https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tropicky-sklenik-v-arboretu-novy-dvur-nevznikne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tropický skleník v Arboretu Nový Dvůr nevznikne

2.1.2023 10:21 | OPAVA (ČTK)
Foto | Slezské zemské muzeum / Wikimeda Commons
Tropický skleník v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku nevznikne. Slezské zemské muzeum od plánovaného projektu za původně odhadovaných 118 milionů korun ustoupilo. Důvodem jsou aktuálně výrazně vyšší ceny stavebních materiálů, které by stavbu prodražily, i případná energetická náročnost jeho provozu, řekl vedoucí arboreta Rostislav Šindler.
 

"Je to škoda. Na skleník se čekalo roky. Nyní jsme ve stadiu očekávání, jak se bude situace dál vyvíjet. Uvidíme na jaře," uvedl Šindler. Dodal, že v úvahu může přicházet například rekonstrukce současného skleníku.

Arboretum spadá pod Slezské zemské muzeum, které na projekt nového tropického skleníku před časem získalo evropskou dotaci i příslib spolufinancování od státu. Kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu i energií se muzeum ale nakonec rozhodlo projekt definitivně zrušit. Náklady na realizaci by totiž stouply daleko více než na původně plánovaných a schválených 118 milionů korun. Dalším důvodem je i ekonomická náročnost provozu skleníku, který by nebylo možné s ohledem na ceny energií zaplatit. Dotaci tak muzeum nevyužije a vrátí ji.

Původně měla být stavba zahájena v roce 2017. To se ale nepodařilo a zahájení stavby se odložilo. Arboretum nový skleník potřebuje především proto, aby mohlo prezentovat veřejnosti rostliny, které jsou umístěny pouze v pěstebním skleníku, a návštěvníci nemají možnost prohlédnout si je v plné kráse. V novém skleníku tak měla vzniknout moderní expozice s exponáty z rostlinné i živočišné říše.

Neměly zde chybět ani vodní prvky nebo atraktivní prohlídkové trasy, stejně jako suchá expozice s exponáty z přírodovědné sbírky Slezského zemského muzea. Prostory skleníku měly být celoročně využity také pro edukační programy, k pořádání tematických workshopů, přednášek nebo výstav.

V Arboretu v Novém Dvoře roste na 7000 druhů rostlin. Návštěvníci zde mohou vidět rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu severní Ameriky.

Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším svého druhu v Česku. V expozici jsou zástupci obřích sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4000 let, i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu, pamětníka dinosaurů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

2.1.2023 13:56
Staré skleníky se zavřely v roce 2000 a tehdy jsme byli ujišťováni, že v roce 2005 budou stát skleníky nové. Takže zase nic.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.1.2023 17:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Všechny druhy stejně nemůžou mít, a při dnešních cenách asi postačí rekonstrukce stávajícího objektu. Současných 7 tis druhů je i tak úžasných a spousta práce, nakonec budou rádi, když toto udrží.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.1.2023 20:42
Milí zlatí, naši spoluobčané pustili do parlamentu strany, které měly za cíl chudou zemi s nouzí o energie.
Přestaňte si tedy vymýšlet tropické ptákoviny - teď bude důležitější přijít na to, jak s málem hnojiv a zakázanou chemií vypěstovat dost potravin.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist