https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tsk-bude-v-ulicich-prahy-testovat-vysadbu-novych-druhu-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TSK bude v ulicích Prahy testovat výsadbu nových druhů stromů

28.11.2022 10:16 | PRAHA (ČTK)
Mlat kolem stromů po rekontrukci Jaselské ulice v Praze 6.
Mlat kolem stromů po rekontrukci Jaselské ulice v Praze 6.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Firma Technická správa komunikací (TSK) vlastněná hlavním městem plánuje v následujících 15 letech v pražských ulicích vysadit asi 900 stromů dosud nevyužívaných druhů, které by lépe zvládaly rostoucí klimatické výkyvy v metropoli. Projekt, který má za úkol otestovat vhodnost nových druhů pro uliční výsadby, schválili v létě městští radní. Celý projekt má do roku 2037 město podle odhadu vyjít na asi 63,6 milionu korun.
 

"Řada v současnosti dostupných a v Praze používaných druhů stromů ze školkařské produkce není schopna snášet nastávající teplotní výkyvy a vlny letních veder," stojí ve schváleném dokumentu. Cílem schváleného projektu je v praxi ověřit výsadbou ve vybraných ulicích Prahy běžně nepoužívané nové druhy, které budou po vyhodnocení dále doporučovány pro použití ve větším množství.

Pro letošek TSK počítá s náklady ve výši asi dvou milionů korun. Stromy pro výsadbu bude firma získávat od městské příspěvkové organizace Lesy hlavního města Prahy, která je vypěstuje v lesní školce v Ďáblicích. Má se jednat o druhy, které jsou nyní v ČR buď nedostupné, nebo se k uličním výsadbám zatím vůbec nevyužívají.

Vedení města koncem loňského roku schválilo metodiku pro údržbu a výsadbu uličních stromořadí. Kromě klimatických změn péči o stromy v metropoli komplikuje také fakt, že se o ně starají různé organizace a správa tak není dostatečně sjednocena. Stromy spadají především pod TSK, magistrát a městské části.

Minulé vedení Prahy schválilo plán, podle kterého město do roku 2026 vysadí milion stromů, nyní je podle informací magistrátu zhruba v polovině. Drtivá většina výsadeb se děje v lesích. Výsadba nových stromů v ulicích může být z technických i jiných důvodů komplikovaná, často vyžaduje například přeložky sítí.

Snaha o zvýšení množství stromů v ulicích vychází i z loni schváleného klimatického plánu, podle kterého má město do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do 69 opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent. K tomu se město zavázalo v roce 2019. Většinu potřebných peněz chce magistrát získat z evropských fondů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

28.11.2022 19:05
"vysadit asi 900 stromů dosud nevyužívaných druhů, které by lépe zvládaly rostoucí klimatické výkyvy v metropoli."
Čím víc se dláždí, tím víc je tam pak na chcípnutí.
Dlažba je v létě tak rozpálená, že se tam nedá ani dýchat. Do toho sázet stromy je v podstatě týrání.
Ale dláždí se čím dál víc. Nechápu.
Odpovědět
Pe

Pepa

28.11.2022 19:30 Reaguje na Petr
Je to tak, bohužel. Dlažba je daleko levnější na údržbu a zdá se, že lidé ji preferují. Navíc je mezi spousta lidí, kteří se smířili s oteplením a nehodlají s tím nic dělat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.11.2022 07:01 Reaguje na Petr
Tak se zamyslete. Takový Václavák bez dlažby, jen se stromy a půdou, po první větším dešti- dovedete si představit, jak by Pražáci ječeli? A nejen oni, samozřejmě. Vše je o rozumném kompromisu, těžko se můžete vracet proti proudu a vytvářet urbanistiku 18. století.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.11.2022 08:37 Reaguje na pavel peregrin
dlažba vekou kostkou do štěrkodrti bez zalitých spár je rozumný kompromis nebahnění a aspoň nějakého vsaku. rozhodně lepší než asfalt. nevýhodou je hlučnost jízdy a vsak všelikých bordelů, posypovou solí počínaje.
pražská mozaika na chodnících je pak poměrně nešťastné řešení, je to do zavlhlé pískovápenné směsi a spárované vápenným pačokem, tam je vsak minimální (ale dobře se to zametá a dobře se uklízí sníh).

průšvih je, že ve městě rostou odolné dřeviny tak nějak samo od sebe, a některé (nejen) pražské lokality (především poblíý železnice) jsou už prakticky zlikvidované a vše co by se tam mělo chránit je pryč - převálcovali to pajasan a akát a ve spodním patře zplanělá mahonie, a poslední (například) javory už jen dožívají a jejich semenáčky nepřežijí.

namátkou bílá skála (nad libeňským přístavem), spodní patro barrandovy skály a dívčích hradů a mnohé další.

Odpovědět
LB

Lukas B.

29.11.2022 08:45 Reaguje na Lukas B.
samozřejmě pražská mozaika je docela dobré řešení proti zasolování obvodových zdí suterénů. noc holt není černobílé.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.11.2022 09:00 Reaguje na Lukas B.
Ano, nic není černobílé, v tom je ten vtip, máte pravdu. Bohužel často zde píší fanatičtí zastánci buď jen bílé, nebo černé.
Odpovědět
Pe

Petr

29.11.2022 15:45 Reaguje na pavel peregrin
Nic takového nepíšu, žádná černá nebo bílá, žádný Václavák bez dlažby, ani návrat do 18. století. To vše jste si sám domyslel a vydáváte to za můj názor.

Když někdo něco napíše, vás automaticky napadne krajní opak. A nic mezi tím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist