https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trafigura-diky-nizsi-poptavce-po-plynu-se-evropa-muze-v-zime-vyhnout-katastrofe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trafigura: Díky nižší poptávce po plynu se Evropa může v zimě vyhnout katastrofě

6.10.2022 01:57 | LONDÝN (ČTK)
Díky známkám slabší poptávky po plynu a solidní úrovni jeho zásob se Evropa v zimě může vyhnout katastrofě, příští zima by ale mohla být obtížnější. Uvedl to manažer Ben Luckock ze společnosti Trafigura, která se zabývá obchodováním s energiemi.
 

"Máme zde mnoho důkazů, že lidé dělají správnou věc a snižují spotřebu energií," řekl Luckock na energetické konferenci v Londýně. "Tuto zimu bychom se mohli vyhnout katastrofě, více nás znepokojuje ta následující zima," dodal podle agentury Reuters.

Obavy z nedostatku plynu v Evropě vyvolává omezování dodávek této suroviny z Ruska. Situace kolem vývozu plynu z Ruska se zkomplikovala, když Rusko letos v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

V srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh přechodně vyšplhala až ke 350 eurům (zhruba 8600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby sice výrazně klesla, nadále však zůstává vysoko nad úrovněmi z poloviny loňského roku, kdy se pohybovala v blízkosti 20 eur za MWh. Dnes kolem 15:30 SELČ cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku ztrácela zhruba tři procenta na 165 eur za MWh.

Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky plynu v Evropské unii začátkem tohoto týdne plné z více než 89 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, činila naplněnost zásobníků přes 92 procent a v České republice přes 86 procent.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v pondělí řekl, že spotřeba plynu v České republice od ledna do konce srpna meziročně klesla o 18 procent. Zásobníky jsou podle něj teď naplněné z více než 89 procent a je v nich přes tři miliardy metrů krychlových plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2022 05:37
Chtěl bych poukázat na jiný aspekt současné krize . Cenzura informací. Zato bláboly politiků dnes a denně na titulních stranách .
Hrdinkou komiksu o poctivé a svědomité práci Bruselu na hašení energetického požáru ,který si sama EU způsobila , se stala
Ursula Leyenová , tu si podává ruku s Araby, onde zase plamenně řeční k europoslancům , tu zase maluje straky na vrbě , jak EU bude zajišťovat poptávku po LNG jednotně, apod.
Ale k věci. Není vám divné, že se nikde neobjevují údaje , za kolik zoufalé státy EU včetně zástupců mýtické hory Říp , nakupují energetické suroviny?

Když si spojenec USA nejvěrnější, Německo zastoupené ministrem hospodářství Habeckem veřejně !! stěžuje, jak Velký bratr USA natahuje ceny LNG , asi už i bohatým Němcům leze tlusté do tenkého.

Spadlo pozlátko o lidských právech jako měřítku všech hodnot EU , zoufalí zástupci států EU leští kliky i u režimů, které si s nějakými lidskými právy štráchy zrovna nedělají.

Co vyplulo na povrch je skutečnost, že Čína kupuje levný ruský LNG a obratem ruky ho přeprodává zemím EU, pochopitelně s mastnou přirážkou.

Dochází tedy k tomu, že EU nechce nakupovat levná ruská fosilní paliva a raději kupuje výrazně dražší uhlí ,plyn i ropu jinde. Rozdíl cen pak promítne do koncových cen pro unijní domácnosti a firmy.

K čemu to vede jste mohli vidět na počtu demonstrantů na Václavském náměstí. Když už i tradičně levicový zástupce odborů Středula vystoupí s kritikou vlády, že nedostatečně podporuje velké firmy!!! , tak to skutečně musí být zoufalá situace.

Kde hledat viníka současného stavu ?
Tady : Nůžky mezi světovou elitou a reálným světem se rozevírají čím dál víc. Zatímco většina lidí se stále vyrovnává s následky pandemie a řeší všeobecnou inflaci – především zvyšování cen potravin a energií – a obávají se recese, elita si štěbetá na konferencích v Davosu či Aspenu o dosažení uhlíkové neutrality, píše dánský statistik Bjørn Lomborg.

více zde :https://finmag.penize.cz/politika/436987-lomborg-svet-se-zblaznil-ceka-nas-chaos-zeleny-diktat-vitezi-nad-rozumem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=821931&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 09:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky.
Vám tam schází to naprosto nejdůležitější, příčina a kořen celého problému, který zásadně ignorujete.
Potom vám vždy vyjde takovýhle plácalismus.

A tím je Rusko a jeho válka proti celé EU, jeho budování Třetí říše (sorry jako, Eurasie), jeho ambice šíleného Cara, který chce ovládnout celý svět.

Všechno špatně, zpátky na strom.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2022 06:13
Ukazuje se, že vývoj jde optimisticky kupředu a plynu potřebujeme méně. Díky vysokým cenám budou krachovat další firmy, které plyn potřebují a to opět povede k poklesu jeho spotřeby. Koupí si někdo cihlu z evropské cihelny, kde vypalují plynem? Koupí si někdo hnojivo z evropské chemičky? Sklářský výrobek?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2022 07:34 Reaguje na Richard Vacek
Jednoho znám, jmenuje se pan Hanzl a ze současného vývoje je skutečně nadšený. Cihla za stovku jsou pro něho drobný.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2022 08:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Řada Evropanů utíká před zimní drahotou do teplejších krajů. Důchodci a "digitální" pracující se odebírají z Německa do Turecka, protože v Německu by vydělávali jen na energie. Takto toho plynu i elektřiny ušetříme ještě více:
https://www.aa.com.tr/en/economy/thousands-of-germans-expected-to-spend-winter-in-warmer-countries/2699742
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 09:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsem pracující důchodce a ty ceny mě taky drtí, nebojte se.
Ale jsem realista, znám Rusy a vím, že si to naplánovali a dobře připravili jako přímo likvidační nářez, jako rozvrat a krutou válku minimálně v zemích býv. Východního bloku. Sám Putin o tom přece veřejně mluvil už dávno.

Tohle je ještě pořád dobrý, já ale doufám, že se vyplní prognózy bankéřů, že s novými terminály cena plynu spadne už v lednu pod 100 eur. To znamená, že na jaře by byla někde na 30 - 40 eur a tím to končí. Na to si musíme už zvyknout, ale před válkou byl za 20 - 30 normálně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohl byste na ty prognózy dát nějaký odkaz? Ani na tak na ty "za kilo" ale na ty, které z lednového kila předpovídají velikonočních 30-40.

Ne že bych nebyl rád, kdyby to tak skutečně bylo, ale podle mne jde o spíš o zbožná přání.

Pokud se Putin v zimě nepůjde do háje a Rusko neobnoví v max možné míře dodávky plynu, pak ten sešup může být opravdu velký. Ale opět, bylo by to fajn, ale rozhodně bych na to nespoléhal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Putin půjde kamkoliv, ale z Ruska zrovna my nedostaneme ani ťok. Naštěstí.
Dnes máme plyn z Norska, Dánska a Holandska, máme plné zásobníky a v terminálech máme nasmlouvaný prakticky celý roční objem. Může se kdykoliv cokoliv zdupat, ale máme rezervy. Není nad to mít totálně neschopnou vládu, která nemyslí na občany, já bych ji radši neměnil.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.10.2022 09:02
Napsal jsem to hned na začátku energetické krize. Plynu bude dost, ale
pouze pro bohaté(strop platí pro všechny) a ostatní s ním budou buď drasticky šetřit a nebo ho nebudou používat. Úspory se tak konají v přímém přenosu za ceny od "přátel" z USA a z Arábie. Dodavatelé se předhánění, ale nikoliv v dodávkách, ale v cenách a hlupáci si sami sobě tleskají, jak to "chytře" vymysleli. Zastropují ceny a z daní doplatí rozdíl, ale od koho ty daně vyberou netuší! Od krachujících firem a zchudlých občanů asi ne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 09:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Vyberou to od těch, kteří se na tom bohousky balíkují. Pokud jsou v Evropě.
Ale Evropani uvěřili, že Putin není gauner a podrazník, naběhli si na vidle a za blbost se platí. Kdyby jen penězi!!
Komické na tom je, že Američani je varovali dávno, dokonce jim blokovali NAŠTĚSTÍ!! i nesmyslný NS2.
Proč musí Američani pořád tahat Evropu z fatálních průšvihů, které si sama nadrobila?
Odpovědět
va

vaber

6.10.2022 10:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě že toho stýčka Sama máme,
fatální průšvihy jsou ,že Evropa je jen loutka USA,
a za poslouchání USA, Evropa draze platí, samozřejme USA,
tomu Hanzl říká pomoc,
tak z jakých průšvihů nás tahá, dobře na tom vydělávají a
oni tento scénář připravili a dokonale jim vyšel,
ovšem to je trochu složité na Hanzlovo jednoduché myšlení,
ten veří ,že strýcek Sam je dobrý přítel, tak naivní jsou malé děti,ty věří na hodného strýčka,

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 10:18 Reaguje na vaber
Jo, jo, loutka, ale nějaká neposlušná. Amíci dávno varovali před Putinem, přímo blokovali NS2 a co Evropa? Vagóny keců, jak si do toho nenechá kecat a jak to dopadlo?
Amíci Evropě vyhráli 2.sv. válku, udělali klíčový soud v Norimberku, nasadili Marshallův plán.
Až do krachu SSSR tu měli základny, chránili Západní Evropu před agresivním mužikem. Taky NATO dotují a živí nejvíce.
Evropani nebyli schopni vyřešit ani Jugoslávskou válku, ani Libyi, vždy museli zasáhnout Amíci. A dnes nás zachraňují LNG, mohutně podporují Ukrajinu, která za nás bojuje.
Kurnik šopa, co za to od nás dostávají? Hyenizace, kecy, sprostoty a debility ruských vohnoutů.
Teď se částečně zahojí na ďábelsky předraženém plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 10:19 Reaguje na vaber
Zkuste nějak přiblížit, co myslíte tímto: "oni tento scénář připravili a dokonale jim vyšel".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Amerika dlouhodobě usilovala o to hodit vidle mezi spolupráci EU - Rusko. Neváhala použít všech prostředků. A víte proč? Protože svazek EU - Rusko má vše co potřebuje a Amerika tam je navíc. Než něco takového, to je lepší EU bez energií a v troskách. Tak takové podvratné názory jsou všude v zemích nezúčastněných na ukrajinském konfliktu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 12:30 Reaguje na Richard Vacek
Co si představujete pod pojmem "svazek"?
Rusko bylo vždy imperiálním diktátorem a nějaký svazek je s ním možný jen jako vazalská podřízenost. Ostatně jsme si toho za 40 let užili dost.
A fakt nemáte pocit, že už si toho užila Evropa dost a hlavně Ukrajinci? Proč asi bojují přímo o život? Kvůli nějakým nablblým Amíkům?
Odpovědět
sv

s v

6.10.2022 17:52 Reaguje na Richard Vacek
Agent putin - nejúspěšnější agent CIA všech dob, jsi zapomněl dodat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
"Proč musí Američani pořád tahat Evropu z fatálních průšvihů, které si sama nadrobila?"

Protože si Německo nedá pokoj a nedá.
Kdy obsadil Putin Krym a začal dělat bordel na Donbase?
A co od té doby udělalo EU a Říše, jako nejsilnější ekonomika?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Německo nedá pokoj a nedá, zvláště, když Putin obsadí Krym a napadne Donbas.
Nepletou si voni to Německo s mužikistánem? Von Němčour fakt napadl Krym a Donbas?
Nemá to řešit například OSN?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2022 15:49
Americký prezident Joe Biden údajně plánuje zastavit vývoz plynu a další energie ve snaze snížit ceny pohonných hmot doma. Tento krok by mohl skončit uvrhnutím Evropy do dalšího chaosu, protože země EU, včetně Spojeného království, se snaží zajistit dodatečné dodávky energie pro letošní zimu.

A proč by to Biden dělal? Blíží se totiž volby a pokud ceny benzínu vzrostou, může to pro Demokraty být doslova Waterloo. neboť Američané velmi nelibě nesou růst cen pohonných hmot.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je fakt, že OPEC mu do toho hodil slušně vidle ...

https://www.politico.com/news/2022/10/05/gas-prices-democrats-midterms-opec-00057239
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste zase vygůgloval nějakou cypovinu, jak dycky.
Už víte, kdo způsobil tu evropskou energetickou krizi? Pořád zlý grýndýl? Nebo i OZE?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist