové výměníkové stanice na druhém bloku. "Díky této úpravě dokážeme efektivněji vyrábět teplo pro areál a nedaleký Týn nad Vltavou. V celém výrobním cyklu to znamená víc vyrobené elektřiny," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Temelín zaznamenal letos i další výrobní rekord: v neděli 26. února vyrobil 53.059 MWh, čímž mírně překonal historické denní maximum z 2. prosince 2022.

V Česku je podle ČEZ zimní spotřeba o 40 procent vyšší než v létě. "V mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o 0,5 procenta," sdělil v tiskové zprávě mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V Temelíně začala 7. dubna plánovaná dvouměsíční odstávka prvního bloku. Energetici při ní vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují bezpečnostní systémy, parogenerátor či hlavní cirkulační čerpadlo. Plánují 82 investičních akcí, i s dodavateli se do odstávky zapojí asi 1000 lidí. Odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,4 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.4.2023 14:55
Být první to je úspěch , gratuluji ČEZu !

Cukr v Česku meziročně zdražil o 98 procent, nejvíce v EU , tady jsme taky první ! :-)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.4.2023 19:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omezit přemíru konzumace cukru jeho zdražením je dobré opatření pro zlepšení zdraví národa. Ještě bych k tomu přidala zákaz reklam na nezdravé cukrovinky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2023 07:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
A kdo je jeho hlavní producent? Není to zcela náhodou Agrofert?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.4.2023 19:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Cukr je produkován přece v Dukovanech. Dukovany přece patří Agrofertu. 2x Fuj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 08:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když se rozjely Dukovany, pod celým koridorem několika VVN napětí nebylo možno orat a sklízet pšenici, tak tam jezevci pásli ovce. A když bylo vlhko, dostaly do šňupáku ranu, jak jej strčily do trávy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist