https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/transneft-rusko-zacalo-pumpovat-ropu-z-kazachstanu-pres-polsko-do-nemecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Transněfť: Rusko začalo pumpovat ropu z Kazachstánu přes Polsko do Německa

28.2.2023 00:59 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko začalo dodávat ropu z Kazachstánu ropovodem Družba přes Polsko do Německa. Včera to podle ruských tiskových agentur oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky do Polska jsou zastavené, tok ropy na Slovensko a do České republiky jižní větví ropovodu pokračuje bez přerušení, informovala agentura Reuters.
 

Kazachstánský provozovatel ropovodů KazTransOil uvedl, že odeslal do Německa 20 000 tun ropy přes ruský ropovod Družba. Evropská unie od 5. prosince zakázala dovoz ropy z Ruska po moři, stále ji však odebírá potrubím - zejména proto, aby měly ropu i vnitrozemské státy EU. Vnitrozemský Kazachstán je při vývozu energetických surovin silně závislý na sousedním Rusku a nepodléhá západním sankcím.

Tisková agentura TASS citovala firmu Transněfť, podle níž nebyly dokončeny formality pro dodávky ropy do Polska ve druhé polovině února. Polští zákazníci proto byli od dodávek ropy z Ruska odříznuti.

"(Ropa) měla být přečerpána do polských rafinerií ve druhé polovině února," uvedla mluvčí Transněfti. "Nebyly však provedeny směrovací příkazy s potvrzeným zdrojem a tranzitní platbou," dodala.

Rafinerie polské společnosti PKN Orlen v sobotu uvedla, že Rusko zastavilo dodávky a že výpadek zaplní z jiných zdrojů. Aktivisté i opozice polskou vládu kritizovali, že umožnila rafinerii pod kontrolou státu nadále kupovat ruskou ropu. Varšava je klíčovým spojencem Kyjeva a brzy po ruské invazi na Ukrajinu z konce loňského února se zavázala, že dodávky z Ruska budou zastaveny do konce roku 2022.

Ropovod Družba vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky. Dodávky ropy jižní větví byly vyňaty ze sankcí, které EU zavedla na Rusko za napadení Ukrajiny.

Německo bylo v minulosti největším evropským odběratelem ruské ropy. Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu začalo Německo závislost snižovat a dodávky z Ruska by měla částečně kompenzovat právě ropa z Kazachstánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

28.2.2023 08:44
Ropný NORDSTREAM aneb Německá zadní vrátka nepřekvapí, obchodních praktik podomních loudilů a pokrytectví hlavně když to něco “hodí” obdivných kámošů v Německu má Russko pořad dost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 08:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jsou to žabaři. My dovezli Družbou třeba 3 miliónů tun, zlý Němčour 20 tisíc, což je asi 150x méně než my.
Ale ropáci budou hulákat jak diví, jaký je to pokrytec a jak krmí Ukrajinskou válku, zcela normální stav.
Odpovědět
pa

pavel

28.2.2023 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
chtěl bych vás opravit mi jsme nedovezli nic mi totiž už žádné zpracovatelské podniky nevlastníme mi máme pouze dluhy a holou zadnici - mi to pouze spotřebujeme a oklikou a s vysokou přirážkou zaplatíme do ruska mi prostě na to máme
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 15:11 Reaguje na pavel
Mi (předpokládám, že je to polsky) jsme PK Orlen a jsme rádi, že nám celou českou ropnou industrii prodal za pár šupek váš zatím nejhorší dezolát Česka - Milouš Zeman.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 08:44
To je úžasná zpráva pro ropáky a dezoláty, která jasně dokazuje, jak zlý Němčour vydupal se sankcemi a kupuje krvavou ropu.
Jenže my kupujeme polovinu naší spotřeby taky Družbou, bo na to embargo není, navíc je to množství menší než malé.
Jen by mě zajímalo, jak prudce se tu vyrentuje, ty ztráty cestou musí být násobné, než koncové množství a za kolik to fakt stojí.
A Rusi mají fakt ty tisíce kiláků dlouhou rouru až z Kazachstánu do Evropy?? A určitě nikde cestou neteče?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.2.2023 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
U Němců není nic jisté, nálady jsou různé ale hlavně pro Russká páka v Německu nezmizela. Oni se navzájem vždy imponovali na to nezapomínat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 09:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Měmci jsou naopak velmi konzistentní a pohnout jejich názory je šichta, jak dlouho jim trvalo, než pochopili, co se děje na Ukrajině? To množství je naprostá nula proti tomu, co kupovali z Ruska před válkou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.2.2023 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy jste si jist, že to pochopili všichni? Jediné co Němci budují je byznysova svatozář nad jejich pupkem a dělají to všude kam vlezou a někde to jde tak dobře, že si ze států zejména střední Evropy udělali odbytovou a zásobovací kolonii které se na té chobotnici stali závislý. Je to úplně stejné jako za války, kdy jim došlo, že nás můžou ovládat pomoci peněz, což je přínosnější než nás ovládat tanky. Z nynější situace muže něco vytěžit střední Evropa neb se zdá, že je flexibilnější a B9 může byt zajímavý projekt
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 10:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zkus se zamyslet nad tím, kolik platí německé firmy u nás daní a kolik procent HDP u nás (včetně subdodávek) tvoří. Odhaduji, že to bude víc jak polovina. To je těžké vykořisťování.
A zkus si představit, že začneme vystupovat z EU. Tyhle firmy začnou mizet. Naši ekonomové to odhadují jen zkraje na -30 -40% HDP, což je totální krach.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

28.2.2023 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Těď jste na to kápl, podnikají tu ,jen proto aby nám platili s prodělkem daně, že s na nás navyšují produktivitu, protože zisk z prodeje výrobku jde do německé matky, to neva?. Jste prostě i ekonom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 15:14 Reaguje na Milan Dostál
Kdybyste měl aspoň triviální ekonomické vzdělání, tak byste věděl, že na téhle spolupráci vydělávají oba. Já vím, vohnouti šermují vykořisťováním a podobnými nesmysly, bo ví, že jejich vovčané tohle vzdělání nemají.
Důkaz: nebýt vykořisťovaní od Němců, zbankrotujeme. Bylo by to lepší?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 15:16 Reaguje na Milan Dostál
Kdes trulo přišel na to, že Němčouři tady podnikají s prodělkem?? To snad ani Aeronet nepíše....
Odpovědět
MD

Milan Dostál

28.2.2023 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Když nechápeš ironii..., a ty ekonome, vysvětli, proč asi má ČR nižší produktivitu práce než SRN, když výroba tu jede možná rychleji než tam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 07:50 Reaguje na Milan Dostál
Bo česko je brutálně přetížené byrokracií a stále se komplikujícími postupy úplně všude, nejsme kadeti na organizaci práce.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2023 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Snad už všechny firmy (ty významné určitě) jedou podle standardu ISO. Problém je právě velký poměr těch subdodávek za lehce nadvýrobní náklady do SRN kde výrobek se ziskem prodají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 13:23 Reaguje na Milan Dostál
Jistě, komunista dotáhl náš průmysl do 20. letého zaostávání a prakticky do bankrotu, takže dnes jedeme na německých technologiích.
Jenom nevím, čemu se čemu.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2023 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to meleš?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 17:02 Reaguje na Milan Dostál
Tak si to přečti trulo.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

2.3.2023 06:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Na informaci o tom, firmy v ČR fungují podle evropských kvalitativních a jiných norem ty reaguješ o něčem co skončilo před slovy třiceti lety. Mimochodem tomu úpadku jsi vydatně přispěvěl i ty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 21:21 Reaguje na Milan Dostál
Vysvětluji, proč jsme závislí na Němcích a proč tu vlastní rozdodující podíly v průmyslu. Ty to nevíš, ale nezajímá tě to.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 21:25 Reaguje na Milan Dostál
A proč si tedy vy Češi nevyvinete vlastní výrobky. Vlastní technologie. Vlastní značky, Vlastní jméno, a Vlastní zákazníky, a čekáte, co u vás Němci postaví, a co vás naučí??? A víte, že CR je nejdražší montovna a spindirovna na světě???
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 21:23 Reaguje na Milan Dostál
To je jednoduché.........v Nemecku se dělá vývoj a prodej, v CR pomocné vyrábějí práce. Vy komousska verbez jste si své vývojové pracovníky vyhubili už před 1989. Vyrobit petrolejku v Meva stojí nákladové stejně, jako zrcátko na Mercedes, ale za to zrcadko dá zákazník 100 X tolik. Kapis. Hlupaku?????
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 21:18 Reaguje na Milan Dostál
Zaaaavidy zaaavidy, špic???? A máte nějakou alternativu??? Tedy kromě vašeho oblíbeného kouření klobas ruských oficiru....
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 21:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vidíte, jak jdou Němci hodní. 40 let jste na tyNemce vy bolševici dezolati mířili raketami s atomových hlavicemi, a tu studenou válku jste prohráli. A kupodivu, Němci vás ani za to neposlali do sprch, ačkoli byste to zasloužili. Takže stulte pysky a nebucte.
Odpovědět
pa

pavel

28.2.2023 09:56
pro mě fantastické jak severoafrické země tunis egypt maroko .... indie čína .. začali vyvážet to evropy ropu a její deriváty skoro v takovém množství co sem vozil ivan o dodávkách pro ameriku ani nemluvě tam je to taky cca 1 000 000 barelů těžké ropy denně ale nejvíc mě rozesmál singapůr že je velkoobchodník s ropou no jo zarazili jsem rusákovi obchody a ejhle on kvůli tomu ještě musel zvýšit těžbu to je jak z nějaké divadelní hry geniálního pera největšího z čechů J.C. protože on viděl do budoucnosti a takto nám popsal dnešní politickou elitu - „Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podivejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe.“
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 10:02 Reaguje na pavel
A ty sedíš vzadu, nebo vepředu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 10:09 Reaguje na pavel
Původ ropy je znám podle chemického složení a do Evropy nesmí a je úplně fuk, přes jakého překupníka. Proč asi rusi prodávají číně a indii ropu za 35 - 40 baků, když cena na trhu je 80?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.2.2023 12:10
Rusko přelstilo západní ropné sankce

Podle deníku The Wall Street se po zavedení radikálních restriktivních opatření Evropské unie na dovoz ruské ropy a produktů jejího zpracování ruská ekonomika nejen nezhroutila, ale je vcelku zdravá a prosperující.

Ruské ropné společnosti v klidu přežily jednostranný rozvod s Evropou a rychle přešly k novým klientům, konkrétně zemím severní Afriky .
Ve starém exportním schématu Evropská unie odebrala asi 60 procent dodávek ruské ropy a ropných produktů.
Najednou se ukázalo, že Rusko má nejen vlastní (byť malou) tankerovou flotilu, ale také ropné tankery spřátelených zemí, které jsou z baltských přístavů mnohem blíže ke kotvištím severní Afriky než do Číny a Singapuru .

Nezávislí novináři zjistili , že v mořských a oceánských prostorech bylo vytvořeno a funguje naplno schéma, podle kterého se ruská ropa přelévá z jednoho tankeru do druhého a nahrazuje přepravní doklady.
Dvě takové „továrny“ pracují 24 hodin denně u pobřeží Řecka a Severní Ameriky a díky výjimečnému papírovému čarování se ruská ropa dál valí na tradiční trhy .
(pro Hanzla a spol. - s patřičnou přirážkou )
Čaruje i sama EU - v sankcích je ustanovení, které říká že pokud bude ruská ropa v jakémkoli (i nejbídnějším) poměru smíchána s černým zlatem z jiné země, nebude to považováno za porušení sankcí.

Takže sliby se slibují a Hanzl a blázni se radují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2023 15:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Ruská ekonomikaale je vcelku zdravá a prosperující."
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusky-rozpocet-se-v-lednu-propadl-do-obriho-schodku/2322333

Váš svět naopak je velmi vzrušující. Jenom mi není jasné, proč šel rusku příjem z ropy o 46% dolů jen za leden. Asi se řekounům zaseklo čerpadlo, ne?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.2.2023 17:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Spíše se něco zaseklo vám, inflace RF pod českou , prognóza růstu nad českou. Nějak ty sankce , 10 balíček, mají zpoždění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 07:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Inflace v Rusku je zcela iluzorní pojem, jak u nás za komára. Rubl nemá směnitelnost a paní Elvíra si může natisknout rublů kolik chce. HDP tam taky nepadá, protože do toho počítají náklady na válku. Ten hlavní uzatazatel je platební bilance, příjmy - výdaje. A ten je v tom článku.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.3.2023 09:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechte místního Ivánka ať dál olizuje podrážky tatíčka Putina. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 08:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste zase skočil na lep dezolátům, nedávno jste byl taky přesvědčen, že bez ruského plynu se neobejdeme a EU zamrzne a rozpadne se.
Rusko přes obrovské zisky z předražených surovin skončilo rok s deficitem, ovšem Putin se na válku připravil a měl nasysleno.
Zcela logicky, když od pololetí zablokoval plyn do Evropy a ropa Uralsk se prodává za polovinu, co nermální brent, tak to vyjít nemůže. Nějaké šmelení s přečerpávání je spíš komická vložka a značí o té zoufalosti.
Po prosincovém a lednovém propadu ropy museli z těch zásob třetinu už prodat, začátkem roku je embargo i na naftu a jsem zvědavý, jak jim to tentokrát vyjde. Celý "fond národního blahobytu" tímhle švunkem vyjedou do dubna a co pak? Nikdo jim nepůjčí......
Můj osobní názor je, že touhle dobou se tam začne lámat názor na výhodnosti vedení války na Ukrajině, jen se modlím, aby Západ nepolevil v pomoci a Ukroši vydrželi.
Vy si přejete přesně to opačné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist