https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tropicke-pralesy-hned-po-drevorubcich-prichazeji-krysy-a-skodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tropické pralesy - hned po dřevorubcích přicházejí krysy. A škodí

24.2.2016 03:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plnohodnotný pralesní porost totiž nepřináší krysám žádné zvláštní výhody. V jeho řídkém podrostu se nachází jen málo vhodných úkrytů.
Plnohodnotný pralesní porost totiž nepřináší krysám žádné zvláštní výhody. V jeho řídkém podrostu se nachází jen málo vhodných úkrytů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Oliver Wearn / London Imperial College
Když se kácí les, lítají třísky. Lidová moudrost už ale dále nezmiňuje, že ve stopách dřevorubců se často pohybují i nepůvodní hlodavci. Krysy obecné využívají vyšlapaných stezek a vyježděných silnic v tropech jako migračních tras, mezi odpadky dřevorubeckých táborů nachází svůj nový domov. A z těchto izolovaných lokalit postupně pronikají dále do narušených pralesů, kde mohou ohrozit původní savce.
 

Velkoplošná těžba dřeva v pralesích je problém, se kterým se potýkají prakticky všechny země v tropickém a subtropickém pásmu. Kromě zásadní likvidace biotopů a narušení fungování celého ekosystému se však ke vzniklé neradostné situaci připojují i další faktory, které celou věc ještě více komplikují. Jedním z nich je i zavlékání nepůvodních druhů. Pro řadu živočichů jsou totiž vytěžená a vyklučená území pralesa ideálním místem pro nový život. Příkladem za všechny jsou krysy obecné, které do exotických končin pod rovníkem dorazily v podpalubí plachetnic kolem roku 1600.

Krysy způsobily vyhynutí řady nelétavých ptáků na ostrovech a zdecimovaly i velké hnízdní kolonie na pobřeží. Zelené hlubiny pralesů jim ale zůstaly prozatím zapovězeny. Plnohodnotný pralesní porost totiž nepřináší krysám žádné zvláštní výhody. V jeho řídkém podrostu se nachází jen málo vhodných úkrytů a také se zde nachází silná vrstva spadaného listí. Když se po něm krysy rozběhnou, šustí a upozorňují na sebe predátory i kořist. V narušených pralesích je ale situace jiná. Podrost je tu díky zmlazení a náletům křovin z otevřených či vykácených lokalit hustší a na zemi se také nachází spousta rozkládajícího se dřeva, plného chutných larev hmyzu.


Přečtěte si článek Žádné jiné zvíře pro nás není takovým nebezpečím a takovým požehnáním

Tyto podmínky však vyhovují stejnou měrou jak původním pralesním savcům, tak i zavlečeným krysám. Ty z něj přeci jen dokáží za daných podmínek vytěžit víc. K takové situaci došlo i na Borneu, kde se výskytu krys v neprostupných pralesích i jejich narušených okrajích věnoval tým výzkumníků z londýnské Imperial College. Čtyřicítka odchycených krys byla vybavena sledovacím zařízením, stejně jako několik desítek dalších pralesních savců. Vědci následně pozorovali, zda se u hlodavců projeví nějaká výraznější preference k danému prostředí. A výsledek? „Kácení stromů vytváří mozaiku mikroprostředí, které krysy milují,“ říká Rob Ewers z londýnské Imperial College.

Jenže dobrá zpráva pro krysy, které dosud osidlovaly jen městské prostředí, znamená velmi špatné zprávy pro všechny okolo. „Domácí druhy pralesních malých savců nejsou schopny v této konkurenci o potravu a další zdroje obstát. Postupně tak z lokalit, kde se krysy usadí, mizí.“ Problém není jen v tom, že pod tlakem krys zmizí pár druhů. „Spolu s drobnými pralesními hlodavci mizí z velké rozlohy pralesů i jimi poskytované ekologické služby, jako například likvidace hmyzích škůdců a zejména pak roznos semen rostlin.“ Prales zbavený malých savců tak nemůže přirozeně zmlazovat a obnovovat svůj porost. Ewers se spolu s kolegy nyní soustředí na hledání odpovědi, co bude s „krysím pralesem“ dál.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist