https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-bude-technickym-partnerem-dolu-na-nikl-v-nove-kaledonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla bude technickým partnerem dolu na nikl v Nové Kaledonii

5.3.2021 10:26 | PALO ALTO (ČTK)
Nikl je nezbytnou složkou lithium-iontových baterií.
Nikl je nezbytnou složkou lithium-iontových baterií.
Zdroj | Pexels
Americký výrobce elektromobilů Tesla bude technickým partnerem dolu na nikl, který je nezbytnou složkou lithium-iontových baterií. Firma podnikatele Elona Muska bude od dolu Goro ve francouzském zámořském území Nová Kaledonie kupovat nikl. Tichomořské souostroví je čtvrtým největším producentem niklu na světě. Cena této suroviny loni stoupla o 26 procent, napsal zpravodajský server BBC.
 

"Co se týče rozšíření produkce lithium-iontových baterií, je naší největší obavou nikl," napsal na twitteru minulý měsíc Musk.

Obrovské zásoby niklu mají pro ekonomiku Nové Kaledonie zásadní význam. Důl Goro na jihu hlavního ostrova má potenciál zařadit se mezi světově největší producenty tohoto kovu.

V prosinci se pokusil majitel dolu, brazilský těžařský gigant Vale, spolu s francouzským státem důl Goro prodat švýcarské společnosti Trafigura, která obchoduje s komoditami. Obyvatele souostroví tehdy rozezlila možná ztráta kontroly a kauza pak i způsobila pád novokaledonské vlády. Dělníci vstoupili do stávky.

Podle nové dohody, jež byla uzavřena ve čtvrtek, se podílníky dolu stane konsorcium, které zahrnuje zaměstnance a tři místní provincie. Trafigura v něm bude držet pouze 19 procent. Automobilka Tesla s dolem uzavřela "technické a průmyslové partnerství", a bude od něj nadto kupovat nikl. Podíl v něm mít nebude.

Nikl se těží zejména v Rusku, Kanadě, Nové Kaledonii a v Indonésii. Používá se v první řadě při výrobě nerezavé oceli. Novým zdrojem poptávky je narůstající výroba elektrických aut.

Obyvatelé Nové Kaledonie loni v říjnu podruhé v referendu podpořili setrvání tohoto tichomořského souostroví mezi zámořskými územími Francie. Novou Kaledonii, kde dnes žije asi 270.000 lidí, kolonizovali Francouzi v polovině 19. století, o možnosti přerušení vazeb na Paříž se tam vedou spory desítky let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.3.2021 10:59
Přesně jak jsem psal v příspěvku o OZE.
Začíná run na minerály pro autobaterie ELV.
A to je teprve začátek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist