https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thunbergova-s-mladymi-aktivisty-demonstrovala-pred-bilym-domem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunbergová s mladými aktivisty demonstrovala před Bílým domem Video

16.9.2019 00:30 | WASHINGTON (ČTK)
Švédská aktivistka Greta Thunbergová, která stála u zrodu celosvětového hnutí mladých lidí pro boj se změnami klimatu, v pátek přijela do Washingtonu.
Švédská aktivistka Greta Thunbergová, která stála u zrodu celosvětového hnutí mladých lidí pro boj se změnami klimatu, v pátek přijela do Washingtonu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská aktivistka Greta Thunbergová, která stála u zrodu celosvětového hnutí mladých lidí pro boj se změnami klimatu, v pátek přijela do Washingtonu. Ona a dalších asi 1500 demonstrantů, z nichž většina byli školáci, pochodovali městem a skandovali hesla poblíž Bílého domu.
 
Demostrace u Bílého domu ve Washingtonu.
Demostrace u Bílého domu ve Washingtonu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Aktivisté požadovali, aby vlády zemí začaly konat a zastavily globální oteplování, omezily spotřebu fosilních paliv a vyhnuly se kolapsu životního prostředí.

"Nemůžete dýchat peníze, nemůžete pít ropu," provolávali před sídlem amerického prezidenta. Šestnáctiletá Greta Thunbergová získala mezinárodní pozornost inspirováním hnutí Pátky pro budoucnost, které po celém světě organizuje stávky školáků.

Aktivita Grety Thunbergové získala mnoho přívrženců zejména mezi mladými lidmi, kteří po starší generaci požadovali, aby ve věci oteplování planety začala konat.

"Greta přinesla jednotné vystupování mladých na mezinárodní úrovni," řekla Natalie Mebaneová, programová ředitelka ekologické organizace 350.org, která pomáhala organizovat protesty v rámci Pátků pro budoucnost. "Stvořila celosvětový hlas mladých."

Greta Thunbergová minulý měsíc přeplula na plachetnici Atlantický oceán, v New Yorku přistála 28. srpna. Nyní je v americkém hlavním městě, kde chce strávit několik dnů účastí na protestech a lobbováním před globální stávkou studentů za klima, která se bude konat 20. září.

Thunbergová poté 23. září promluví na klimatickém summitu OSN v New Yorku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

16.9.2019 16:07
"Běž tam, nevím kam, a dones mi to, nevím co". Podobné úlohy se vyskytují v pohádkách a jejich vyřešení bývá zpravidla pro zadavatele fatální.
Odpovědět
LL

Lemra Líná

16.9.2019 21:07
Neazačal už náhodou školní rok? Neměla by být ve škole?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2019 07:37 Reaguje na Lemra Líná
Greta nemá (nevidí) fjúče.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

17.9.2019 08:14

Vážená mladá slečno!

Jsem již starý pán, manžel, otec, dědeček, solidního vzdělání (technického), ani boháč, ani chuďas. Leccos jsem v poměrně dlouhém životě viděl a poznal, snažil se věnovat pozornost dění ve světě. K tomu se v poslední době přidal... ano, úžas! Nepamatuji dívenku sotva šestnáctiletou, tedy Vašeho věku, která by v tak kratičké době získala takový věhlas a pozornost dětí stejně jako dospělých, a to i autorit a hodnostářů, vědců, státníky nevyjímaje!

Jak jste dospěla k takovému rozhodnutí zvěstovat hrozící katastrofu naší civilizaci, matičce zemi, pokud se její obyvatelé nepostarají o kontrolu teploty atmosféry a obsahu kysličníku uhličitého (dále CO2) v ní? K závěru, kterým obviňujete současnou generaci, tedy vlastně i mne, milá Gréto, že jsme vám, mladým, ukradli budoucnost! To je, jak se říká, slovo do pranice!

A tak by mne zajímalo, zda jste prostudovala díla badatelů, a to i té 50procentní části těch stejně vědeckými argumenty oponujících vyznavačů teorie, které Vy jste tak ohnivou a ve věhlasu rostoucí dnes slavnou osobností, celebritou? Žasnu a slávu Vám přeji.

Ale konkrétně:

Uvědomujete si, že teorie globálního oteplování věnuje hlavní pozornost procesům v podstatě krátkodobého charakteru a zanedbává ty trvající tisíciletí? Ve svých úvahách byste neměla opomenout proměnu Greenlandu, kdysi zeleného, do podoby dnešní.

Abych ale tento dopis Vám příliš neprotahoval a nezbavoval Vás času, který s takovou intenzitou a zaujatostí věnujete fenoménu, jehož opodstatněnost připomíná věčnou otázku, zda je Bůh, anebo není. Není snad v tom dost logiky, neb dilema se týká sice té koule zavěšené ve vesmírném prostoru, té naší Země, ale což právě ta není malou součástí vesmírného nekonečna, v němž platí zákony, ano, boží, pokud tedy někdy existence Boha bude s naprostou určitostí potvrzena a dokázána, a to i agnostikům a ateistům? Snad jsem se ocitl v poněkud filosofii připomínající oblasti, ale dívku Vašeho zaujetí a nepochybné inteligence právě také otázky jistě zajímají.

Dovolím se teď zmínit o situacích nejposlednějších dat:

Katastrofálnímu hurikánu Dorian specialisté a odborníci předpovídali ničivou trasu, která pak probíhala jinde. Stejně tak jsem svědkem krátkodobých předpovědí počasí, dešťů a jejich intenzity, informace získávané sofistikovanou technologií. Podobnou technologií, ač nepochybně mnohem sofistikovanější, dospěli někteří (zdaleka ne všichni, milá Greto) vědátoři počítačovou simulací k informaci, že nám na Zemi zbývá k existenci jen 12 let, pokud neprocitneme a nezamyslíme se nad tím, co špatného činíme způsobem svého života a existence. Takové simulace, které možná znáte, milá Gréto, možná ne, ty předpovídají mocné vzedmutí se oceánů v důsledku globálního oteplení, a to v dosti blízké buducnosti! Tedy, porovnáno, několik krátkých let a zachrání se snad jen moderní Noe a jeho přátelé a zvířena. Zdá se mi, milá Gréto, že tentokrát k záchraně dáváte pokyn Vy.

Jedna odborná studie z roku 2017 zpochybnila dosud platnou těsnou závislost průměrné teploty atmosféry (tedy jejího růstu) na obsahu kysličníku uhličitého v ní. Podobných studií je nespočet, kdo hledá, nalezne, nejsnáze snad dnes na internetu.

Ne dosti se, milá Gréto, pojednává o důležitosti CO2 na flóru. Nejsem učenec a mohu se ve svém názoru mýlit. Vím ale tolik, že rostlinstvo za svůj život vděčí CO2. I tak se jedná o záležitost tak náramně komplikovanou, ovlivňovanou mnoha faktory a změnami, sluneční činností kupříkladu, že stoprocentní jistota o pravdivosti výsledku oněch zmíněných počítačových simulací je asi taková jako víra, že lze dosáhnout stoprocentní účinnosti jakéhokoli procesu. Co má zcela samozřejmý vliv na atmosférickou situaci, je rostoucí počet obyvatel naší planety. Negativní vliv růstu populace oddiskutovat nelze, jinak je to ale se skutečnou mírou negativního vlivu lidskou činností způsobeným tedy působením na proměny těch dvou klíčových faktorů atmosféry, teploty vzduchu a obsahu CO2 v něm.

Myslím, že Vaše závěry, milá Gréto, ta předpověď blížící se svého druhu Apokalypse, k nimž jste dospěla v době tak neuvěřitelné a bez předložení cesty k nim vedoucí, vzbuzuje nejen můj úžas, ale daleko větší k nim nedůvěru. A to navzdory tomu, že Vám nepochybně budou potřásat pravicí významné osobnosti. Asi víte, že takovou významnou osobností byl i pan Sokrates, který přiznal to, k čemu se mnozí učenci dnešních časů přiznat nedokáží. Jistě víte, že pravil: „Vím, že nic nevím.“

Nenechte si narušovat radost ze života, klid a spokojenost pomyšlením na to, co bude za dvacet či osmdesát let, neboť jak často už měl pravdu jiný moudrý pán, rabín, jenž v posledních okamžicích svého pobytu na zemi, na otázku bližních a přátel kolem jeho lože shromážděných, na otázku o nejmoudřejším poznání jeho života, pravil: „Všechno je jinak!“ A umřel.

Nuže, nezouvejte, mladičkou hlavu vzhůru! A považte, že veselá mysl je půl zdraví, na teplotě vzduchu nezávisí, leda snad v době vedřin anebo třeskutých mrazů, ani na obsahu CO2 v něm.

A mějte se dobře!


Vladimír Cícha
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist