https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tepla-zima-probudila-v-podyji-lesni-druhy-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplá zima probudila v Podyjí lesní druhy netopýrů

20.2.2022 17:30 | ZNOJMO (ČTK)
Odborníky překvapilo objevení netopýra dlouhouchého v malém sklípku někdejšího Novohrádeckého mlýna.
Odborníky překvapilo objevení netopýra dlouhouchého v malém sklípku někdejšího Novohrádeckého mlýna.
Foto | Jasja Dekker / Wikimedia Commons
Teplá zima probudila v Národním parku Podyjí lesní druhy netopýrů. Odborníci to zjistili při pravidelném sčítání netopýrů v oblasti. Letos jich napočítali více než 250, patřili k 11 různým druhům. Správa národního parku o tom informovala na svém webu.
 

V kraji se teploty pohybují už několik dní více stupňů nad nulou, pod nulu teploměr neklesá ani v noci. Vědci při sčítání v první polovině února zjistili, že oproti chladnějším zimám letos některé druhy hibernují i mimo tradiční podzemní prostory. Někteří svůj spánek dokonce přerušují. Jejich chování během letošní zimy odborníci dokládají na příkladu lesních druhů netopýrů. "Letos hibernují pravděpodobně i mimo podzemní prostory. Navíc se zjevně během teplejších nocí přesouvají, případně i loví. Našli jsme celou řadu zvířat úplně ve vchodech do zimovišť. Část byla dokonce částečně nebo úplně aktivní. Nebyli tedy v nějaké hlubší hibernaci, jak je u nich v tomto období obvyklé," uvedl zoolog Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Odborníky překvapilo i objevení netopýra dlouhouchého v malém sklípku někdejšího Novohrádeckého mlýna. "Tenhle druh v kontrolovaných zimovištích obvykle nenacházíme. Jen velice zřídka, a to v případě neobvyklých klimatických podmínek," uvedl Mačát.

Jeskynní druhy netopýrů, především vrápenec malý a netopýr brvitý, si letos v Podyjí držely podle odborníků své běžné počty. V dlouhodobém trendu potvrdily pozvolný nárůst jejich množství. V národním parku a jeho ochranném pásmu v některých nevyužívaných vinných sklepích zimují až desítky netopýrů brvitých. "Vrápenci malí jsou naopak spíš rozptýleni po různých sklepních lokalitách napříč celým územím. Větší zimoviště mají v některých podzemích prostorách ve Znojmě, pod Louckým klášterem nebo pod rotundou," vypočítal Mačát.

Nejvíce různých druhů pak odborníci napočítali na zřícenině Nového Hrádku. "Viděli jsme zde přes stovku netopýrů hvízdavých a dalších šest jedinců letounů ze čtyř druhů," uvedl Mačát.

Vědci zimující netopýry v Podyjí sčítají pravidelně řadu let. Zaměřují na úkryty, které tvoří opuštěné nebo málo využívané vinné sklepy, sklepy opuštěných nebo zchátralých budov, ale také sklepy hradů a zámků a v neposlední řadě také přirozené pseudokrasové jeskyně a podzemní prostory. S 11 pozorovanými druhy se Podyjí může chlubit relativně pestrým společenstvem zimujících netopýrů. Celkový počet zimujících jedinců je ale ve srovnání s krasovými oblastmi nevelký. Například jen v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu každoročně zimuje více než 3000 jedinců 12 druhů netopýrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

20.2.2022 17:48
Probudili se LESNÍ netopýři.By mě zajímalo jestli tedy jsou třeba polní netopýři.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist