https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-prerovske-knihovny-vyrostla-nova-destova-zahrada-potesi-hlavne-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U přerovské knihovny vyrostla nová dešťová zahrada, potěší hlavně děti

19.5.2024 00:15 | PŘEROV (ČTK)
Studánka
Studánka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Přerově vyrostla dešťová zahrada, kromě zlepšení klima u Sokolské ulice a Velké Dlážky přinese potěšení především dětem. Zelená oáza zabaví děti na okraji jednoho z panelových sídlišť vodními prvky v podobě vodních pump, mlýnků i korýtek. Součástí projektu byla i proměna zeleně v nedaleké ulici Na Hrázi, kde přestárlé stromy nahradila nová výsadba a stromy jsou osazené budkami pro netopýry a ptáky. Peníze město čerpalo z takzvaných norských fondů.
 

Dešťová zahrada byla slavnostně otevřena ve čtvrtek po poledni, už odpoledne byla zaplněna dětmi z okolí. "V blízkosti panelového sídliště vznikla nová zelená oáza, která zejména během letních měsíců zajistí maximální ochlazovací efekt a zadrží vláhu na daných místech," uvedl na webu města primátor Petr Vrána (ANO).

Ze svodu na budově pobočky Městské knihovny v Přerově na Velké Dlážce jsou do terénní prohlubně odvedeny srážky, vysazené rostliny vodu zachycenou ze střechy zužitkují. "Zejména pro děti jsou určeny nové vodní prvky, do kterých se ručním pumpováním vhání voda. Vybudovali jsme soustavu dřevěných korýtek, v nichž voda může proudit s různou intenzitou a roztáčet vodní mlýnky. Mlžítko na okraji kačírkové plochy může sloužit obyvatelům města k osvěžení v horkých letních dnech," doplnil primátor.

Součástí projektu byla i proměna zeleně v nedaleké ulici Na Hrázi, kde byly letité stromy v havarijním stavu. "Na základě odborných posudků padlo rozhodnutí, že život většiny vzrostlých dřevin prodlouží udržovací řezy, menší část, konkrétně 75 stromů, pracovníci specializované firmy pokáceli a nahradili druhy, které snášejí vlhčí půdu. Jde o střemchy, duby, lípy nebo javory," uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS). S ohledem na velký výskyt netopýrů a strakapoudů tam podle něj byly osazeny čtyři desítky budek pro tyto živočichy.

Projekt s cílem zlepšit mikroklimatické funkce v lokalitách Na Hrázi a Sokolská získal podporu z norských fondů. Dotace činí 90 procent celkových nákladů, které dosáhly téměř sedmi milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist