https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-bzence-nasel-muz-mrtveho-orla-morskeho-zrejme-ho-nekdo-otravil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muži našli u Bzence tři mrtvé orly mořské, zřejmě šlo o otravu

30.4.2020 00:27 | BZENEC (ČTK)
Mrtvého orla našel Martin Hrouzek. Na svém profilu na sociální síti uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě, opodál ležela podle něj i mrtvá samice.
Mrtvého orla našel Martin Hrouzek. Na svém profilu na sociální síti uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě, opodál ležela podle něj i mrtvá samice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Amatérští ornitologové našli u Bzence na Hodonínsku dva uhynulé dospělé orly mořské, v hnízdě pak mrtvé mládě. Zřejmě je někdo otrávil. Případ policie prověřuje, řekla dnes mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Usmrcených dravců bylo na místě více, v lokalitě v minulém týdnu lidé našli i pošlé luňáky červené.
 

Policie nejdříve potvrdila nález jednoho uhynulého dravce, následně počet upřesnila. "Přijali jsme oznámení o úhynu dravců orlů mořských. Ornitologové nejdříve nalezli uhynulého samce, následně i samici. V hnízdě našli uhynulé mládě. Co bylo příčinou jejich uhynutí není jasné, bude provedena pitva," řekla Drahokoupilová.

Mrtvého orla našel Martin Hrouzek. Na svém profilu na sociální síti uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě. Opodál ležela podle něj i mrtvá samice. Hrouzek uvedl, že "neznámý travič tak vyzmizel celou orlí rodinu".

Podle ornitologů ptáky pravděpodobně někdo otrávil, a to pesticidem karbofuranem. O několik dní dříve v lokalitě našli i dva mrtvé luňáky červené. Místo poté prohledávala i psovodka speciálně cvičeným psem, který umí vyhledat otrávené návnady i pošlá zvířata. Žádné další ale tehdy nenašla. Do lokality zřejmě zamířila i dnes. Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické řekl, že bližší informace k nalezeným uhynulým dravcům poskytne v odpoledních hodinách.

Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické řekl, že příznaky otravy jsou zaťaté drápy, pták je otočený směrem do země s vykroucenou hlavou, oboje u nalezených ptáků bylo. Kolem podle něj také bývá i mrtvý hmyz, což bylo v jednom u těchto případů. "I to, že uhynula celá rodina nasvědčuje použití jedu a otrávené návnady. Karbofuran je nejrozšířenějším jedem," uvedl Čamlík.

Orli se na Bzenecku pokoušejí zahnízdit podle něj už od roku 2006. Tento konkrétní pár v lokalitě postavil hnízdo v roce 2016, o rok později a dál vždy vyvedl jedno mládě.

Karbofuran je pesticid, jehož používání je v zemědělství v České republice zakázáno. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

30.4.2020 18:19
Toho zmr*a chytit a zavřít na 30 let!
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.5.2020 09:18
co to musí bejt za pokřivenou prašivou svini to jsem neviděl. Sorry nemůžu si pomoc, ale prostě budu sprostej. Dostat ho do ruky
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.5.2020 19:13 Reaguje na Robert Jirman
Mysliveček v kamizolce za 30 000 Kč, kožených kraťasech za 50 000 Kč a flintou za 150 000 Kč. Dostanete ho do ruky a z krimu vylezete za 10 let s dluhem, který nadosmrti nesplatíte.
Odpovědět
re

regis24

2.5.2020 21:28 Reaguje na Jakub Graňák
Ty víš kdo to udělal, a že to byl myslivec? Pokud pro toto tvrzení nemáš důkazy, tak važ slova. Pomluva se dá žalovat u soudu.
Odpovědět
mr

1.5.2020 13:19
To jsou ty krásy 1000-ileté myslivosti. Zatímco někoho taková zpráva velmi silně pohorší, tak je velké množství nositelů zelených klobouků beroucích podobná info s velmi libým pocitem, až doslova s euforií. A byste se divili, jak velká většina z nich by to byla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2020 11:47 Reaguje na
I tady na Ekolistu se jezevci chlubí, jak tráví hraboše plošně a ve velkým a nikdy se jim nestalo, že by otrávili nějakého chráněného živočicha. Celou tuhle pakáž práskat bičem.
Přitom jedna sova dokáže populaci hrabošů dobře zdecimovat, kdyby místo trávení věšeli sovníky na stromy a dělali téčka pro dravce, udělali by líp.
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2010/Listopad---2010/Otravy-necilovych-organismu-pri-pouzivani-rodentic
Odpovědět
mr

4.5.2020 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Naivita je pro tyto křiváky nejlepší ochranou. Ta fotka je snad jasná - karbofuran.
Odpovědět
re

regis24

2.5.2020 21:30 Reaguje na
To by jsme se divili. Máš nějaké důkazy o tom, že to udělal myslivec?
A proč by měl myslivec trávit mořské orli? Jestli máš trochu ponětí o tom co loví, tak zrovna myslivci jsou poslední komu by měl orel mořský vadit.
Odpovědět
mr

4.5.2020 09:43 Reaguje na regis24
Než tu budete zase rádobyvodborně mlžit, tak si zjistěte, kolik je u nás v záchrstanicích postřílených brokem dravců každoročně. A zkuste si zjistit, jak se všichni ti postřílení brokem orli mořští tam třeba dostali. Ju? Když jim teda, dle vás, mořští nevadí. Rozhodně se tam nedostali kvůli svému vysokému věku.
Odpovědět
dm

david matoušek

4.5.2020 15:59 Reaguje na
Tak schválně, jednu stanici uved, kde mají ty orly postřílené brokem, kontakt už si zjistím sám.
Odpovědět
RT

Richard Toman

4.5.2020 20:30 Reaguje na
Zatim, zda se, mlzite hlavne Vy. A cpi z Vas az fanaticka zast. Pise se, a to zaslouzene, o otravach. Pise se take o dravcich, kteri se dostali do zachr.stanice napr.poraneni el.proudem, ale osobne jsem snad nezaznamenal jedinou zpravu o postreleni. Tim netvrdim, ze se to nestalo. Ale z Vaseho prispevku ma clovek pocit, ze jsou to desitky, neli stovky pripadu rocne. Kurna, vzdyt by to byla kauza jak hrom, I vzhledem k nedobre povesti myslivcu. Tak kde jsou ti postreleni orli morsti?
Odpovědět
dm

david matoušek

4.5.2020 21:25 Reaguje na Richard Toman
V roce 2019 bylo usmrceno minimálně 14 orlů mořských, ale znám jen jeden případ postřelení na Litoměřicku, orel nakonec uhynul. Zbytek většinou otravy.
Odpovědět
dm

david matoušek

4.5.2020 21:35 Reaguje na Richard Toman
Stanice u nás jinak loni měla 2 postřelená káňata a 2 postřelené sovy, jinak ptáci obecně mají problém hlavně se skly, elektrikou a pak ty otravy. Každopádně pan "mr" šikovne odvedl pozornost od otravy ke střelbě, páč nevynechá jedinou možnost smočit na myslivce.
Odpovědět
mr

5.5.2020 17:59 Reaguje na david matoušek
Matoušku, matoušku, ty palice dubová ... Taaaaak, už to tu leze ven - loni 2 káně a 2 sovy. Já dodám, že minimálně. Nezdá se vám někomu, že se jedná především o chráněné živočichy???? A vy jen tak konstatujete, že byli střeleni. Postřílené orly (hlavně mořské) měli už v rukou snad ve všech stanicích. V mnohých jsem to osobně viděl. Ale když se dravci u nás nestřílejí, tak leda namátkou zde: https://temata.rozhlas.cz/psychopat-na-litomericku-dravce-travi-a-strili-7857981
https://avifauna.cz/masivni-ptaci-kriminalita-olomoucku/
Dále, cit.: "Zřejmě jde o nejvýznamnější příčinu ohrožení druhu v novodobé historii. Např. z 271 exemplářů zaznamenaných v databázi „Výskyt orlů v ČR“ , jich bylo zastřeleno 88 ! Ještě v roce 1977 byli v ČR prokazatelně postřeleni 4 orli skalní ( z nich 2 zahynuli, 2 jsou drženi jako trvale handicapovaní jedinci v zajetí). Předpokládáme, že význam tohoto faktoru bude postupně klesat s narůstajícím významem legislativy a především environmentální výchovy." - značně naivní názor. A co pak postřílený orel královský, jestřáb a čáp v Buchlovicích??? http://www.stanicebuchlovice.ic.cz/
Na myslivce nikdo močit nemusí, za svou reputaci si mohou sami, když tam mají takový matroš, čímž myslím i vás dva.
Vy dva jste prostě komici.
Odpovědět
dm

david matoušek

5.5.2020 19:18 Reaguje na
Komik seš ty a ještě si vymyslíš, postřelené orly ve všech stanicích ha ha ha. Minulý rok jeden, zbytek otráven bohužel, nebavíme se o době komunismu ale současnosti, aspoň víme, v jaké době duševně stále žiješ, ledasco to vysvětluje. Jinak ta poznámka - naivní názor, obecně ať se ti to líbí nebo ne, počty postřelených dravců mají dlouhodobě klesajici tendenci, o důvodech lze polemizovat. Bohužel v tvém případě se stále bavíme o myslivosti za hlubokého míru, ze, takže marný.
Odpovědět
dm

david matoušek

5.5.2020 19:27 Reaguje na
Ale abych byl objektivní a ne tak primitivně zaslepen jako ty, v posledních letech přibývá otrav.
Odpovědět
mr

5.5.2020 21:16 Reaguje na david matoušek
Pane komiku, myslím, že ty moje odkazy jsou snad jasné, z které jsou doby. A podsouvat, že myslivci byli jiní za komančů, tak to je už na psycholéčbu. Jsou naprosto pořád stejní. Nedávno jsme tu diskutovali o pytlačených vlcích a rysech a odporu myslivců k jejich návratu + lesních škodách. Jste pořád stejní a nikdy nebudete jiní. Tady nepomůže výchova, pouze zákaz. Absolutní.
Odpovědět
dm

david matoušek

5.5.2020 22:08 Reaguje na
No polovina prispevku je hodně stará citace, a zbylé odkazy? Vždyť jsou tam pouze ty Litoměřice, kde mas ty hromady postřílených orlů mořských, kterými jsi tak vášnive začal argumentovat na zacatku? Nakonec je z toho jeden orel královský, jestřáb a čáp z Buchlovic. A teď jsme se dostali až k vlkům a rysům. Diskutujem tu o tvych postrilenych orlech, nezajímá mě kdes diskutoval nedavno, jenom klouzes jak had, když dojdou argumenty. Hlavně nakydat co nejvíc hnoje, i kdybys si to měl vymyslet. Nemáš to v hlavě v pořádku člověče.
Odpovědět
mr

6.5.2020 18:33 Reaguje na david matoušek
Cit.:" Nakonec je z toho jeden orel královský, jestřáb a čáp z Buchlovic." - člověče, víš vůbec o čem tu diskutuješ??? Ten orel královský je větší ztráta (co do vzácnosti a výskytu u nás), jak ti mořští za celý rok. Je vidět, že jako myslivec si nevážíš živé vzácné přírody a ještě tu ta nechutná svinstva obhajuješ. Těch postřílených mořských orlů bylo v záchrstanicích už takové množství, že je asi těžko někdo spočítá. Nikdo tu na myslivce nic kydat nemusí, kydají si na sebe sami, když mají ve svých řadách takový materiál.
Odpovědět
RT

Richard Toman

6.5.2020 04:07 Reaguje na
Kazdy kdo ma jiny nazor nez Vy je automaticky myslivec? Jste nemocny clovek. A lhar. Ted nam nakopirujte ty zastrelene ci postrelene orly morske, tema to vse zacalo.
Odpovědět
mr

6.5.2020 18:45 Reaguje na Richard Toman
Nemocný a pořádný lhář jste asi především vy, když obecně známé věci zpochybňujete. Umíte vyhledávat na PC? Netvrdím, že jsou všechny případy zveřejňovány, proto se asi těžko dají najít. Ale z té trochy publikované: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/postreleny-orel-morsky-cekal-na-pomoc-nekolik-dni.noc-pred-operaci-zahynul#diskuse
https://www.nppodyji.cz/nebe-nad-podyjim-v-zime-zpestruji-namluvy-orlu
Odpovědět
RT

Richard Toman

8.5.2020 10:40 Reaguje na
To ale uvadite furt ten jeden pripad, co vlastne jeste pred vami uvedl I pan Matousek. Ty kvanta postrelenych orlu morskych porad nikde. Trochu se zapletate ve vlastni demagogii a zasti. Diky.
Odpovědět
RT

Richard Toman

8.5.2020 10:43 Reaguje na
Jo a jeste, zverejnovano vse urcite neni ale napr. Ornitologove statistiku pro sebe zpracovavaji, podle ni jste lhar. Nazdar.
Odpovědět
mr

8.5.2020 13:51 Reaguje na Richard Toman
Já se o ornitologickou statistiku nezajímám. A věřím, že ani vás to nezajímá. Tady leda mlžíte, abyste ty gaunery obhájil, neboť jste nachlup stejný. Lžete i o těch odvolávkách - cit.:"V Česku tyto kriticky ohrožené dravce však kromě nadšených pozorovatelů čekají i otrávené návnady nebo střelné zbraně." "Celosvětově ohrožený dravec je pro hospodářské zájmy člověka neškodný. Přesto se stává často terčem jeho útoků. Na snímku postřelený orel mořský nalezený na Hrušovansku." - na tohoto matoušek jaksi "nedopatřením", či spíše účelově, asi zapomněl. Cit.:"U Hrabětic zase toto přísně chráněné zvíře sestřelil před dvěma lety neznámý střelec brokovnicí." Cit.:"Na Znojemsku byl poslední takový případ zaznamenán o Vánocích 2008. Orel byl postřelený a zranění nepřežil." Tak leda v jednom článku vám jich vyjmenovali několik postřílených, pane demagogický lháři.
Odpovědět
dm

david matoušek

8.5.2020 21:47 Reaguje na
To citujes co a z jaké doby? Koukám 2008 pises posledni případ údajně. Hrusovansko, Hrabětice, Znojemsko, takže 3 orli mořští střeleni nejakymi hajzly za cca 12 let , to mi nějak ty plne ruce postrelenych orlů v zachr.stanicich nějak nedává. Moc jsi toho za za tři dny nenašel. Ta česká ornitologická společnost by ti poskytla víc údajů. Ty by se ti ale nehodily k té tvoji demagogii. Projdi si co jsi psal, najednou se dostáváme k otravám, že. A vzhledem k potravě orla morskeho mi to zrovna k zajmum myslivců nesedí. Mozna se tráví nástrahou urcenou na úplně jiného predátora. Ale to by tě mohlo napadnout samo, ty praktiku největší.
Odpovědět
mr

14.5.2020 21:43 Reaguje na david matoušek
My dva si někdy potykali???? Že o tom nic nevím. Už jsem to tu psal, je jich v záchrstanicích celkem dost, jako svědectví těch krás myslivosti. Stačí se leda tam zeptat. A nejlépe to vyřešili kdysi v NDR - myslivci měli zbraně trvale v policejní úložně a mohli si je vyzvednout leda na hony. Proto se tam tehdy celkem dobře množili a šířili se pak i k nám. Hra na nevinné myslivce je už trapná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist