https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-vodopadu-v-thajsku-nasly-urady-dalsich-pet-uhynulych-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U vodopádu v Thajsku našly úřady dalších pět uhynulých slonů Video

8.10.2019 00:26 (ČTK)
Thajské úřady dnes uvedly, že v hluboké rokli vodopádu v národním parku Kchao Jaj severovýchodně od Bangkoku našly dalších pět uhynulých divokých slonů indických. / Ilustrační foto
Thajské úřady dnes uvedly, že v hluboké rokli vodopádu v národním parku Kchao Jaj severovýchodně od Bangkoku našly dalších pět uhynulých divokých slonů indických. / Ilustrační foto
Foto | Cede Prudente, World Wildlife Fund, Malaysia / PLoS Biology
Thajské úřady dnes uvedly, že v hluboké rokli vodopádu v národním parku Kchao Jaj severovýchodně od Bangkoku našly dalších pět uhynulých divokých slonů indických. Pocházeli ze stejného stáda jako šestice nalezená v sobotu. Zvířata podle správců parku nejspíš spadla ze srázu, když se snažila pomoci tříletému slůněti, píše agentura AP.
 

Těla dalších slonů objevil dále po proudu dron, pomocí kterého chtěla správa parku zjistit, proč se sloni v sobotu do rokle zřítili. Stádo včetně mláděte chtělo nejspíše přejít na druhou stranu řeku, slůně však uklouzlo a dospělé jedince pak odnesla voda, když se ho snažili zachránit, uvedl s odvoláním na místní úřady server BBC.

Dvěma slonům se podařilo zachránit na kamenech uprostřed řeky a správci parku jim podali potravu a doplňky stravy, aby zvířata zesílila a dostala se z vody zpět do lesa. Jejich dlouhodobé přežití ale nelze zaručit, sloni se totiž ohledně ochrany a potravy spoléhají na velká stáda. Neštěstí u nich může také vyvolat hlubokou emoční reakci - tito chobotnatci jsou známí tím, že prožívají žal.

S novou bilancí 11 uhynulých jedinců je incident nejsmrtelnějším, který sloní populaci v tomto národním parku potkal. Na stejném místě v roce 1992 podobně skončilo menší stádo osmi slonů. V parku žije odhadem zhruba 300 slonů a v celém Thajsku okolo 7000, polovina v zajetí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist