https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-svedskych-brehu-se-opet-objevila-podezrela-beluha-rusky-spion
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U švédských břehů se opět objevila podezřelá běluha - "ruský špion"

10.6.2023 23:38 | STOCKHOLM (ČTK)
Biologům se v roce 2019, kdy byl Hvaldimir poprvé spatřen v arktických vodách Norska, podařilo z jeho hlavy sundat postroj s anglickým nápisem "majetek Petrohradu". Norské úřady tehdy spekulovaly, že kytovec utekl ruskému námořnictvu, protože se zdál zvyklý na lidskou společnost a měl tendenci plout blízko lodí.
Biologům se v roce 2019, kdy byl Hvaldimir poprvé spatřen v arktických vodách Norska, podařilo z jeho hlavy sundat postroj s anglickým nápisem "majetek Petrohradu". Norské úřady tehdy spekulovaly, že kytovec utekl ruskému námořnictvu, protože se zdál zvyklý na lidskou společnost a měl tendenci plout blízko lodí.
U švédského pobřeží se objevila běluha Hvaldimir, o které se spekulovalo, že jde o špiona ruského námořnictva. Zjevně ochočeného kytovce s postrojem označeným nápisem "majetek Petrohradu" poprvé biologové zaznamenali v norských vodách v roce 2019, připomněla agentura AFP.
 

Hvaldimir, jehož jméno je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a časté ruské křestní jméno, v posledních dnech plaval ve fjordu u norské metropole Oslo. V neděli se pak v rámci Severního moře přesunul jižním směrem, k městu Hunnebostrand na švédském pobřeží, uvedl Sebastian Strand z nevládní organizace OneWhale, která pohyb Hvaldimira sleduje.

Běluha po objevu v roce 2019 strávila tři roky pomalou plavbou na jih ze severního Norska. V posledních měsících ale zrychlila a zamířila z neznámého důvodu dál na jih.

"Nevíme, proč se teď pohybuje tak rychle, zvlášť když se vzdaluje od svého přirozeného prostředí," uvedl Strand. "Mohou to být hormony, které ho ženou k tomu, aby si našel partnerku. Nebo osamělost, běluhy jsou velmi společenské, může hledat přátele," dodal. Odborníci odhadují, že Hvaldimirovi může být mezi 13 až 14 lety.

Biologům se v roce 2019, kdy byl Hvaldimir poprvé spatřen v arktických vodách Norska, podařilo z jeho hlavy sundat postroj s anglickým nápisem "majetek Petrohradu". Norské úřady tehdy spekulovaly, že kytovec utekl ruskému námořnictvu, protože se zdál zvyklý na lidskou společnost a měl tendenci plout blízko lodí. Moskva spekulace nikdy oficiálně nekomentovala, píše AFP.

Běluhy severní, typické svou bílou barvou a kulovitým čelem, běžně žijí na severu, poblíž Grónska či v ruských a norských arktických vodách. Nejbližší populace Hvaldimirových druhů nyní žije u Špicberků v Severním ledovém oceánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 11:12
A co v tom postroji našli? To neráčili napsat.
Odpovědět
va

vaber

12.6.2023 08:20 Reaguje na Pavel Hanzl
jo Hanzl, to byla běluha co uměla rusky a na dálku se s ní Rusove domluvali, aby plavala přesně tam kam chtějí, vedle lodí a dělala špionáž,
,,Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je Království nebeské,,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist