https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuleni-bajkalsti-podle-ruskeho-prokuratora-uhynuli-hlady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuleni bajkalští podle ruského prokurátora uhynuli hlady

2.11.2017 01:02 | MOSKVA (ČTK)
Desítky tuleňů bajkalských, jejichž mrtvá těla byla nalezena na březích tohoto sibiřského jezera, uhynuly nejspíš hlady kvůli nedostatku potravy. Uvedl to včera prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin s odvoláním na poznatky expertů, zkoumající nejhorší úhyn tuleňů bajkalských za posledních 30 let.
Desítky tuleňů bajkalských, jejichž mrtvá těla byla nalezena na březích tohoto sibiřského jezera, uhynuly nejspíš hlady kvůli nedostatku potravy. Uvedl to včera prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin s odvoláním na poznatky expertů, zkoumající nejhorší úhyn tuleňů bajkalských za posledních 30 let.
Desítky tuleňů bajkalských, jejichž mrtvá těla byla nalezena na březích tohoto sibiřského jezera, uhynuly nejspíš hlady kvůli nedostatku potravy. Uvedl to včera prokurátor specializovaný na ochranu životního prostředí Alexej Kalinin s odvoláním na poznatky expertů, zkoumající nejhorší úhyn tuleňů bajkalských za posledních 30 let. Dosud se podle médií našlo více než 130 mrtvých tuleňů.
 

"Kompletně jsme prozkoumali břehy v oblasti. Uhynulá zvířata byla všechna hladová - v žaludcích neměli v době smrti potravu," řekl prokurátor agentuře Interfax.

K nedostatku potravy podle něj mohla vést skutečnost, že populace tuleňů bajkalských se v posledních letech výrazně zvětšila, a tak úhyn může představovat ukázku "přírodní regulace tulení populace" v praxi.

Prokurátor také připustil, že podle místních obyvatel na jihu Bajkalu výrazně ubylo ryb. Tuleni se přitom neživí ohroženými omuly, jejichž komerční rybolov ruská vláda minulý měsíc zakázala, ale menšími rybkami.

Verzi o úhynu tuleňů v důsledku hladu a vyčerpání podpořil také místní náčelník veterinární správy, podle kterého je záhodno "prozkoumat celý potravinový řetězec", a to včetně chemických a toxikologických testů ryb, jimiž se tuleni živí.

Experti mají ve zkoumání příčin úhynu dále pokračovat. Laboratorní testy podle úřadů vyloučily, že by tuleně opět postihl mor, který je zdecimoval v 80. letech. Vyšetřování z hlediska možné nákazy jinou z infekčních nemocí má pokračovat.

Již dříve úřady vyloučily, že by úhyn tuleňů zavinili lidé.

Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100.000 kusů.

Bajkal, ležící v samém srdci Sibiře, je nejstarší a nejhlubší jezero na světě, maximální hloubka dosahuje 1642 metrů. Obsahuje skoro pětinu sladké vody na Zemi a je "výjimečně cenný pro poznání evoluce", jak uvedlo UNESCO, které jezero v roce 1996 zařadilo na seznam světového dědictví. Biologická rozmanitost Bajkalu je pozoruhodná: vody a břehy jezera obývá téměř 3600 druhů rostlin a živočichů, většinou endemitních, tedy vyskytující se pouze v dané lokalitě. Vědci ale varují, že jezero čelí jedné z nejhorších ekologických krizí ve své historii, jak svědčí úbytek ryb v důsledku šíření řas a znečišťování jezera odpadními vodami s fosfáty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist