https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-spechaji-na-australskou-horu-uluru-v-rijnu-bude-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté spěchají na australskou horu Uluru, v říjnu bude uzavřena Video

12.7.2019 00:18 (ČTK)
Davy turistů proudí v současné době na posvátnou horu australských domorodců Uluru, než bude lezecká stezka vedoucí na vrchol definitivně uzavřena. / Ilustrační foto
Davy turistů proudí v současné době na posvátnou horu australských domorodců Uluru, než bude lezecká stezka vedoucí na vrchol definitivně uzavřena. / Ilustrační foto
Foto | Weie / Wikimedia Commons
Davy turistů proudí v současné době na posvátnou horu australských domorodců Uluru, než bude lezecká stezka vedoucí na vrchol definitivně uzavřena. Zákaz vstupu návštěvníků na skálu, o který Austrálci usilovali desítky let, vejde v platnost v říjnu. Informoval o tom včera list The Guardian.
 

Pískovcový skalní útvar, který ční do výše 348 metrů nad okolní rovinatou krajinu, figuruje na seznamu Světového dědictví UNESCO. Skála je pověstná tím, jak v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou. Loni horu, navzdory její odloučené poloze v polopoušti nedaleko města Alice Springs v centrální části kontinentu, navštívilo téměř 400.000 turistů.

Hora, známá také pod názvem Ayers Rock, je od roku 1985 pod správou australských domorodců, kteří představují asi dvě procenta ze zhruba 20 milionů obyvatel Austrálie. Austrálci horu považují za sídlo duchů svých předků a dlouhou dobu usilovali o to, aby byla pro turisty znepřístupněna. Rozhodnutí bylo přijato v listopadu 2017 a letos v říjnu vstoupí v platnost.

Poslední příležitosti k návštěvě Uluru se teď snaží využít stovky turistů, což dokazují četné fotografie na instagramu a na twitteru. Podle australské televize ABC se množí stížnosti, že návštěvníci v rozporu s pravidly místního národního parku chodí mimo vyznačené cesty, v lokalitě táboří a odhazují odpadky.

Austrálci už v minulosti opakovaně kritizovali turisty, že se na posvátné skále chovají neuctivě; neukáznění návštěvníci na hoře například močili, odpalovali golfové míčky nebo se obnažovali.

Podle dřívějších zpráv by Ayers Rock měla být uzavřena 26. října, přesně 34 let od chvíle, kdy se skála vrátila do rukou Austrálců. Stezka kolem hory zůstane přístupná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist