https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-francouzskeho-pobrezi-atlantiku-hyne-nebyvale-mnozstvi-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U francouzského pobřeží Atlantiku hyne nebývalé množství delfínů

27.6.2020 08:05 (ČTK)
Výsledky pitev ukazují, že delfíni mají zlámané ploutve a řezné rány v kůži, které jim způsobují sítě. Ilustrační snímek.
Výsledky pitev ukazují, že delfíni mají zlámané ploutve a řezné rány v kůži, které jim způsobují sítě. Ilustrační snímek.
Foto | Fernando / Flickr
U francouzského pobřeží Atlantského oceánu hyne v posledních letech tolik delfínů, že se mořští biologové obávají o osud tamní populace těchto kytovců. Většina z nich uhynula ve vlečných sítích rybářských lodí, informuje agentura Reuters.
 

Výsledky pitev ukazují, že delfíni mají zlámané ploutve a řezné rány v kůži, které jim způsobují sítě. Někteří zůstávají zmrzačení, i když je rybáři ze síti vyprostí.

"Jsme svědky úhynu v takové míře, že je ohroženo zachování populace delfínů v Biskajském zálivu," říká bioložka Morgane Perriová ze sdružení na ochranu moře Al Larc. "V posledních třech letech jsme během čtyř zimních měsíců zaznamenali pokaždé více než 1000 mrtvých delfínů a sviňuch," doplnila.

Nejvíce zasažená je populace delfína obecného. Vědci se domnívají, že mrtvá zvířata vyplavená na pobřeží představují jen zlomek počtu jedinců, kteří hynou v rybářských sítích. Odhadují, že jejich skutečné množství je pětkrát až desetkrát vyšší.

Delfíni hynou v sítích rybářů lovících v Atlantském oceánu u pobřeží Atlantiku už dlouhá léta, nicméně v posledních letech jich podle odborníků přibývá. Děje se to podle nich zejména kvůli změnám v postupu při lovu oblíbeného mořčáka evropského, známého v gastronomii pod názvem mořský vlk.

Francouzské zákony nařizují rybářům, aby informovali o všech kytovcích, kteří uváznou v jejich sítích, Perriová ovšem tvrdí, že tento předpis nedodržují. Vzhledem k tomu, že delfíní samice jsou březí dlouhou dobu a rodí jen jedno mládě, představuje pro populaci těchto savců jejich úbytek zásadní ohrožení.

Podle Héléne Peltierové z výzkumné stanice v La Rochelle současné modely ukazují, že počet delfínů je stabilní. "Ale jakmile zaznamenáte pokles, je pozdě," varuje Peltierová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist