https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-vyrobci-a-prodejci-napoju-umoznuji-tridit-plechovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři výrobci a prodejci nápojů umožňují třídit plechovky

2.12.2018 01:16 | PRAHA (ČTK)
Kampaň s názvem #replechuj má být příkladem pro největší výrobce piva, nealkoholických či energetických nápojů.  Ilustrační snímek.
Kampaň s názvem #replechuj má být příkladem pro největší výrobce piva, nealkoholických či energetických nápojů. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká asociace WIACA (Wine in a Can Association) ve čtvrtek odstartovala kampaň za recyklaci nápojových plechovek. Její tři členové - výrobci a prodejci nápojů Secco+, Vi Wine a Smarty - poskytují možnost vrátit plechovky na vybraných prodejních místech a současně i vratnou zálohu. Vytříděné plechovky členové asociace na vlastní náklady dopraví do recyklačního zařízení v zahraničí.
 

V České republice podobné zařízení není, plechovky se speciálně nerecyklují. Kampaň s názvem #replechuj má být příkladem pro největší výrobce piva, nealkoholických či energetických nápojů. Tři členské společnosti podle WIACA ročně emitují statisíce plechovek. Roční produkce při započtení plechovek od piv a dalších nápojů v ČR je v řádech desítek milionů.

"Hliníku, ze kterého se plechovky vyrábějí, je na planetě omezené množství. Jako národ, natož lidstvo, si tedy nemůžeme dovolit s ním jen tak plýtvat a kvůli jeho získávání ničit životní prostředí. Přesně kvůli tomu jsme se rozhodli na vlastní náklady, bez dotací či pomoci státu, tuto iniciativu zrealizovat, abychom veřejnosti ukázali, že společně můžeme věci změnit k lepšímu a být o něco zodpovědnější," uvedla Jana Drozdová, ředitelka provozu společnosti Vi Wine a předsedkyně WIACA.

Na vybraných prodejnách produktů WIACA jsou tak ode dneška speciální koše na plechovky. Pro posílení motivace zákazníků asociace chce zavést vratnou jednokorunovou zálohu na své produkty, kterou zákazníci obdrží po vytřídění plechovky.

Recyklace je podle asociace na rozdíl od papíru, plastu či skla bezztrátová. "Plechovky je totiž možné recyklovat jedna k jedné. Od momentu, co prázdnou plechovku vytřídíte, to trvá přibližně osm týdnů, než z té samé zrecyklované plechovky pijete znovu. Tento proces recyklace lze navíc opakovat prakticky donekonečna," uvedla asociace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

2.12.2018 07:26
V zemské kůře je hliník jeden z nejčastěji se vyskytujících kovů, pokud ne vůbec nejčastější.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

2.12.2018 22:13 Reaguje na Jan Šimůnek
..."Velkou zátěž pro životní prostředí představuje výroba hliníku, která je podobně jako výroba železa velmi energeticky a materiálově náročná. Namísto spalování koksu však využívá elektřinu. Při jeho výrobě se spotřebuje velké množství energie (na 1 kg asi 20 kWh), vody a základní suroviny – bauxitu (na 1 kg hliníku je potřeba asi 4 kg bauxitu). Zároveň se vyprodukuje velké množství toxického odpadu (na 1 tunu hliníku kolem 0,5 tuny odpadu). Tím je toxický kal obsahující jíl z bauxitu a látky použité při výrobě jako jsou sloučeniny fluoru (F), chromu (Cr), arsen (As), rtuť (Hg) a hydroxid sodný (NaOH), které jsou vysoce nebezpečné jak pro životní prostředí, tak pro lidské zdraví. Tento kal se ukládá na tzv. odkaliště. Jeho únik do okolního prostředí způsobil obří ekologickou katastrofu v Maďarsku v říjnu 2010. Předcházet podobným haváriím by se dalo omezováním výroby důslednou recyklací hliníku, kterou se navíc významně šetří energie a primární suroviny (úspory činí až 95 %)."
http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=vyroba_hliniku&site=spotreba
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.12.2018 10:00
@Zbyněk Ulčák
Kritizovaný výrok v článku zněl: "Hliníku, ze kterého se plechovky vyrábějí, je na planetě omezené množství."
Jinak výroba hliníku se dost zekologizuje nasazením jaderné energie. Ty toxické látky, o nichž píšete, se dají recyklovat (že se to nedělá neznamená, že to nejde).
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

3.12.2018 11:33 Reaguje na Jan Šimůnek
"Jinak výroba hliníku se dost zekologizuje nasazením jaderné energie.!

... https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%A1_perla
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.12.2018 12:10
@Zbynek Ulcak 3.12.2018 11:33
Zcela jistě je jaderná energie prakticky jediná bez CO2 a dalších hrozeb pro životní prostředí. Takže nasazení elektřiny z JE na tavení hliníkových rud a následnou elektrolýzu by snížilo ekologický dopad této výroby. A to dosti podstatně.

Jistěže by se i dala část těch ekology nenáviděných plastů nahradit hliníkem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist