https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ubytek-opylovacu-ohrozuje-zemedelstvi-varovali-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úbytek opylovačů ohrožuje zemědělství, varovali vědci

26.2.2016 14:18 | KUALA LUMPUR (ČTK)
Opylovačů je více než 20.000 druhů, dělí se na divoce žijící (například motýli a čmeláci) a domestikované (například některé druhy včel).
Opylovačů je více než 20.000 druhů, dělí se na divoce žijící (například motýli a čmeláci) a domestikované (například některé druhy včel).
Foto | pix.plz / Flickr
Úbytek včel, motýlů a ptáků, kteří jsou nezbytní pro opylování rostlin, ohrožuje část světové zemědělské produkce. V malajsijské metropoli Kuala Lumpur to dnes oznámili vědci sdružení v Mezivládní platformě pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), která funguje pod záštitou OSN. Podle agentury AFP jde o dosud nejhlubší analýzu tohoto problému.
 

"Stále většímu počtu opylovačů hrozí na celosvětové úrovni vyhynutí. Je to dáno několika faktory, z nichž mnohé má na svědomí činnost člověka," uvedli experti. Klesající množství opylovačů podle nich ohrožuje existenční prostředky milionů lidí a zemědělskou produkci v hodnotě stovek milionů dolarů.

Platforma byla založena před čtyřmi lety. Jsou v ní zastoupeny vlády 124 zemí včetně České republiky a také desítky světových organizací zabývajících se různými aspekty biodiverzity a jejího vztahu k rozvoji lidské společnosti.

Vědci upozornili, že na opylovačích přímo závisí pět až osm procent světové zemědělské produkce, což představuje 235 až 557 miliard dolarů (5,8 bilionu až 13,7 bilionu Kč). "Bez opylovačů se mnoho z nás bude muset obejít bez kávy, čokolády nebo brambor a dalších běžných potravin," řekl viceprezident IPBES Simon Potts.

Opylovačů je více než 20.000 druhů, dělí se na divoce žijící (například motýli a čmeláci) a domestikované (například některé druhy včel). Vyhynutí hrozí dvěma z pěti druhů bezobratlých opylovačů, jako jsou včely a motýli, a jednomu z šesti opylovačů, kteří se řadí mezi obratlovce. To jsou třeba kolibříci a netopýři.

Obecně lze říci, že výnosnost a kvalita nejméně tří čtvrtin světového zemědělství zčásti závisí na opylovačích, sdělili vědci. Týká se to ovoce a zeleniny, olejných rostlin a některých obilovin. V některých částech světa by se tak podle IPBES mohlo zvýšit riziko podvýživy.

Úbytkem divoce žijících opylovačů je podle IPBES ohrožena především Severní Amerika a Evropa. Na starém kontinentě prudce klesá populace včel, ať už divokých či domácích. I když vědci nemají k dispozici údaje pro Latinskou Ameriku, Asii a Afriku, předpokládají, že tam bude trend podobný.

Příčinou úbytku opylovačů žijících ve volné přírodě jsou především změny ve způsobu hospodaření, znečištění, používání pesticidů nebo klimatické změny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist