https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thunbergova-a-dalsi-aktiviste-rozsirili-v-norsku-svuj-protest-proti-turbinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thunbergová a další aktivisté rozšířili v Norsku svůj protest proti turbínám

28.2.2023 14:48 (ČTK)
Větrná elektrárna Smøla v Norsku.
Větrná elektrárna Smøla v Norsku.
Demonstranti z řad původních obyvatel a ekologických aktivistů, včetně Švédky Grety Thunbergové, dnes zablokovali přístup k několika norským ministerstvům. Požadují odstranění větrných turbín z pastvin, které tradičně využívají domorodí chovatelé sobů Sámové, informovala agentura Reuters.
 

Norský nejvyšší soud v roce 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny se 151 turbínami postavené v oblasti Fosen v centrální části země podle mezinárodních úmluv porušují práva Sámů. O 16 měsíců později jsou ale větrné turbíny stojící nedaleko Trondheimu stále v provozu.

Již v pondělí bránili demonstranti v přístupu do budovy norského ministerstva energetiky, kde sídlí také ministerstvo dopravy a ministerstvo pro záležitosti rodiny, dnes se terčem protestu stala i budova, kde sídlí většina ministerstva financí. Ráno před objektem zasahovala policie, jež některé demonstranty sedící před vchodem z místa odnesla. Ministerstvo vyzvalo své zaměstnance, aby pracovali z domova.

Jedna z protestujících Ella Marie Haettaová Isaksenová agentuře Reuters řekla, že demonstranti jsou připraveni ochromit celý stát, ministerstvo po ministerstvu, a to na tak dlouhou dobu, jak to bude nutné. "Doufám, že někteří ministři brzy pochopí, že jediným způsobem, jak toto porušování lidských práv ukončit, je větrné turbíny strhnout," dodala.

Pastevci sobů tvrdí, že pohled na obří stroje a hluk, který vydávají, děsí jejich zvířata, a ta nejsou ochotna se na tradiční zimní pastviny v oblasti Fosenu vydávat. Sámové tak musí v zimě užívat pro zvířata suché krmivo, což je v rozporu s jejich tradicemi a porušuje to právo na udržování sámské kultury.

Thunbergová, která je hlasitou zastánkyní ukončení světové závislosti na uhelné energii, svou přítomnost na demonstraci zdůvodnila tím, že přechod na zelenou energii nemůže být na úkor práv původních obyvatel.

Větrný park v oblasti Fosenu, který je podle Reuters největším pevninským větrným parkem v Evropě, sestává ze šesti elektráren, jež jsou schopny vyrábět přes 1000 megawattů elektřiny. Výstavba parku zdvojnásobila kapacitu větrných elektráren v Norsku.

Podle ministerstva energetiky je konečný osud větrných elektráren i přes rozhodnutí nejvyššího soudu složitým právním oříškem. Úřad doufá, že se podaří najít nějaký kompromis.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

28.2.2023 16:49
Já jsem v česku taky původní.
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.2.2023 19:24
Ještě někdo pochybuje o tom, že téhle ideologii nejde o nic jiného, než čistou destrukci energetiky, ekonomiky a nakonec celé společnosti?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.2.2023 22:42
Jak by ten kompromis mohl vypadat? Polovinu větráků pokácet? Aby se točily poloviční rychlostí? Koupit sobům sluchátka?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist