https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-nesmeji-do-thajske-zatoky-z-filmu-plaz-do-roku-2021
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté nesmějí do thajské zátoky z filmu Pláž do roku 2021 Video

13.5.2019 06:25 (ČTK)
Úřady do zátoky Maja v souostroví Pchi Pchi na přechodnou dobu zakázaly vstup loni v červnu na čtyři měsíce, pak uzavírku prodloužily na neurčito. Kvůli náporu turistů, kdy do zátoky přijíždělo až 5000 lidí denně, silně utrpělo místní životní prostředí. / Ilustrační foto
Úřady do zátoky Maja v souostroví Pchi Pchi na přechodnou dobu zakázaly vstup loni v červnu na čtyři měsíce, pak uzavírku prodloužily na neurčito. Kvůli náporu turistů, kdy do zátoky přijíždělo až 5000 lidí denně, silně utrpělo místní životní prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dietrich Herlan / Getty Images
Thajská zátoka, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, zůstane pro turisty zavřená až do roku 2021. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC.
 

Úřady do zátoky Maja v souostroví Pchi Pchi na přechodnou dobu zakázaly vstup loni v červnu na čtyři měsíce, pak uzavírku prodloužily na neurčito. Kvůli náporu turistů, kdy do zátoky přijíždělo až 5000 lidí denně, silně utrpělo místní životní prostředí. V důsledku znečištění z motorů loděk, jimiž návštěvníci připlouvali, byly poškozeny korálové útesy. Ekosystémy mají nyní další dva roky čas, aby se z dopadů přelidnění vzpamatovaly. Po uzavření zátoky se v jejích vodách zátoky objevili žraloci černoploutví.

Až se turisté do zátoky budou smět vrátit, úřady jejich počty omezí a loďky nebudou smět v zátoce kotvit.

Místní lidé, kteří podnikají v turistickém ruchu, tvrdí, že jejich živnost je na přístupu do zátoky závislá.

Do Thajska zavítá 35 milionů návštěvníků ročně, turistický ruch se na HDP země podílí zhruba 12 procenty, má ale také za následek ničení tamní přírody. S podobnými problémy se potýkají i jiné státy jihovýchodní Asie, připomíná agentura AFP. Filipíny loni v říjnu návštěvníkům znovu otevřely ostrov Boracay s bílými plážemi, který byl uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Počet turistů tam byl omezen a na plážích platí zákaz kouření, pití alkoholu a rozdělávání ohně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist