https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teple-a-vlhke-pocasi-vytvari-predpoklady-pro-hmyzi-skudce-a-infekce-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplé a vlhké počasí vytváří předpoklady pro hmyzí škůdce a infekce rostlin

12.2.2024 18:44 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Současné déletrvající teplé a vlhké počasí vytváří velmi dobré předpoklady pro rozvoj hmyzích škůdců a infekcí, které škodí polním plodinám i ovocným stromům či révě vinné. ČTK to řekl Karel Klem, který se v Ústavu výzkumu globální změny AV ČR zabývá ekologickou fyziologií rostlin. Do jaké míry se však na jaře projeví, záleží na tom, jestli ještě přijdou déletrvající silnější mrazy, a na tom, zda bude jaro suché nebo vlhké.
 

Pokud bude teplo pokračovat, vývoj hmyzích škůdců se urychlí. Jedním z nejčasnějších je krytonosec, který škodí v řepce. "Zemědělci by měli být připraveni, že už v březnu může být nezbytné řepku proti krytonoscům ošetřit," řekl Klem. Stejně tak u ovocných dřevin lze očekávat vyšší význam předjarních i jarních aplikací proti škůdcům. "Může se však stát, že ještě přijdou déletrvající mrazy, které by populaci probuzených škůdců zdecimovaly, a jejich výskyt může být naopak i výrazně snížený," poznamenal Klem.

Teplo a vlhko svědčí také rozvoji chorob, které zimu přežívají v podobě mycelia (shluk vzájemně propletených vláken) na zbytcích rostlin nebo živých rostlinách a na jaře produkují spory, které se šíří vzduchem na větší vzdálenosti, a tvoří tak primární infekci na rostlinách. "Většina infekcí se poté na jaře začne šířit vlhkostí, kapičkami a za příznivých teplotních podmínek. Díky současnému počasí je vývoj infekcí uspíšený, ale další vývoj záleží na jarním počasí. Kvůli teplým zimám jsme i v minulosti viděli brzké a intenzivní šíření infekcí, ale pak následovalo často suché jaro, a tak se již choroby šířily jen v omezené míře. Další šíření tedy záleží hlavně na počasí v dubnu a v květnu," vysvětlil Klem.

Každopádně však musejí být zemědělci ostražití a dobře sledovat předpověď počasí a předpověď rizika. Na webu AgroRisk mohou vidět v devítidenním předstihu, jak bude či nebude počasí škůdcům a infekcím nahrávat. Zatímco proti krytonosci mohou zasahovat už v březnu, proti infekčním chorobám až v dubnu. "Ale musejí být nachystaní, protože to pak může být otázka jednoho týdne," uvedl Klem.

Současná teplá zima podobně jako v předchozích letech zvyšuje riziko zmrznutí nakvetlých stromů či malých plůdků. Kvůli dřívějšímu kvetení se totiž v minulosti výrazně prodloužilo časové okno, kdy mohou budoucí úrodu poškodit jarní mrazy. S možností vpádu mrazivého vzduchu je třeba počítat zhruba do poloviny května, přičemž meruňky už v posledních letech běžně vykvétají v poslední březnové dekádě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

14.2.2024 01:16
Dovolím si citovat z jednoho článku, nazváného "Kde jsou motýli? Na jaře tu prakticky nebyli, upozorňují vědci" (https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-kde-jsou-motyli-na-jare-tu-prakticky-nebyli-upozornuji-vedci-40438508 - já Novinky brutálně nerad cituji, mám je za polobulvár, ale vzhledem k tomu, že jde o rozhovor, tak přimhouřím oko).

O: Jaká je situace letos (2023) v porovnání s předchozími roky?

Vladimír Hula: Velmi špatná. Došlo k situaci, kdy byl velmi teplý začátek jara po teplé zimě a pak přišly plískanice a studené počasí. Tato kombinace vedla k tomu, že přezimující stádia motýlů prostě umřela. Vezmeme-li v potaz i celkově špatný stav populací našich motýlů, došlo k významnému úbytku – a na jaře tak motýli prakticky nebyli.

Tomáš Kuras: Změny v početnostech druhů jsou zcela přirozeným jevem a vždy záleží na tom, jaké trendy hodnotíme, tj. zda dlouhodobé, nebo krátkodobé. Ovšem v letošním roce je motýlů, ale nejen jich opravdu málo. Týká se to i různých druhů brouků, pestřenek či čmeláků. U přezimujícího hmyzu je hlavně zima obdobím kritickým. Pokud nejsou adekvátní mrazy, na které jsou druhy adaptovány, tak je mnoho jedinců přezimujících stádií napadeno houbovými nemocemi a zimu nepřežije.

Konec citace.

KLIMATICKÝ GLOBÁLNÍ ROZVRAT (https://amper.ped.muni.cz/gw/pojmy.html#1.7.Glob%C3%A1ln%C3%AD%20klimatick%C3%BD%20rozvrat) s sebou nezbytně přinese totální průser. A k čertu se všemi popírači. Měli by z toho normálně udělat "celoplanetární zločin" :/ Ale co se divím, že, když banda tupců po celém světě popíra holokaust, přistání na Měsíci, kulatou Zemi, podporují Putina, Zemana, Orbána, Fica, Babiše, a že v Británii vládnou reptiliáni.
Aneb jak pravil Einstein: „Dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Ale u vesmíru to není tak jisté.“
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist