https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-silnice-nalezeny-vlk-byl-zastreleny-ukazala-pitva.ochranci-prirody-podavaji-trestni-oznameni-na-neznameho-pachatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U silnice nalezený vlk byl zastřelený, ukázala pitva. Ochránci přírody podávají trestní oznámení na neznámého pachatele

6.5.2019 12:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
To, že příčinou smrti zvířete bylo zastřelení, vyplývá z výsledků pitvy, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně.
To, že příčinou smrti zvířete bylo zastřelení, vyplývá z výsledků pitvy, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vlka, který byl 9. dubna nalezen mrtvý v příkopu nedaleko obce Konětopy na Mělnicku, někdo zastřelil. Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR. Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého živočicha je přitom trestný čin. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.
 

To, že příčinou smrti zvířete bylo zastřelení, vyplývá z výsledků pitvy, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně. Protože na místě nálezu chyběly stopy po příchodu zvířete i po krvácení, lze usuzovat, že k zastřelení došlo jinde a poté bylo tělo pohozeno v příkopu u silnice.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech, na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a výčet by mohl pokračovat," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

"Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život. I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,“ dodává Pelc.

Na mrtvou vlčici, která byla pohozena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno, upozornil starostu obce Čečelice anonymní nálezce. Zvíře na žádost starosty zajistil student postgraduálního studia Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity a zároveň člen mysliveckého sdružení Čečelice – Konětopy, který je předal expertům na velké šelmy z ČZU a AOPK ČR.

Rentgenový snímek zastřelené vlčice.
Rentgenový snímek zastřelené vlčice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VFU Brno

„Zatím nemáme definitivní výsledky genetických testů, nevíme tedy, zda mrtvá vlčice pochází z nejbližší oblasti stálého výskytu, tedy z CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Ale protože se jedná o mladé zvíře, je to v každém případě citelná ztráta pro naši přírodu," říká Ladislav Pořízek, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. "Za poslední tři roky je to už několikátý vlk, o kterém víme, že zahynul vinou člověka – ať už po střetu s autem, nebo nyní následkem zastřelení,“ dodává Pořízek.

„Na příkladu Dánska lze doložit, že pachatele ilegálních ataků je možné dopadnout. Vloni byl usvědčen lovec, který odstřelil jednoho z prvních tamních vlků. Policie jej obvinila na základě forenzních důkazů,” konstatuje Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Právě proto jim stát případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z okolních států, například z Německa ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy," říká František Pelc.

Vlci podle něho plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích. "Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, domácí zvířata maximálně 2 %,“ dodává František Pelc.

Podrobnosti o vlcích, zabezpečení stád i postupu při náhradě škod jsou na www.navratvlku.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

re

regis24

6.5.2019 15:10
Mohli by nám experti ujasnit čím to bylo střelené. Na první fotce je vidět, že je od barvy předek, pravá strana těla. Na tom rentgenu je podle mě zadek zleva a v něm nějaké střepiny. Okolo páteře. Broky to určitě nejsou. Pokud by se střílelo kulí a tohle měli být střepiny střely, musel by být někde na těle jasný vstřel a výstřel. To by muselo být vidět hned při nálezu a ne po měsíci a pitvě.
Odpovědět
Hu

Hunter

6.5.2019 16:52
Broky to určitě nejsou. Střepiny střely těžko. Spíš to vypadá na střepiny z nárazníku, pravděpodobně v podkoží. Ale určitě chybí tedy snímek přední části těla, kde by mělo být patrné poškození, vstřel, výstřelová strana atd. Navíc ty střepiny není problém vypreparovat. Kulová střela se takto trhá až po nárazu na kost. Nález kadáveru byl 9.4., pitva (snímek) 25.4.????
Odpovědět
re

regis24

7.5.2019 10:29 Reaguje na Hunter
Navíc dnešní lovecké střely jsou konstruované tak, aby k tříštění nedocházelo. Střely mají řízenou deformaci, prostě hříbeček. Velikost těch střepin je také podivná - hlavně ta u kořene ocasu je velká jako celá střela... Je to prostě podezřelé, manipulativní.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

6.5.2019 19:11
Tohle spíš vypadá že šlápl na minu nebo po něm někdo hodil granát :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.5.2019 14:24
Střílející si zřejmě náboj vyrobil sám z nábojnice s prachem a kousky olova. Majitel legálně držené zbraně se tak vyhne odhalení prostřednictvím balistické expertizy. Dotyčný bude nejpravděpodobněji z řad myslivců nebo chovatelů ovcí.
Odpovědět
re

regis24

8.5.2019 06:59 Reaguje na Josef Mozek
Ty bezmozku, radši nic nepiš. Jen tím ukazujes, jak jsi hloupý....
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

9.5.2019 10:39 Reaguje na regis24
Josef Mozek přišel o mozek. Tak ho nechte on za to nemůže :-))
Odpovědět
ji

7.5.2019 23:33
Pane vachmajstr, Vy jste hlava !!
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

9.5.2019 10:44
Jenom blázen uvěří tomu že někdo upytlačí vlka a pak ho hodí do příkopu u silnice. Navíc je hodně zajímavé že se našel zrovna teď před plánovanými protesty.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.5.2019 14:05 Reaguje na Leon Zumr
Šacoval bych na genetickou příbuznost s Krkonošskou vlčicí. Navíc střelec uloví vlčici, naloží do auta odveze a pohodí u silnice? Když už je nepozorovaně v autě, stáhnu deku a vemu hlavu! Zbytek zakopu do hnoje!
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

16.5.2019 09:57
Tak už se zase zatlouká jak u té vlčice od Mácháče a vymlouvají se na trestní oznámení :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist