https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uder-blesku-zabil-v-norsku-stado-vice-nez-300-sobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úder blesku zabil v Norsku stádo více než 300 sobů

29.8.2016 13:08 | OSLO (ČTK)
Mluvčí Norské agentury pro životní prostředí Kjartan Knutsen uvedl, že zabití divokých zvířat bleskem není nezvyklé. Překvapivé ale podle něj je, že bouře připravila o život tolik zvířat najednou. Ilustrační obrázek
Mluvčí Norské agentury pro životní prostředí Kjartan Knutsen uvedl, že zabití divokých zvířat bleskem není nezvyklé. Překvapivé ale podle něj je, že bouře připravila o život tolik zvířat najednou. Ilustrační obrázek
Úder blesku zabil ve středním Norsku stádo více než 300 divoce žijících sobů. S odvoláním na norské úřady to napsala agentura AP. Ochránci životního prostředí to považují za mimořádně rozsáhlou přírodní pohromu, podobný počet zvířat zabitých bleskem je podle nich bezprecedentní.
 

K události došlo na náhorní plošině Hardangervidda ve vnitrozemí mezi Bergenem a Oslem. Po páteční bouři objevily norské úřady na malé oblasti roztroušená těla 323 sobů, včetně 70 nedospělých zvířat.

Mluvčí Norské agentury pro životní prostředí Kjartan Knutsen uvedl, že zabití divokých zvířat bleskem není nezvyklé. Překvapivé ale podle něj je, že bouře připravila o život tolik zvířat najednou. Podle Knutsena je současná událost zřejmě důsledkem toho, že sobi ve stádě se za špatného počasí snaží držet co nejblíž k sobě, takže elektrický výboj způsobený bleskem jich zasáhl tolik.

Přes plošinu Hardangervidda vedou důležité migrační stezky sobů. Koncem léta a koncem zimy jich tudy každoročně procházejí tisíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist