https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuhe-mrazy-zpusobily-problemy-s-vodovodem-tretine-obyvatel-texasu.dalsi-celi-obrim-uctum-za-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuhé mrazy způsobily problémy s vodovodem třetině obyvatel Texasu. Další čelí obřím účtům za elektřinu

23.2.2021 02:11 | DALLAS (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Problémům s dodávkami pitné vody v pondělí ráno stále čelilo na 8,8 milionu obyvatel Texasu, tedy zhruba třetina populace druhého nejlidnatějšího státu USA. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Situace je jedním z následků tuhých mrazů z minulého týdne, které mnohé Texasany zanechaly několik dní bez proudu, jiné zase s astronomickými účty za elektřinu.
 

Problémy v elektrické rozvodné síti už se převážně podařilo odstranit. V případě dodávek vody ale návrat k normálu ještě nějakou dobu potrvá poté, co napříč Texasem při rekordních mrazech praskaly vodovodní trubky a zamrzaly studny. Milionům obyvatel stále úřady doporučují, aby vodu z vodovodu nekonzumovali, dokud ji nepřevaří.

"K pondělní sedmé hodině ráno středoamerického času (14:00 SEČ) nahlásilo provozní omezení spojená s počasím více než 1200 systémů veřejného vodovodu, z nichž mnohá vedla k výstrahám o převařování. Dotýká se to více než 8,8 milionu lidí ve 199 texaských okresech," citoval Reuters prohlášení texaského úřadu pro kvalitu životního prostředí TCEQ. Zcela mimo provoz údajně bylo 147 vodovodních systémů, které dohromady využívá bezmála 120 000 lidí.

Ve snaze zajistit obyvatelům pitnou vodu texaské úřady rozdávají balenou vodu a také povolávají instalatéry z okolních států, uvedl v neděli guvernér Greg Abbott. Zároveň naznačil, že obyvatelé, kteří nemají své domy a byty pojištěné, budou moci žádat o odškodné Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA). Texas má nyní k dispozici různé formy federální podpory poté, co americký prezident Joe Biden situaci ve státě prohlásil za významnou katastrofu.

Problémy jsou i s elektřinou

Novou vlnu rozhořčení mezitím způsobují zprávy o obřích účtech za elektřinu, které přichází některým z těch, kdo během rozsáhlých výpadků o dodávky proudu nepřišli. Mimořádně vysoké účty jsou odrazem specifického fungování texaského trhu s elektřinou. Ten je oddělený od okolních států a není příliš regulovaný, což může za extrémních podmínek vést k dramatickému kolísání cen elektřiny.

Podle zpravodajského webu BBC se skokové zdražení z minulého týdne nedotklo zákazníků, kteří platí měsíční paušál, lidé s flexibilními tarify ale nyní zažívají značné nepříjemnosti. Některým Texasanům dodavatelé za několik dní spotřeby naúčtovali stovky až tisíce dolarů, deník The New York Times (NYT) informoval o případu 63letého Scotta Willoughbyho z předměstí Dallasu, kterému přišel účet na 16 752 dolarů (přes 350 000 Kč).

"Moje úspory jsou pryč," řekl vysloužilý voják. "Nemůžu s tím nic dělat, ale zlomilo mě to," dodal.

Podle některých musí zasaženým pomoci stát. Starosta největšího texaského města Houston Sylvester Turner řekl, že obyvatelé nemohou za kolaps rozvodné sítě a že Texas by měl extrémně vysoké účty pokrýt. Reagoval už i guvernér Abbott, který o víkendu o věci jednal se členy regionálního parlamentu.

"Máme zodpovědnost ochránit Texasany před vysokými účty za elektřinu, které jsou výsledkem extrémního zimního počasí a výpadků proudu," citoval republikánského politika NYT.

Texas, který je známý spíše vyprahlou krajinou a horkým klimatem, kolem poloviny měsíce zasáhla zima, jakou nezažil několik desetiletí. Teploty padaly pod minus deset stupňů Celsia a sníh a led ochromil infrastrukturu. Se "zimní bouří" je v jižním státě spojováno přes 20 úmrtí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

23.2.2021 07:16
Nabídky navázané na spotové ceny je možné si sjednat i u nás, řada dodavatelů je už nabízí. Lákají na nižší ceny elektřiny, což může být pravda do chvíle než dojde k něčemu podobnému jako v Texasu. Navíc spotřebitelé, kteří nemají "chytrý" elektroměr s průběžným měřením, se v tom případě vysokým cenám nevyhnou ani když elektřinu nespotřebovávají, jejich spotřeba v danou hodinu se totiž vypočítává podle tzv. "typového diagramu dodávky" a nikoliv podle skutečně spotřebované elektřiny.
V děsivé zelené budoucnosti už nebude možné si sjednat jinou smlouvu než navázanou na spotové ceny, takto je tomu dnes už v Kalifornii. Zároveň budou běžná období s cenou blízko nuly a jiná období s cenou o řád vyšší než je dnes. To jsou projekce např. některých německých univerzit modelujících budoucí scénáře s vysokým podílem OZE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.2.2021 13:09 Reaguje na Emil Novák
Souhlas, ta situace k tomu spěje.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.2.2021 13:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Lépe už bylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2021 21:37 Reaguje na Emil Novák
Další strašílek, který hledí do křišťálové koule.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.2.2021 22:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale takhle přesně přeci popisují zelení proroci fungování "chytrých sítí". Když nebude foukat, stoupne cena za kWh tak, že si netroufnete rozsvítit, natož pustit troubu.
A prát budete jen za slunečných dní kolem poledne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist