https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trosky-po-cunami-nesly-pacifikem-stovky-morskych-tvoru-jde-o-nejvetsi-znamou-morskou-migraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trosky po cunami nesly Pacifikem stovky mořských tvorů. Jde o největší známou mořskou migraci

1.10.2017 01:33 | WASHINGTON (ČTK)
Smetí z japonské tsunami putuje Pacifikem.
Smetí z japonské tsunami putuje Pacifikem.
Po vlně cunami, která v roce 2011 v důsledku silného zemětřesení zasáhla Japonsko, doplulo na troskách přes Tichý oceán k americkému kontinentu téměř 300 druhů ryb, mušlí a dalších mořských tvorů. Jde o nejdelší a největší mořskou migraci, jaká byla kdy zdokumentována, oznámili vědci.
 

Jak napsala agentura AP, vědci pročesali pláže Washingtonu, Oregonu, Kalifornie, Britské Kolumbie, Aljašky a Havaje, a našli druhy pocházející z Japonska. Pokud by se jim v novém prostředí podařilo uchytit a začalo by se jim dařit natolik, že začnou vytlačovat původní druhy, mohl by to být značný problém, uvedli autoři studie, kterou zveřejnil v posledním čísle časopis Science.

"Tomuhle říkáme ekologická ruleta," uvedl hlavní autor studie James Carlton, profesor mořských věd z Williams College ve Williamstownu v Massachusetts.

Potrvá celé roky, než vědci zjistí, zda 289 japonských druhů v novém domově začne vzkvétat na úkor původních živočichů. Vědci odhadli, že napříč Tichým oceánem po cunami přeplulo zhruba milion tvorů, kteří překonali trasu dlouhou 7725 kilometrů, aby se z Japonska dostali na americké západní pobřeží.

Invazivní druhy jsou velkým problémem po celém světě, když se rostliny a živočichové zabydlují v místech, kde v minulosti nežili. Už z minulosti jsou známé případy, když mořské invaze poškodily komerční chov korýšů, narušily místní ekosystém, způsobily ekonomické ztráty a šířily choroby, vůči kterým se původní druhy nedokázaly bránit.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály udeřilo u pobřeží Japonska 11. března 2011. Následná vlna cunami do moře smetla lodě, mola, bójky a další trosky. Ty pak pluly na východ s armádou živých tvorů, z nichž některé se už cestou stačily rozmnožit. Krom mušlí jsou mezi nimi například i mořské sasanky, koráli či krabi.

V loňském roce na pobřeží Oregonu přineslo moře malou loď z Japonska, ve které bylo 20 rybek druhu žijícího v západním Pacifiku. Část z nich stále žije v Oregonském akváriu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist