https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarny-brno-pujcuji-sve-elektromobily-na-vyzkouseni-mestskym-castem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárny Brno půjčují své elektromobily na vyzkoušení městským částem

23.4.2021 11:33 | BRNO (ČTK)
Teplárny postavily zatím tři rychlodobíjecí stanice, třetí je v nákupní Galerii Vaňkovka. Stanice čerpají elektřinu ze zdrojů tepláren.
Teplárny postavily zatím tři rychlodobíjecí stanice, třetí je v nákupní Galerii Vaňkovka. Stanice čerpají elektřinu ze zdrojů tepláren.
Licence | Volné dílo (public domain)
Brněnské městské části a brněnský magistrát mají od dubna možnost vyzkoušet si na dva týdny zdarma jízdy elektromobilem. Dva vozy poháněné elektřinou jim ze své šestnáctivozové flotily půjčuje městská společnost Teplárny Brno.
 

Teplárny v březnu pořídily k původním šesti elektromobilům dalších deset za 5,2 milionu korun, na tento nákup budou čerpat dotaci ze státního fondu životního prostředí, která může dosáhnout až 1,6 milionu korun.

"Elektroauta používají naši pracovníci pro pojížďky městem už druhým rokem a velmi se nám to osvědčilo. Úsporu paliva a CO2 pravidelně vyhodnocujeme, výsledky si lze prohlédnout na microsite emobilitabrno.cz," uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Zápůjčky dvou elektroaut mají městským částem umožnit, aby si tento typ automobilů vyzkoušely. O tom, k jakému účelu budou po dobu zápůjčky auta sloužit, rozhodne vedení konkrétní městské části. "Pokud vím, zvažují například pečovatelskou službu a podobné možnosti. Jako první si vyzkoušejí ekologickou dopravu v městské části Žabovřesky a Kohoutovice. Po dobu zápůjčky si mohou vozy zdarma dobíjet u rychlodobíječek Tepláren Brno u provozů Červený mlýn a Špitálka," uvedl Fajmon.

Teplárny postavily zatím tři rychlodobíjecí stanice, třetí je v nákupní Galerii Vaňkovka. Stanice čerpají elektřinu ze zdrojů tepláren.

Městská firma začne v průběhu léta stavět i stanice pro pomalé dobíjení, které mají sloužit autům při dlouhodobém parkování nebo stání přes noc. Tyto stanice budou sloužit lidem, kteří bydlí v bytech, a nemohou tak auta dobíjet u vlastního domu. Veřejné dobíjecí stanice mají vzniknout v Bystrci na Kamechách u přehrady, na Palackého třídě, v Líšni, v Novém Lískovci a v Černých polích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radovan Burkovič

Radovan Burkovič

25.4.2021 23:01
Dovolte mi pogratulovat Teplárnám Brno k počinům na poli elektromobility, jasně ukazujete v praxi, že to jde, zatímco ostatní stále jen říkají, že to nejde. Kdo jiný, než městská energetická firma by se měla ve městě chopit elektrifikace svého vozového parku a budování nabíjecí infrastruktury (nejen) u svých objektů a energetických uzlů. Vzhledem k elektrifikované městské hromadné dopravě - tramvaje, trolejbusy, elektrolodě - doporučuji vzájemnou spolupráci a sdílení míst s možností stavby nabíjecích a rychlonabíjecích stanic, vzhledem k rozvodům elektřiny o vysokých výkonech. Dále je dobré uvažovat o osazení vlastních i městských objektů, zejména střech a zdí, fotovoltaickými elektrárnami. V podstatě budovat Elektromobilitu v MHD a ve městě jako ekosystém, jak jsem již před pár lety doporučoval ve své přednášce na Amperu, Infothermě nebo magistrátu města Prahy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist