https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thunbergova-chtela-politiky-postavit-ke-zdi-pak-vyrok-zmirnila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thunbergová chtěla politiky postavit ke zdi, pak výrok zmírnila

16.12.2019 00:22 (ČTK)
Švédka loni zahájila páteční protesty před švédským parlamentem a dala tak podnět k protestům zaměřeným na nedostatečnou ochranu klimatu. / Ilustrační foto
Švédka loni zahájila páteční protesty před švédským parlamentem a dala tak podnět k protestům zaměřeným na nedostatečnou ochranu klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se omluvila za svůj výrok o potřebě postavit světové politiky ke zdi za průtahy madridské konference o klimatu. Na twitteru zmírnila svou brutální výzvu s odkazem na nepřesnost překladu. V Madridu se delegáti téměř 200 zemí stále přeli o text závěrečných dokumentů, přestože konference měla původně skončit v pátek, nakonec skončila včera bez shody.
 

"Světoví vůdci se snaží vyhnout odpovědnosti, a my jim v tom musíme zabránit. Postavíme je ke zdi, a pak budou muset ochránit naši budoucnost," prohlásila Thunbergová v pátek v projevu na studentském protestu v italském Turíně. Na twitteru pak vysvětlila, že ve švédštině, jejím rodném jazyku, je výraz mírnější a neznamená smrt před popravčí četou.

"Ve švédštině to znamená pohnat k odpovědnosti. Pochopitelně se omlouvám, pokud to někdo pochopil špatně. Nemohu než zdůraznit, že jsme proti jakémukoli násilí. Je to samozřejmé, ale musím to říct," uvedla na sociální síti. "Tak to dopadá, když improvizujete v cizí řeči," dodala švédská školačka.

Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu se utápěla ve sporech, ne všechny státy jsou totiž připraveny zavázat se k přísnějším opatřením na ochranu ovzduší. Pokusy organizátorů o kompromis zatím k úspěchu nevedly.

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v pátek připojila v severoitalském Turíně ke studentskému shromáždění uspořádaném v rámci kampaně Pátky pro budoucnost (Fridays for Future). Thunbergová řekla, že příští desetiletí bude pro ochranu klimatu zásadní. Švédka, již minulý týden časopis Time vybral za osobnost roku, do Itálie dorazila z Madridu vlakem a autem. V Madridu byla na konferenci o ochraně klimatu (COP25), která skončila včera bez shody o základních problémech.

"Musíme dále bránit tuto planetu, jiná možnost není. Závisí na nás zítřek mladých generací. Za necelé tři týdny vstoupíme do velmi důležitého nového desetiletí," řekla Thunbergová v Turíně.

Podle ní vývoj v příštích deseti letech ovlivní život generace její, jejích dětí i vnuků. "Proto je rok 2020 rokem činu, rokem, v němž vlivem naší aktivity budou sníženy emise. Musíme být jednotní," volala Thunbergová na shromáždění v Turíně.

Novinářům řekla, že si potřebuje odpočinout. "O Vánocích budu doma a pak si vezmu volno... Nelze stále pracovat a neodpočinout si. Nebudu potřebovat moc času na to, abych mohla znovu začít," řekla.

Švédka loni zahájila páteční protesty před švédským parlamentem a dala tak podnět k protestům zaměřeným na nedostatečnou ochranu klimatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

16.12.2019 07:13
"Nelze stále pracovat a neodpočinout si. Nebudu potřebovat moc času na to, abych mohla znovu začít". Uff.
Odpovědět
VK

Václav Kain

16.12.2019 08:28
Vůbec mě nějaká švédská nemocná puberťačka nezajímá.Vůbec nechápu proč se tomu harantovi dává takový mediální prostor.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2019 09:03 Reaguje na Václav Kain
Já myslím, že takoví, jako je ona, toho pro návrat rozumu udělají nejvíce. A děkuji novinářům, že nám odhalují, co jsou tito extrémisté zač.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.12.2019 09:27
Gréta má trauma z budoucnosti, já mám trauma z těch co se kolem Gréty vochemejtají a že novinářská lúza jim dává takový prostor. Zejména ČTK a ČT se velmi činí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.12.2019 12:18
já bych to slečně Grétě nezazlíval, skutečně asi použila švédský idiom, který při otrockém překladu do jiného jazyka vyzněl jako příslib rudého teroru. je to v souladu s jejím světem, kdy je v ní vyvolán pocit, že je věrozvěstkyní (a to by zamávalo i dítětem duševně naprosto standardním a fádním).

co na tom je děsivé je to, že se ten otrocký a špatný překlad ocitl ve světě bez jakékoli korekce, že ten zprasek z gůgl transkátoru (nebo to sama Gréta řekla anglicky a sama otrocky přeložila idiom? nepátral jsem.) prostě všem to přišlo automaticky správně a přesně, protože to podhoubí okolo revolučně kvasí. rozumějte, jim nejde o klima, o planetu nebo něco takového - jim jde primárně o revoluci. slečnu Grétu pak nevnímám jako ideologa nebo vůdce, ale jako oběť.
Odpovědět
Jiří Makoň

Jiří Makoň

17.12.2019 06:32
Ve švédštině to znamená pohnat k odpovědnosti - význam spojení "postavit ke zdi" je všude stejný. Ale alespoň víme, co nás čeká.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist