https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-jihlavy-budou-odbornici-zjistovat-jestli-stara-skladka-neskodi-zdrojum-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Jihlavy budou odborníci zjišťovat, jestli stará skládka neškodí zdrojům vody

25.2.2022 00:33 | JIHLAVA (ČTK)
"Na lokalitě je umístěná bývalá nezaizolovaná skládka komunálního odpadu, nelze vyloučit ani ukládání nebezpečných odpadů z nedalekých průmyslových areálů," řekl ČTK Tomáš Kašpar z obecně prospěšné společnosti.
"Na lokalitě je umístěná bývalá nezaizolovaná skládka komunálního odpadu, nelze vyloučit ani ukládání nebezpečných odpadů z nedalekých průmyslových areálů," řekl ČTK Tomáš Kašpar z obecně prospěšné společnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U Jihlavy bude letos odborná firma zjišťovat, jestli stará skládka odpadu neohrožuje místní zdroje vody. Jde o pozemek u kruhového objezdu, který je na katastrálním území Kostelce a Hosova. Průzkumné práce a analýzu rizik za 3,4 milionu korun bez daně tam udělá chrudimská firma Vodní zdroje Ekomonitor, která tuto zakázku dostala od obecně prospěšné společnosti Čistá příroda východních Čech. Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek a z informací od zadavatele.

 

Přes okružní křižovatku projíždějí auta od Jihlavy směrem na Pelhřimov a na Kostelec. Skládka byla v území, které je u výjezdu na Kostelec vpravo, od této obce je vzdálené asi tři kilometry. Průzkum se bude týkat pozemků více vlastníků s celkovou rozlohou okolo tří hektarů.

"Na lokalitě je umístěná bývalá nezaizolovaná skládka komunálního odpadu, nelze vyloučit ani ukládání nebezpečných odpadů z nedalekých průmyslových areálů," řekl ČTK Tomáš Kašpar z obecně prospěšné společnosti. Doplnil, že odpady se na skládku vozily od poloviny 70. let minulého století, převážně z Jihlavy. "K ukončení skládkování došlo v 90. letech," uvedl. Pak byla skládka zavezená zeminou, území se teď využívá k zemědělským účelům. Průzkum by měl začít asi za dva měsíce.

Vybraná firma bude v místě bývalé skládky odebírat vzorky zeminy a vody, udělá i hydrogeologické průzkumné vrty. Vypracuje analýzu rizik, z níž vyplyne, jestli tam je znečištění a jestli má dopad na tok pod skládkou, který se vlévá do řeky Jihlavy. "Skládka je také potenciálním zdrojem kontaminace podzemních vod," uvedl Kašpar. Pramen je nedaleko skládky a asi 400 metrů odtud je chatová oblast. Jestli se prokáže znečištění, měly by z analýzy vyplynout také možnosti řešení.

Obecně prospěšná společnost teď začíná na Vysočině odstraňovat bývalou skládku průmyslových kalů ve starém lomu u Proseče na Pelhřimovsku. Sanaci skládky podle věstníku zadala firmě FCC Česká republika, která ji provede za 25,9 milionu korun bez daně. V nejbližších týdnech tam pracovníci začnou odtěžovat zeminu. Všechny práce by tam měly být hotové příští rok v létě.

Náklady u obou akcí podle Kašpara pokrývají z 85 procent dotace. Zbývající díl peněz zajišťuje obecně prospěšná společnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist