https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisice-ruzovych-meduz-zaplavily-filipinske-pobrezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce růžových medúz zaplavily filipínské pobřeží

12.4.2020 11:37 (ČTK)
Medúzy rodu kořenoústka s latinským názvem Crambione mastigophora nyní stoupají blíž k hladině, protože už se ve svém přirozeném prostředí necítí ohrožené.
Medúzy rodu kořenoústka s latinským názvem Crambione mastigophora nyní stoupají blíž k hladině, protože už se ve svém přirozeném prostředí necítí ohrožené.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pláže filipínského ostrova Palawan bývaly oblíbeným cílem turistů, ale když jsou nyní kvůli koronaviru prázdné, zabrala je opět příroda - a zbarvila na růžovo, napsal server Daily Mail. Biologové zjistili, že se k pobřeží vrátily tisíce růžových medúz, které odtud vyhnala lidská aktivita.
 

Medúzy rodu kořenoústka s latinským názvem Crambione mastigophora nyní stoupají blíž k hladině, protože už se ve svém přirozeném prostředí necítí ohrožené. Vědci předpokládají, že se dosud držely blíž u mořského dna kvůli přítomnosti turistů.

Tisíce růžových medúz.
Tisíce růžových medúz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Na Filipínách je kvůli šíření koronaviru vyhlášena celostátní karanténa. První případ nákazy tu byl potvrzen 30. ledna a od té doby se nakazilo více než 2300 osob, z nichž zhruba stovka zemřela.

Sheldon Rey Boco z Griffithovy univerzity v Austrálii zveřejnil video, které natočil 23. března na pláži Corong Corong na Palawanu. "Medúzy evidentně omezení kvůli covid-19 nijak nepostihlo," napsal k němu.

Benny Antiporda z filipínského ministerstva životního prostředí a přírodních zdrojů uvedl, že hejna medúz mohly k pobřeží zanést mořské proudy a karanténa zabránila místním obyvatelům a turistům je zahnat.

Podle mořského biologa Ryana Baringa se medúzy mohou obvykle zdržovat hlouběji u dna, aby se vyhnuly davům turistů. Nyní, když jsou pláže prázdné, jim nic nebrání plavat, kam se jim zachce, dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist