https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toman-kurovec-napadne-letos-prinejmensim-stejne-dreva-jako-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toman: Kůrovec napadne letos přinejmenším stejně dřeva jako loni

9.3.2020 00:25 | PRAHA (ČTK)
Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. / Ilustrační foto
Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. Její další postup lze přes veškeré úsilí očekávat i letos a kůrovec napadne přinejmenším stejný objem dřeva jako loni. Ve Sněmovně to minulý čtvrtek při jednání o kůrovcové kalamitě řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).
 

"Celkový objem dřeva, který byl kůrovcem v roce 2019 napaden, lze odhadnout přibližně ve výši 30 milionů metrů krychlových, což je o 40 procent víc než objem napadení v roce 2018," řekl ministr.

Území zasažené kůrovcem se opět rozšířilo. Situace se zhoršila v téměř všech krajích s výjimkou Prahy, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Nejhorší situace loni byla v Kraji Vysočina. V lesích ve vlastnictví státu a v soukromých lesích, o které se starají státní Lesy ČR, vytěžili lesníci loni o 60 procent víc kůrovcového dřeva než o rok dřív.

Kvůli snížené odolnosti lesů způsobené suchem registruje ministerstvo zemědělství i nárůst výskytu škůdců , řekl dál ministr. Například na jihozápadní Moravě výrazně vzrostl výskyt bekyně velkohlavé.

Ministr rovněž informoval, že jeho úřad spustil ke konci loňského roku příjem žádostí o příspěvek na zmírnění kůrovcové kalamity. Přijímání žádostí skončilo 28. února. Úřad obdržel 6,5 tisíce žádostí v celkové výši 2,8 miliardy korun. Zatím vyplatil asi 1,1 miliardy korun ze schválených 2,5 miliardy korun.

"Je realitou, že kalamitní situace v lesích pokračuje. Přes veškeré úsilí, o kterém jsem tady mluvil, tak i v roce 2020 reálně lze očekávat další postup kůrovcové kalamity, a to co do plochy zasaženého území," řekl Toman. "Objem napadení lze předjímat minimálně ve stejné výši jako v loňském roce," poznamenal.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:32
Dokud v rezervacích a národních parcích nevymřou všechny stromy sežratelné kůrovcem (otázka deseti patnácti let) budou tato bezzásahová území permanentním zdrojem nákazy pro celý stát. Prostě morová rána.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 10:52 Reaguje na Jan Šimůnek
Užitečný blbec Šimůnek... takový jako vy jsou spoluviníky dnešního stavu nejen lesů.... obhajovat zlo a požadovat vymýtání dobra... to může dělat jen vypatlaný a hlavně zakomplexovaný úchyl......
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

16.3.2020 03:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku, kašpárku, jsi opravdu hoden svého jména. Hloupý a arogantní. Pan Šimůnek má pravdu, za to že je Šumava sežrána kůrovcem, může kašpárek Bursík, který po Kyrilovi nechal padlé stromy v lese a na nich se kůrovec namnožil. Bohužel Šumava je hospodářský les s nepůvodním smrkem, který nemá šanci se sám ubránít. Botanický ústav v Průhonicích již v 50 tých letech zmapoval celou republiku mapou potencionální vegetace a upozornil na nevhodnou skladbu vegetace na Šumavě. Bohužel si to nikdo nevzal k srdci a nikoho nenapadlo vrátit tam původní směsný les. Nyní sklízíme, co jsme zaseli a kedjaký kašpárek dělá chytrého.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.3.2020 08:12
vinu mají především ti co ty smrkové monokultury vysadili...
Odpovědět
Pa

PavelA

10.3.2020 08:31 Reaguje na radim buffalo tobias
ti co smrky vysadili těžko mohli vědět,že bude sucho,tepleji a zimy bez sněhu....
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

16.3.2020 03:14 Reaguje na PavelA
Já si myslím, že to věděli. Roku 1870 se Šumavou prohnala strašná vichřice a většina lesů byla zasažená. V té době Schwanzenbergové udělali to nejlepší co mohli, tedy padlé dřevo rychle vytěžili (nechovali se jako debil Bursík, který po Kyrilovi nechal stromy ležet a množil na nich kůrovce) a holiny co nejrychleji zalesnili. Bohužel nebylo dost sazenic původního šumavského smrku, tak navozili smrky ze školek v nížinách (smrk chlumní) aby zamezili erozi. Všichni věděli, že na Šumavě v nadmořských výškách 700-1400mnm roste smrk, který má přirozené prostředí do 350 mnm a nikdo s tím nic nedělal. Jen přiblblí zelení řvali "příroda si poradí" a řetězi se pripoutávali k nepůvodním dřevinám. Takže takhle to chceme, tak to máme. Nechceme slyšet názor odborníků posloucháme křiklouny, kteří do všeho kecají a mají nulové znalosti.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 10:56 Reaguje na radim buffalo tobias
Vinu nesou ti, co 30 let nerespektovali doporučení vědců a odborníků na les.... a to je celá těžařská lobby maximálně podporovaná státem.... a nevíte náhodou kdo vyhrál největší tendry na těžební a "obnovní" práce? Ne?

Já jsem si to zjistil.... je to firma patřící do skupiny Agrofert..... ještě někomu něco není jasné??


Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.3.2020 08:15
ministr toman je snad nejhorší volba pro české menší zemědělce...!!! kope za agrofert a jiné intenzívně hospodařící velkostatkáře co drancují zemědělskou půdu...!!!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 10:49 Reaguje na radim buffalo tobias
a co velkoplošně drancují lesy..
Odpovědět
ZK

Zan K.

10.3.2020 09:14
A kdo za to může???
Přečtěte si
https://www.kupredudominulosti.cz/strobl-jan-1d-stav-lesu-v-ceske-republice-je-katastrofalni/
A chtějte šetření vinníků.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 10:49
LČR prostě jen jedou dál svou lživou kampaň o tom co se v lesích děje... bezostyšně lžou celé ČR a je vidět, že lidi jsou tam blbý, že jim to žerou... aspoň ta tupá část....

Jak to říkám pořád... ČR je země zaslíbená pro všechny šmejdy co se takto chovají! Ať jde o LČR, nebo povodí, nebo ŘSD,.... pořád dokola a bez viditelného posunu k lepšímu.... podvody, lži, demagogie, korupce, klientelismus,.... to jsou ty pravé nástroje státních firem!

A on někdo pak čeká, že ty soukromé budou čestné a že nebudou dělat taková svinstva??? Proč by to dělali, když stát ukazuje, že podvody a prasárny všeho druhu jsou normální i pro stát a jeho firmy? Když vrcholné funkce zastávají lháři a trestně stíhaní podvodníci...

Lidi dostanou co si sami zvolili a čemu jsou ochotní přihlížet.......
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist