https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-stale-vaha-se-stanoviskem-vuci-parizske-dohode-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump stále váhá se stanoviskem vůči pařížské dohodě o klimatu

11.5.2017 05:00 (ČTK)
Na schůzku skupiny sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí, která se koncem měsíce uskuteční v Itálii, prezident odjede bez jasného stanoviska. To vyvolává ve světě nejistotu, zda Washington pařížskou dohodu odmítne, nebo podpoří. Americký Senát smlouvu neratifikoval, takže není pro Spojené státy závazná. / ilustrační foto
Na schůzku skupiny sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí, která se koncem měsíce uskuteční v Itálii, prezident odjede bez jasného stanoviska. To vyvolává ve světě nejistotu, zda Washington pařížskou dohodu odmítne, nebo podpoří. Americký Senát smlouvu neratifikoval, takže není pro Spojené státy závazná. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | The White House / Wikimedia Commons
Americký prezident Donald Trump stále váhá s rozhodnutím ohledně pařížské dohody o klimatu, kterou během volební kampaně sliboval zavrhnout. Smlouva, která má udržet pod kontrolou globální oteplování, je podle mluvčího Bílého domu Seana Spicera stále předmětem zkoumání z hlediska ekonomiky a ochrany životního prostředí.
 

Na schůzku skupiny sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí, která se koncem měsíce uskuteční v Itálii, tak prezident odjede bez jasného stanoviska. To podle agentury AP vyvolává ve světě nejistotu, zda Washington pařížskou dohodu odmítne, nebo podpoří. Americký Senát smlouvu neratifikoval, takže není pro Spojené státy závazná. Znamená to, že odstoupit od ní může Washington bez jakéhokoli právního postihu.

Úterní porada v Bílém domě o pařížské smlouvě byla odložena, což se stalo už podruhé. Poradci prezidenta jsou podle AP v názoru rozděleni. Sám Trump se prý stále kloní k odmítnutí smlouvy. Jeho dcera a poradkyně Ivanka Trumpová se teď snaží zajistit, aby měl dostatek expertních podkladů pro konečné rozhodnutí.

Ve prospěch pařížské smlouvy se v poslední době vyslovila řada velkých amerických firem. Skupina, jejímiž členy jsou společnosti Apple, Google nebo Walmart, zaslala Trumpovi dopis na podporu klimatické smlouvy. V denících The New York Times a The Washington Post se objevily inzeráty ve stejném duchu, které do novin zadaly jiné velké firmy. Vyhlášená klenotnická společnost Tiffany poslala v úterý Trumpovi vzkaz na Instagramu s výzvou, aby pařížskou dohodu nezavrhl.

Dohoda má podporu ministra zahraničí Rexe Tillersona. Šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt ji naopak označuje za nevýhodnou. S Pruittem se měla v úterý setkat Ivanka Trumpová, jednání ale bylo také odloženo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

12.5.2017 08:33
Povšimněme si ale zdánlivého paradoxu, kdo se klimatických regulací v Trumpově vládě zastává. Je to ministr zahraničí Rex Tillerson, bývalý šéf ropné firmy Exxon. Přimlouvá se za zachování pařížské klimatické dohody, protože energetickým korporacím jako je ta jeho, umožňuje čerpat dotace. Třeba na podnikání v oblasti zemního plynu či biopaliv. Málokterá „ropná“ firma se totiž věnuje jen ropě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist