https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/terradaily-vakcina-zklidni-jelenum-hormony-snizi-se-tak-pocet-dopravnich-nehod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vakcína zklidní jelenům hormony, sníží se tak počet dopravních nehod

10.9.2011 05:00 | DENVER/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Jeleni vykazují schopnost nezvykle rychlé reprodukce. Speciální vakcíny by mohla omezit tvorbu hormonů, jež u těchto zvířat spouštějí sexuální touhu.
Jeleni vykazují schopnost nezvykle rychlé reprodukce. Speciální vakcíny by mohla omezit tvorbu hormonů, jež u těchto zvířat spouštějí sexuální touhu.
O nutnosti regulace početnosti přemnožených hlodavců by asi nikdo zvláštní pochybnosti neměl, ale postarat se o snížení nebývalého nárůstu spárkaté zvěře v USA, a navíc přímo laboratorní cestou, to už dokáže na tváři vyvolat úsměv. Přesto k problému přemnožení jelena viržinského v příměstských částech přistoupili američtí odborníci nadmíru profesionálně. Jak píše server TerraDaily, vyvinuli vakcínu, která jelenům „zklidní hormon“.
 

Jeleni viržinští, vzrůstem menší příbuzní našich jelenů, jsou v USA odpovědní nejen za plenění zahrádek a vypásání parků, ale také se podílejí na nebývalém nárůstu automobilových nehod. Statistika říká, že ročně dojde k celkem 1,5 milionu dopravních nehod, zapříčiněných srážkou s jeleny. Za takové setkání zaplatí svým životem ročně na 150 řidičů, škody na majetku přesahují jednu miliardu dolarů.

Potíž je, že jeleni vykazují schopnost nezvykle rychlé reprodukce. Proto se uvažuje o použití speciální vakcíny, která má omezit tvorbu hormonů, jež u těchto zvířat spouštějí sexuální touhu.

Vakcína s názvem GonaCon má potlačit charakteristické rysy říjných samců tím, že narušuje tvorbu pohlavních hormonů. Gonadotropin, který startuje produkci samčího testosteronu a samičího estrogenu v závislosti na délce světelné části dne, je působením přípravku utlumen, jako by byla noc. Samce i samice tak přejde na nějaké to páření chuť.

Podle Davida A. Goldadeho, který zkoumal účinky medikamentu, je vakcína přesně tím pravým prostředkem, který by mohl napomoci vypořádat se s nebývalým populačním boomem vysoké zvěře. „Většina obdobných přípravků sice účinně snižuje pravděpodobnost početí,“ tvrdí Goldade, „ale GonaCon blokuje i projevy pářícího chování.“ Jelen viržinský je poměrně klidné zvíře, pokud nepřijde doba rozmnožování. Pak je s ním těžko k vydržení. Neobvyklý není obrázek sexuchtivého samce pronásledujícího samici napříč dálnicí. „To by měla injekčně podávaná vakcína změnit.“

Krom dopravních statistik o nehodách proti přemnoženým jelenům hovoří i fakt, že se za jeleny do okolí měst stahují i jejich predátoři. A v sousedství vlků se nikomu žít nechce. O uvedení vakcíny GonaCon na trh, po řadě nákladných laboratorních testů, které mají prověřit případnou nezávadnost produktu, se ale nejdříve rozhodne na Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA USA).

Článek byl uveřejněn 2. 9. 2011 na serveru TerraDaily pod názvem A new birth control vaccine helps reduce urban deer damage.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist