https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-antarktidy-vznika-nejvetsi-prirodni-rezervace-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Antarktidy vzniká největší přírodní rezervace světa

28.10.2016 09:05 | SYDNEY (ČTK)
Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů
Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů
U Antarktidy vzniká největší mořská přírodní rezervace na světě. Po letech jednání se na tom na výročním zasedání v australském Hobartu shodli členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), kterou tvoří 24 států a Evropská unie. Dohody se podle agentury AFP podařilo dosáhnout poté, co s ní jako poslední z členů komise vyslovilo souhlas Rusko.
 

Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, upřesnil novozélandský ministr zahraničí Murray McCully. Je to 12 procent Jižního oceánu. Nový Zéland a Spojené státy projekt iniciovaly a mají za úkol přírodní rezervaci chránit.

"Náš původní návrh doznal určitých změn, abychom získali jednomyslnou podporu 25 členů CCAMLR. Konečná dohoda je kompromis mezi ochranou moře, stálým rybolovem a vědeckými zájmy," řekl šéf novozélandské diplomacie McCully.

V této souvislosti mimo jiné dodal, že podle dohody, uzavřené na 35 let, bude oblast zcela zakázaného rybolovu v Rossově moři velká 1,12 milionu kilometrů čtverečních. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že v oblastech označených jako výzkumné zóny bude možné lovit drobné korýše, kteří tvoří potravu velryb, a pilouny.

Ke zřízení rezervace na území, kde žije 16 000 známých druhů, včetně velryb, tuleňů, albatrosů, tučňáků a unikátních druhů ryb, bylo zapotřebí souhlasu všech 25 členů CCAMLR. Dohodu mnoho let mařily Rusko, Ukrajina a Čína, které patří mezi státy, jež mají v oblasti zájmy týkající se rybolovu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist